Dengang de moderne tider slog rod

2019-05-14T08:36:36+00:00 fredag, 21. december, 2018|

I 1919 prægede oprør, social uro, borgerkrige, politiske attentater og mindre krige det europæiske kontinent. Men det var også et år, der pegede fremad mod mere moderne tider. Det gjaldt indenfor den politiske verden og hvad angår livsstil i bred forstand. Ikke mindst kvinderne rørte på sig.

Baggrund af Anders Engberg

Lyt til artiklen (indlæst af Mogens Thuesen) her:

 

TEMA: 1919 – ET AFGØRENDE ÅR | I den politiske verden var kvindernes stemmeret den store omvæltning i årene omkring 1919. Allerede i 1906 havde Storhertugdømmet Finland, der var en del af Det Russiske Imperium, indført valgret for kvinder. I 1913 fulgte Norge med som den anden europæiske nation, og i 1915 fik danske kvinder valgret. Det revolutionære Rusland indførte det i 1917, Storbritannien, Tyskland og Polen i 1918, og i 1919 indførte Holland og Østrig valgret for begge køn. Siden fulgte en lang række europæiske lande.

I 1924 blev socialdemokraten Nina Bang (billede i artiklens top) den første kvindelige minister i et parlamentarisk demokrati da hun blev udnævnt til undervisningsminister i Thorvald Staunings første socialdemokratiske regering.

I 1919 var hun medlem af Rigsdagen og dybt engageret i sociale og undervisningsemner. Hun skrev mange artikler i dagspressen, hvor hun bl.a. fastslog, at kvinders erhvervsarbejde var en uundgåelig udvikling, og at samfundet derfor måtte tilbyde de nødvendige faciliteter for familierne; børnehaver, legepladser m.v. Hun var en tidlig forkæmper for velfærdsstaten med et naturligt blik for kvinders situation.

Det kom også til udtryk da parlamentet behandlede et lovforslag, der tillod kvinder at bestride stillinger inden for alle erhverv, undtagen de militære. I Rigsdagens andetkammer, Landstinget, var partiet Venstres ordfører, Inge Gautier-Schmit imod kvindelige præster. Nina Bang udtrykte sin forbløffelse over at en kvinde ville begrænse sit eget køns muligheder. En mandlig konservativ ordfører udtrykte sin frygt for at se en frugtsommelig kvindelig præst stå ved en døbefont, hvortil Nina Bang svarede:

”Ja, jeg er ikke meget kirkeligt interesseret, men det forekommer mig dog, at man ikke let kan tænke sig et kønnere syn end en vordende moder, som den, der fører børnene ind i kirken. Hvis jeg var kirkeligt interesseret, ville udsigten hertil i høj grad få mig til at billige, at der åbnes kvinderne adgang til kirkeembeder.”

Lovforslaget blev vedtaget med et stort flertal i begge kamre.

Modens førstedame
En anden fremtrædende kvinde i tiden var Gabrielle ”Coco” Chanel. Hun blev et af de hotteste navne inden for den voksende modeindustri. Først skabte hun hatte, og siden også tøj i et nytænkende design, der passede til en moderne kvinde.

1919 var et vigtigt år i hendes liv. Det år åbnede hun sit modehus i Rue Cambon 31 i det centrale Paris efter i årene forinden at have haft modebutikker på de mondæne feriesteder Deauville i Normandiet og Biarritz i Baskerlandet tæt ved grænsen til Spanien. Rue Cambon var og er en eksklusiv adresse, og gaden huser stadig hovedsædet for modeimperiet Chanel, som hun opbyggede. Tidligt kom hun i velhavende kredse, og havde affærer med mænd af en vis betydning.

En tidlig og langvarig affære var med den engelske aristokrat Arthur Capel, som døde i en bilulykke den 21. december 1919. Den anden skelsættende 1919-begivenhed i Cocos liv. På stedet for ulykken satte hun en mindesten, som hun af og til besøgte og lagde blomster ved.

Coco Chanel kom fra beskedne kår. Hendes far var markedshandler og moderen vaskekone. Da Coco var 12 år døde moderen af tuberkulose og faderen forlod familien. Hun kom på et børnehjem, som den unge ambitiøse kvinde forlod da hun var 18.

Den svære opvækst gjorde Coco Chanel endnu sværere. Sent i livet hævdede hun hårdnakket, at hendes mor døde da hun var to og ikke tolv år gammel, og at faderen drog til Amerika for at blive rig. Hun blev derefter sendt til to koldhjertede tanter, men dette var altså ikke sandt, heller ikke at hun blev født i 1893, som hun hævdede. Coco Chanel blev født i 1883 og døde i 1971.

