Vinder François Hollande det franske præsidentvalg, vil samarbejdet med Tyskland blive lettere, forudser ekspert i franske forhold.

22.04.2012 | VALG I FRANKRIG | Tricolorens farver forbliver de samme og Roquefortosten er stadig lige muggen. Men holder prognoserne stik vil franskmændene vælge en ny præsident, François Hollande. Et valg, som vil få Frankrig til at agere anderledes i EU, mener eksperten i franske forhold, Mette Zølner fra CBS.

”Hollande har fokus på vækst og investeringer. Han ønsker ikke at spare sig ud af krisen, derfor ser vi ham jo også true med at spolere finanspagten”, siger hun.

Men selvom den franske EU-politik måske skal føres af en socialistisk præsident, så kommer der ikke til at blive slået skår i samarbejdet med Tyskland, understreger Mette Zølner.

”Hollande har en rolig og afdæmpet personlighed. Som politiker, er han god til at opnå kompromisser og er mindre udfarende end Nicolas Sarkozy. Derfor tror jeg, at han kommer til at være en stærk samarbejdspartner, som dog vil se anderledes på, hvordan EU kommer bedst ud af krisen”, påpeger hun.

Venstrefløjens vendepunkt
Revolutionært og nye strømninger. Den franske venstrefløj er kommet op af grøften og ind på motorvejssporet. Kandidaten fra Front Le Gauche, Jean-Luc Mélenchon ser ud til at få omkring 10 procent af stemmerne. Venstrefløjens succes kan få betydning på, hvilken EU-politik, der vil blive ført, hvis François Hollande sætter sig bag roret, vurderer Mette Zølner.

”Det er klart, at de vil give ham en margen at arbejde inden for. Der vil være en forventning både fra venstrefløjspolitikerne og fra Hollandes vælgere om, at der bliver set på andre modeller til at komme ud af krisen. Der vil formentlig komme et øget fokus på, hvordan investeringer kan skabe vækst”, siger hun.

Dog bør folk være varsomme med at forvente et fransk kursskifte på EU-området, forklarer Mette Zølner.

”Selvom François Hollande har viljen og lysten til at føre en anderledes politik i EU end Nicolas Sarkozy, så kan de europæiske regeringssammensætninger spænde ben. Derfor tror jeg, at han i hvert fald udadtil vil arbejde for at skabe vækst, men hans succes afhænger meget af de europæiske samarbejdspartnere”, fastslår hun.

Frankrig i forhandling
Oppositionen protesterer. Frankrig er blevet tyskernes lille marionetdukke, men hvis François Hollande bliver fransk præsident, står han i en udmærket forhandlingsposition, mener Mette Zølner.

”Jeg tror på trods af, at Frankrig har stået i skyggen af Tyskland, så er der stadig muligheder for at få forhandlet kompromisser igennem på den økonomiske politik”, siger hun.

Siden oprettelsen af Kul og- Stålunionen i 1951, så har Tyskland og Frankrig været et magtfuldt makkerpar, som har haft stor indflydelse på europæisk politik, og selvom François Hollande skulle vælte Nicolas Sarkozy af pinden, vil franskmændene stadig arbejde for at have et tæt forhold til den magtfulde nabo, vurderer Mette Zølner.

”Jeg tror bestemt ikke, at franskmændene vil trække sig væk fra Tyskland. Vi kommer derimod til at se en stor indsats fra fransk og tysk side, for at få genstartet landenes forhold til hinanden. Hollandes største mulighed for at få vækst øverst på dagsordenen er gennem et tæt samarbejde med Tyskland”, påpeger hun.

Derudover tilhører François Hollande den europavenlige del af Parti Socialiste, hvilket kan blive en fordel på den europæiske scene, forudser Mette Zølner.

”I forhold EU-politikken er han mere socialdemokratisk end socialistisk. Han er meget pragmatisk i forhold til den økonomiske politik, så jeg tror egentlig han er stærkt stillet i forhold til at skabe resultater på europaområdet”, siger hun.

Hollande-paradokset
Sympatisk. Rolig. Forhandlingsvenlig. Stille.  François Hollande har skabt sig et image, som er diametralt modsat den nuværende præsident Nicolas Sarkozys. Dyder, som ikke altid har hjulpet i Frankrig, men når forhandlingerne skal føres med de europæiske regeringsledere, så tror Mette Zølner, at det kommer ham til gode.

”Det er jo lidt af et paradoks. Hvis han bliver Frankrigs nye præsident, vil han være mere behagelig for Angela Merkel at samarbejde med på grund af hans personlighed, men samtidig vil han rejse spørgsmålene om vækst og europæisk økonomi. Det har Sarkozy måske ikke i samme grad gjort”, forklarer hun.

Det store slagsmål kommer han dog ikke til at tage med tyskerne, men derimod med de finansielle markeder. Allerede i valgkampen har han fyret en parole af over for de finansielle markeder, men det er en kritik, som de franske politikere generelt deler, understreger Mette Zølner.

”Lige fra den europæiske centralbanks fødsel, har det været Frankrigs officielle holdning, at staten skal stå lidt over markedet. Tyskernes holdning har været, at banken skal være politisk uafhængig, hvilket franskmændene altid har været dybt uenige i”, siger hun.

”Derfor bliver det interessant at se, hvis Hollande bliver valgt, hvordan de finansielle markeder reagerer. Det kan få stor betydning på, hvordan Frankrig agerer i EU-regi”, fastslår Mette Zølner.

Udvikling er udfordringen
Hvis François Hollande vinder valget og dermed får mulighed for at byde de europæiske regeringsledere på et glas Bourgogne-vin og et stykke brie, så bliver det vigtigt for ham, at han udvikler sig fra at være kandidat til at være en statsmand, mener Mette Zølner.

”Inden for unionens vægge læses hans udtalelser anderledes, så udfordringen for ham bliver at skabe tillid i EU. De andre europæiske regeringsledere skal vide, hvor de har Hollande”, forklarer hun.

Dog er formanden for Parti Socialiste ikke totalt på udebane. Han har i en kort periode været medlem af Europaparlamentet, og han regionsborgmester i Corrèze. Så selvom han ikke har regeringserfaring, så bør han have gode forudsætninger for at klare udfordringen”, mener Mette Zølner.

”Hans baggrund viser jo, at han ikke er totalt uerfaren. Derudover har hans image bygget på ikke at have for store armbevægelser. Det tror jeg, vil komme ham til gavn, siger hun.