Lederen for Front National, Marine le Pen, ønsker at udnytte tomrummet på Frankrigs traditionelle højrefløj.

24.07.2012 | FRANKRIG | Datoen er 16. januar 2011. Marine le Pen bliver udpeget til ny leder for det højrenationale parti, Front National. Prinsessen er blevet dronning. Datteren er trådt i faderens, Jean-Marie le Pens fodspor. Den blonde frontkvinde fra den franske provinsby Neuilly-sur-Seine har efter et succesfuldt præsidentvalg, og en vundet plads i nationalforsamlingen, rettet sigtekornet mod at blive hele højrefløjens frontfigur, mener lektor i fransk ved Københavns Universitet, Henrik Prebensen.

”Det er helt tydeligt, at hun gerne vil være en direkte udfordrer til François Hollande, men hendes chancer for at blive det afhænger i høj grad af den interne magtkamp, der udspiller sig i højrefløjspartiet UMP efter Nicolas Sarkozys nederlag”, siger han.

Arvtageren stikker ikke klart frem i kulissen. Efter Nicolas Sarkozys smertefulde nederlag ved det franske præsidentvalg, har magtkampene verseret internt på den franske højrefløj. Generalsekretæren i UMP-partiet, Jean-François Copé og tidligere premierminister François Fillon har været nævnt som mulige bud på en ny leder af den traditionelle højrefløj. Uroen vil Marine le Pen forsøge at udnytte til sin egen fordel, forklarer Henrik Prebensen.

”Det kan jo ske, at den franske befolkning anser samarbejdet mellem det gaullistiske højre og det liberale højre som en endt tid. Hvis det er tilfældet, så kan Marine le Pen have chancen for at udfylde tomrummet”, påpeger han.

Marines mirakelkur
Marine le Pen har opfundet sin egen trylledrik, som leder tankerne over på hendes legendariske landsmænd Asterix og Obelix. Men det er ikke romere, der står for skud. Henrik Prebensen mener derimod, at målet er at overbevise franskmændene om, at hun er den rette til at befri Frankrig fra krisedynget.

”Hun fører jo en populistisk politik, hvor franskmændene bliver fortalt, hvad de gerne vil høre. Marine le Pen kommer med nemme løsninger på komplicerede problemer”, siger han.

Hendes politiske fremtræden er mindre bombastisk og provokerende end Jean-Marie le Pens, men trylledrikken har ikke fået nye ingredienser. Den højrenationalistiske frontkvinde tordner stadigvæk mod militæret, liberalismen og indvandrerne, fastslår Henrik Prebensen.

”Der bliver gjort oprør med alt det bestående. Franskmændene skal afskaffe euroen, ud af NATO, indføre toldgrænser og udvise alle disintegrerede og illegale indvandrere”, uddyber han.

De slagkraftige holdninger er især blevet modtaget positivt af arbejderklassen, men officielle optællinger viser samtidig, at omkring hver fjerde ung stemte på Front National ved præsidentvalget. Henrik Prebensen forklarer, at angrebet på overklassen spiller en afgørende rolle for de unges valg.

”De unge er tiltrukket af angrebet på de magthavende, de rige og kulturelt forkælede. De støtter angrebet mod dem, der har snablen nede i samfundskassen”, siger han.

Et styk le Pen, s’il vous plait
Faderens grove kanter er slebet af, der er skruet en smule ned for gestikken og retorikken er knap så provokerende, men en stor del af Front Nationals succes bør tilskrives Marine le Pen, mener Henrik Prebensen.

”Eftersom hun har enkle løsninger på komplicerede problemer og er velformuleret, kan hun få den franske befolkning til at tro på hendes mirakelkur, som løsningen på deres dagligdags problemer”, fastslår han.

En undersøgelse foretaget af World Database of Happiness, Erasmus University Rotterdam, viser, at franskmændene er et af de mest ulykkelige folkefærd, mens Danmark placerer sig i toppen. Henrik Prebensen mener, at franskmændenes ”tristesse” og mismodighed kun er blevet styrket af den økonomiske krise, hvilket Marine le Pen udnytter.

”Hvis man er skuffet over tingenes tilstand, kan det jo synes som et nemmere valg at støtte le Pens snuptagsmodel frem for den krisemodel, François Hollande har fremlagt”, siger han.

Hvis krisen fortsætter – eller ligefrem forværres – frygter Henrik Prebensen, at franskmændene vil gå ud på gader og stræder for at vise deres frustration. En situation, som ikke huer Marine le Pen, men stadig kan vendes til Front Nationals egen fordel.

”Front National er et ordensparti. Hvis der opstår uroligheder, vil hun spille på et lov og ordensprincip. Sådan noget rod kan vi ikke have. Det er fundamentalt set en autoritær holdning, der lægger bag partiets grundlæggelse”, forklarer han.

Hop på eller stå af nationalvognen
Marine le Pens nationalvogn er malet i trikolorens farver, og kører med TGV-fart, men antallet af gæster i vognen i fremtiden er afhængig af situationen på den traditionelle højrefløj, mener Henrik Prebensen.

”Hvis krisen fortsætter, højrefløjen stadig strides internt og franskmændenes ”tristesse” varer ved, har hun helt sikkert en chance for at blive direkte udfordrer til François Hollande”, fastslår han.

Henrik Prebensen forudser nemlig ikke, at Marine le Pen pludselig opfinder en ny mirakelkur og skifter strategi. Hendes taktik vil fortsat være at tordne og buldre mod eliten.

”Hun bruger det spænd, som er mellem den smalle top og den brede bund. Det er hendes mission at overbevise befolkningen om, at hun kan ændre tingenes tilstand og skabe social dialog. Hvorvidt det er muligt, kan så diskuteres”, afslutter han.

Foto: Ernest Morale