På en bar i Firenze
Cocktails, dvs. en blanding af alkoholiske drikke og andre ingredienser, f.eks. frugtjuice, er en gammel opfindelse blandt mennesker, og der opfindes stadig nye variationer med eksotiske og nogle gange humoristiske navne. I 1919 blev endnu en drink tilføjet repertoiret. Det skete således.

I en gade i det centrale Firenze lå engang en bar ved navn Caffé Casoni. I 1919 besøgte en hertug baren, og bad om en drink, men han ville have den lidt stærkere end vanligt. Drinken hed Americano og bestod af lige dele campari, sød vermouth og club soda. Hertugen ville gerne have gin i stedet for club soda, og det fik han. Bartenderen tilføjede tilmed en appelsinskive på glassets kant fremfor Americanos citronskive.

Hermed var en ny drink opfundet. Hertugen hed Camillo Negroni, og drinken hedder Negroni efter ham. Han ville have noget stærkere den dag i 1919 på baren i Firenze. Og det fik han.

Snusmassakren
Der findes heldigvis mange nydelsesmidler, og en helt anden type er snus. Her har svenskerne længe været storforbrugere.

Et møde angående snus blev afholdt i Sverige i 1919. Her skulle en jury afgøre hvilke snusmærker, der skulle have lov til fortsat at være i produktion. Efter at have smagt samtlige 103 mærker, der fandtes i Sverige på dette tidspunkt, udvalgte jurymedlemmerne de fem mærker, der skulle produceres i fremtiden.

Fire år tidligere havde den svenske stat overtaget hele den svenske snusindustri. Det skete for at skaffe midler til landets forsvar og en pensionsreform. Der var alt for mange mærker, mente de statslige myndigheder, og derfor gennemførte statsmonopolet den voldsomme reduktion af mærker.

Et af mærkerne, der overlevede snusmassakren i 1919, var Göteborgs Rapé. Denne snus’ særlige smag blev skabt på en utraditionel måde, da den blev udviklet gennem eksperimenter blandt byens mange søfolk på handelsskibene.

Oprindelig var snus tør, og man snusede blot til den. Den våde snus, som var populær i 1919, lagde man som en lille pølse bag overlæben, hvorefter man længe kunne nyde snusen og dens gode smag.

Der er stadig mange svenskere, der nyder snus, men ikke så mange som tidligere. 1919 var året, hvor der blev solgt mest snus i Sverige, 7000 tons. Det svarede til 1,2 kilo snus pr. svensker dengang.

To minutters stilhed for at mindes de faldne
At holde et minuts stilhed for at mindes og ære en nyligt afdød eller de faldne i en krig er et udbredt fænomen. Traditionen opstod i forbindelse med Første Verdenskrig, hvor man i Cape Town i Sydafrika holdt to minutters stilhed hver dag kl 12 i et år fra 14. maj 1918 til 14. maj 1919 for at mindes de faldne sydafrikanere i krigen. Borgmesteren Harry Hands tog initiativet efter at han havde hørt om sin søns død i et gasangreb den 20. april 1918.

Den sydafrikanske politiker og industrimand Patrick Fitzgerald syntes godt om initiativet og foreslog overfor den britiske konge George V at holde to minutters stilhed i forbindelse med etårsdagen for våbenhvilen den 11. november 1918. Kongen var begejstret for idéen, så den 11. november 1919 kl 11 gennemførtes den første tominutters stilhed i det britiske imperium. Traditionen er stadig levende, og har bredt sig i mange udgaver og til mange andre sammenhænge.

På våbenhviledagen, som i dag hedder Remembrance Day (Erindringsdagen), mindes man de døde i alle konflikter, men udgangspunktet var Første Verdenskrigs faldne. Til ceremonien hører en formaning:

”They shall not grow old, as we are left grow old. Age shall not weary them, nor the years condemn. At the going down of the sun, and in the morning. We will remember them.”

Anders Engberg er historiker og journalist. Han har i mange år beskæftiget sig med information om Europa, bl.a. i form af tv-programmer og spil. Se mere på hjemmesiden www.mistereuropa.dk

Foto i artiklens top: /Ritzau Scanpix/

Læs eller lyt til hele temaet “1919 – et afgørende år”


Magasinet Europa er hverken annonce- eller abonnementsbaseret. Hvis du er enig i vores fravalg af distraherende reklamer og restriktive betalingsbarrierer og gerne vil have flere dybdegående artikler og temaer om dagens Europa, vil vi sætte stor pris på din støtte.

Støt os med et engangsbeløb:    

Støt os fast:    Image result for patreon