“Vi må se i øjnene, at vi er europæere, og det betyder, at fremtiden handler meget mere om, hvad vi kan finde ud af sammen med Tyskland, Frankrig og de andre lande i Europa end at pleje forholdet til USA,” siger tidligere folketingsmedlem og stifter af Nyt Europa, Steen Gade. Han advarer om, at hvis vi i Europa ikke kan forstå, at vi har den humanistiske tradition tilfælles, “så ender vi som indflydelsesområde for alle mulige mærkelige dårligdomme.”

TEMA: MIT EUROPA

Interview af Anders Engberg

Hvor gik din første rejse til et andet europæisk land?

“Jeg er vokset op i Thy, i Thisted, så jeg var med mine forældre – jeg var ikke ret gammel – på en telttur, hvor vi kørte til Harzen, og så til Rhinen og hjem igen. Det var så stor en begivenhed, i hvert fald i Thisted, at der kom et læserbrev i Thisted Dagblad, hvor en anden, der havde været i Harzen, fortalte om at han havde mødt en anden dansker på en campingplads i Harzen. Vi havde planer om at køre fra Harzen til Thisted i ét stræk, og det syntes han var helt fantastisk. Det var omkring 1955, og det var sådan, at hvis man mødte en dansker på motorvejen, så dyttede man. Jeg har nogle erindringer om et Tyskland, som virkelig var anderledes. Jeg kan huske, at i Hamborg lå der ruiner.”

Hvilken rolle spiller Europa for din hverdag?

“En kæmpe rolle. Det er jo helt afgørende. Det synes jeg egentlig er noget, vi kæmper med i den danske debat. Tænk hvor mange ting, som er ren dagligdag, og som er afhængig af, at vi i Europa kan beslutte osv. Jeg plejer at sige, når jeg holder foredrag, at hvis nogen tror, at Europa er nede i Bruxelles, så prøv at gå en tur i købmandsbutikken og tag en vare op. Vær klar over, at der faktisk er nogen, der har besluttet og planlagt, hvor meget sukker der må være på europæisk plan, og hvor meget der skal stå af mærkning, som de fleste trods alt er glade for. Den luft du indånder, hvor meget forurening, der må være, at det stort set afgøres af fælles beslutninger osv. Det er ren dagligdag.

Det er jeg meget bevidst om. Men jeg er også meget bevidst om, at folk ikke oplever det på denne måde, og det synes jeg er en af vores store udfordringer: at folk opfatter Europa som noget fjernt, som fine herrer på bonede gulve kan tage sig af, men det er jo i virkeligheden ren dagligdag.

Det er også begrebet ‘dansk natur’. Vi snakker ikke om natur i Europa,. Men vores største beskytter af dansk natur er ikke dansk lovgivning, men det er noget vi har vedtaget i fællesskab. Kjeld Hansen, som er en stor kritiker af manglende dansk naturpolitik, blev spurgt i et interview – da han havde skrevet en af sine sidste bøger, vist Det tabte land – om der var noget, man kunne rose for at have gjort noget godt for dansk natur. ‘Jo’, sagde han, ‘Danmarks Naturfredningsforening og EU.’ Og vi har i Danmark haft regeringer, der har prøvet at underminere det, de selv er gået med til på europæisk plan.”

Hvordan ser du på det europæiske samarbejde, både overordnet og helt aktuelt med coronakrisen?

“Vi står ved en skillevej, og vi ved virkelig ikke, hvordan det går. Det her kommer til at handle om politik for alvor. Hvad vil vi efter den her krise? Vil vi sige: ‘vi var nødt til at løse alting nationalt’, så kan vi se ind i en ret sørgelig fremtid. Men det er jo en af måderne – at blive mere nationale, mere fremmedfjendske osv. Det er jo en af risikoerne. Det er her, at det går i opløsning og måske bare bliver noget med handel, men ikke særlig meget. Den anden vej, som vi trods alt fik valgt efter Anden Verdenskrig – den her krise kan jo være lige så stor, det ved vi jo ikke endnu – var at vi tog os sammen. At vi sagde, at vi skal lave mange flere ting sammen. Det er faktisk det samme valg, som jeg tror, at vi står overfor lige nu. Havde vi taget en diskussion for et halvt år siden i Europa om, at vi skal have mere fælles sundhedspolitik, så ville alle, med regeringen i spidsen, sige ‘nej, det skal vi ikke’. Men tænk hvis nu havde haft det. Hvis vi bare havde haft fælles beredskabssystemer.”

Hvordan ser du Danmarks rolle i EU i dag?

“Jeg synes, at Danmarks rolle i de senere år har været alt for fodslæbende. Da den her regering trådte til, kom den jo også med: ‘vi er imod budgettet, vi vil have vor egen’, vi opfører os næsten som Margaret Thatcher i sin tid, ‘vi vil have vores rabat, selv om vi er blandt de rigeste og dem, der bedst kan klare det.’ Det er forholdsvis absurd.

Jeg tror, at det spiller Danmark et puds. at vi skulle være næsten lige som Storbritannien. Da Anders Samuelsen var udenrigsminister, sagde han, at når nu briterne forlader EU, så skulle vi alliere os med nogen, som mente det samme som Storbritannien, de her forfærdelige østeuropæiske lande. Det er jo grotesk og viser, hvor galt det står til.

