20 år med talentfulde filmskabere

2020-08-25T15:26:36+00:00 tirsdag, 25. august, 2020|

’Filmdebüt im Ersten’ er en tilbagevendende tradition på ARD. I år er det 20 år siden, at konceptet blev præsenteret for første gang. I anledning af jubilæet er vi så heldige, at vi både kan se verdensklasseproduktioner fra Tysklands kommende filmscene og kaste et blik tilbage på nogle af de bedste filmperler fra de sidste 20 år.

Af Rikke Heegaard Steen, NabolandsKanalerne

Med ’Filmdebut im Ersten’ retter tyskerne blikket mod fremtiden: Nye manuskripter, nye skuespiltalenter, nye produktioner og nye instruktører.

ARD’s gode og givende initiativ har hjulpet unge og talentfulde filmskabere på vej ud til et bredt publikum, og de har nu hver sensommer i 20 år introduceret seerne for fantastiske filmproduktioner.

Tirsdag aften i filmens tegn
I år er det så 20-års jubilæum, og det markeres bl.a. med en god blanding af specielle og formative debutfilm, som bliver vist fra den 18. august til 22. september 2020 – vi er altså i fuld gang.

De i alt 12 spritnye filmperler vises hver tirsdag aften, én kl. 22.45 og én lige over midnat. Men husk, at flere tv-distributører tilbyder onlinestreaming eller catch up-tjenester, så du kan se- og gense programmerne lige når det passer dig. Undersøg hvilke arkiv- og streamingtjenester din egen distributør tilbyder.

– FOTO: LOMO/ARD

I rækken af film skeles der hverken til budget eller genre, og smalt og bredt accepteres på lige fod.

Eneste krav for de medvirkende film er, at det er en spillefilm (ca. 90 minutter), at der er tale om fiktion og at det, naturligvis, er af høj kvalitet.

Startskuddet for ’Filmdebüt im Ersten’ 2020 har netop lydt – og her kan du læse om to af de gode film, der er i vente!

Lomo – the language of many others -25. august kl. 22.45 på ARD
Mulighederne for den nye digitale generation synes uendelige. Når Karl på 17 år ikke kan finde sin plads i denne verden, overlader han alle beslutninger i sit liv til sine “følgere” og styrer således direkte mod en eksistentiel katastrofe.

Familien Schalckwyck bor i et velhavende kvarter i Berlin, hvor mor Krista og far Michael ønsker at tilbyde deres tvillingebørn Karl og Anna alle muligheder efter de er gået ud af gymnasiet.

Mens den ambitiøse Anna allerede ved nøjagtigt, hvordan hendes liv skal forløbe, prioriterer Karl at lægge al sin opmærksomhed på sin blog. Her poster han også personlige fotos af sin familie, som sætter Karls forhold til sin far på en svær prøve.

Når Karl forelsker sig i sin nye klassekammerat Doro, tror han endelig, at han ved, hvad han vil. Doro synes også godt om sin stædige og oprørske klassekammerat, men slipper ham igen efter en kort affære.

-Foto: LOMO/ARD

Det er nu klart for Karl: Intet er givet på forhånd, alt er styret af tilfældigheder. Forvirret begynder han et farligt spil. Han publicerer en intim video af sig selv og Doro og lader sine følgere tage mere og mere magt over sit liv – i sidste ende også mere end blot sit eget liv.

‘LOMO’ fejrede sin tyske premiere på München Film Festival i 2017 og havde premiere i biografen i sommeren 2018. Instruktøren Julia Langhof arbejder i øjeblikket på to serier, ‘Animal Traffic’ og ‘Seebad’, samtidig med at hun arbejder på en ny spillefilm, der har arbejdstittelen ‘Bonnies Ranch’.

Læs mere om udsendelsen her.

1000 måder at beskrive regn på – 1. september kl. 22.45 på ARD
Døren har været lukket i mange uger: Mike, der netop er fyldt 18 år, har låst sig inde bag den. Han er ikke syg, men han tog en bevidst beslutning om ikke længere at deltage i livet udenfor.

Forældrene Susanne og Thomas og hans søster Miriam står bogstaveligt talt foran hans dør – og venter, spørger, kræver, beder, beskylder, ignorerer og håber.

Døren mellem dem og Mike bliver mere og mere et symbol på deres families historier. Jo mere de undrer sig over Mikes valg og flygter fra deres egen virkelighed, jo tydeligere bliver de knyttet til et liv, som de aldrig rigtig har sat spørgsmålstegn ved, og som de følelsesmæssigt aldrig har accepteret.

– Foto: 1000 måder at beskrive regn på/ARD/WDR

Mikes yngre søster, Miriam, der også bliver konfronteret med udfordringerne, ser ud til at forstå sin bror.

Forældrene, der er opslugt af deres arbejde, er ikke længere egnede som rollemodeller, og gør det svært for de unge mennesker at finde vej.

I sidste ende er alle tre klar over, at det er dem, der muliggør Mikes afsondring i første omgang, og at de er nødt til at hjælpe Mike, så han kan finde sin vej tilbage til livet.

Se eller gense filmene
Vi håber, du vil tune ind på ARD de kommende tirsdagsaftener. Hvis du vil vide mere om årets filmprogram, kan du besøge vores TV-guide og kigge under ARD.

Husk, at flere tv-distributører tilbyder onlinestreaming eller catch up-tjenester. Hvis du vil se eller gense rækken af film, kan du undersøge, om dette gælder din distributør.

Ovenstående artikel blev oprindeligt bragt på Nabolandskanalerne.dk den 25. august 2020

Billede i artiklens top: ARD