Vi må se i øjnene, at vi er europæere, og det betyder, at fremtiden handler meget mere om, hvad vi kan finde ud af sammen med Tyskland, Frankrig og de andre lande i Europa end at pleje forholdet til USA. Kigger man i krystalkuglen, og man skal ikke kigge mange år frem, så bliver det synligt for enhver, ikke bare med Trump, men også med hans efterfølger – både hvis det er ham selv, og hvis det er en anden – at USA er i fuld fart væk fra Europa. De overlader situationen i Europa til os.

Det, vi har tilfælles i Europa, er en humanistisk tradition. Vi er ikke altid gode til at forvalte den, men det er dybest set det, vi har tilfælles. Hvis vi ikke kan forstå det, så ender vi som indflydelsesområde for alle mulige mærkelige dårligdomme. Det handler om et bedre EU, og så skal vi samarbejde tættere på en række områder. Sådan er det, hvis vi skal klare os.”

Er der nogle steder i Europa, hvor du kommer mere end andre?

“Jeg er jo gift med en nordmand, så vi har sommerhus ved Oslofjorden. Det er en fredfyldt plet med udsigt over fjorden, med en båd liggende i vandet og en skov i baghaven. Det er mit europæiske refugium, det ligger udenfor EU, men Norge er jo også medlem af EU, selvom de ikke vil sige det. Vi er der meget tit, vi er der hele sommeren, vi tager altid nordpå. Ellers er jeg vokset op i Thy, og dér har det været vandreture ved havet. Det, der i dag hedder Nationalpark Thy, og som i min barndom hed Hansted-reservatet.”

Er der et sted i Europa, som du gerne vil besøge, og hvor du ikke har været?

“Ja, rundt om Østersøen. Jeg har været i alle lande, bortset fra Estland af en eller anden grund. Men jeg har jo været rigtig mange steder, både i Europa og i verden, men jeg har ofte bare været der til et møde i en by og ikke haft tid til at tage bare en-to dage fri. Så jeg kan godt sætte mange nåle i kortet og sige, at jeg har været allevegne, men hvad har jeg set? Det ville være turen.”

Hvilken europæer vil du pege på som én du respekterer og synes har været vigtig?

“Jeg sad og tænkte, ville jeg sige Jacques Delors (tidligere formand for EU-kommissionen, red.)? Ham har jeg jo ellers for få år siden virkelig skældt ud, men jeg endte med at sætte pris på ham, mens han var kommissær. Ham har jeg mødt flere gange. Nu, hvor jeg får tid til at læse nogle gamle papirer, er jeg faktisk imponeret over nogle af de ting, der blev lavet. Forslag om CO2-afgift, da Delors var kommissionsformand, og som englænderne stoppede, desværre. Tænk hvis vi havde fået CO2-afgifter i begyndelsen af 90’erne. Noget, som jeg selvfølgelig støttede dengang. Han er lidt underkendt, også fordi han var arrogant. Det var han jo, og bedrevidende. Der er jo ikke nogen mennesker, der vokser ind i himlen andet end i vores egne hoveder.”

Har du et yndlingssted i Europa? Et sted du holder meget af?

“Svinkløv Badehotel. Vi tog på udflugt fra Thisted fra femte-sjette klasse og fik lov at løbe i klitterne. Gik fra Fjerritslev til Svinkløv og løb i klitterne, og så, mens lærerne gik ind og fik frokost, spiste vi vores madpakker. Og vi fik lov til at købe nogle små ting vi kunne tage med hjem til vores mor. Så gik vi igen til Fjerritslev, og så kørte vi med toget til Thisted.

Der er også en lækker restaurant i Trastevere, navnet kan jeg ikke huske. Der findes sådan nogle små restauranter i Rom, som ikke er dér, hvor alle mulige kommer. Du kan få himmelsk mad, det er jo helt fantastisk. Det er jo sådan Rom er på trods af alle turisterne. Hyggen, hvor familier går ud og spiser, og måltidet ikke er så dyrt. De mødes alle sammen om søndagen, hele det dér. Livet omkring, og så maden.”

Steen Gade

Steen Gade er født i 1945 og voksede op i Thy. I mange år var han medlem af Folketinget for SF. I 1998 tog han initiativ til dannelsen af organisationen Nyt Europa, der arbejder for et mere demokratisk EU på et centrum-venstre grundlag. Han har således været engageret i EU og det europæiske spørgsmål igennem en lang årrække.

Anders Engberg er historiker og journalist. Han har i mange år beskæftiget sig med information om Europa, bl.a. i form af tv-programmer og spil. Se mere på hjemmesiden www.mistereuropa.dk

Billede i artiklens top: /PR-foto/

Læs hele temaet “Mit Europa”

 

Magasinet Europa er hverken annonce- eller abonnementsbaseret. Hvis du er enig i vores fravalg af distraherende reklamer og restriktive betalingsbarrierer og gerne vil have flere dybdegående artikler og temaer om dagens Europa, vil vi sætte stor pris på din støtte.

Støt os med et engangsbeløb: