Som i andre europæiske storbyer er hverdagen også på vej tilbage i München i den tyske delstat Bayern, der har været hårdest ramt af coronakrisen. Men mundbind og blå skilte med coronaregler overalt i bybilledet afslører, at alt endnu ikke er helt normalt.

Reportage af Mette Mølgaard

TEMA: EUROPA I UNDTAGELSESTILSTAND | Børnehaver, skoler, butikker, caféer, restauranter og Biergartens er åbne igen, og München begynder at ligne sig selv igen efter to måneders nedlukning, hvor de omkring halvanden million indbyggere blev bedt om at holde sig hjemme.

Som sommeren er på vej, bevæger bayerne sig igen udenfor. Englisher Garten, byens grønne åndehul, er fuld af mennesker, der nyder starten på sommeren. Her er nudister, der på tysk manér ligger nøgne i græsset og varmer sig i solens stråler, småbørnsfamilier, der sidder på tæpper og spiser deres frokost, unge, der øver sig i slackline og akrobatik, og så er der motionisterne, der løber, cykler og går tur med deres hunde på parkens grønne stier.

Paula Süß på 16 år er på vej ind i Englisher Garten for at spise frokost med sine venner, som hun igen kan mødes med. Siden Bayern som den første af de 16 tyske delstater lukkede ned fredag den 20. marts, og den konservative ministerpræsident Markus Söder (CSU) bad de 13 millioner indbyggere om at holde sig hjemme, har hun nemlig mest været sammen med sin familie.

“Det er begyndt at blive meget bedre allerede. Vi kan mødes mere, så vi ikke skal være sammen med vores familier hele tiden. I Tyskland er det lettere for os at komme tilbage til normalen, fordi i Italien og Frankrig er der mennesker, der stadig skal blive hjemme, tror jeg. Så det er et privilegium, at vi kan gå udenfor,” siger Paula Süß og tilføjer, at “det ikke har været så slemt”, fordi hun bor sammen med sine to brødre hos forældrene, så det har trods alt ikke været så kedeligt. Nu går hun i skole igen, men kun hveranden uge.

Bayern er den delstat, der har haft flest tilfælde af Covid-19, og som har haft de strengeste restriktioner. Ifølge en status fra Robert Koch Institute den 28. maj har der i Bayern været 46.729 tilfælde og 2.438 dødsfald, og smitten er stadig i samfundet. Den sidste uge har der været 695 nye tilfælde. I hele Tyskland er der bekræftet 179.717 tilfælde og 8.411 dødsfald. Bayern, der er den største region i Tyskland, har 357 tilfælde per 100.000 indbyggere efterfulgt af Baden-Württemberg (308), Saarland (276) og Hamborg (276).

Mundbind i butiksvinduerne i München. – Foto: Mette Mølgaard.

Tyskland reagerede hurtigt og har klaret sig godt igennem coronakrisen, men kansler Angela Merkel maner til forsigtighed, når delstaterne begynder at lempe restriktionerne og påpeger, at Tyskland stadig skal “passe meget på” og opfordrer ministerpræsidenterne i de enkelte delstater til at være opmærksomme på at undgå endnu et udbrud.

“Vi lever stadig i begyndelsen af pandemien. Vi har opnået bedre kontrol, men virus er her stadig,” sagde Merkel på et pressemøde onsdag ifølge Deutsche Welle.

Det er den konservative ministerpræsident i Bayern, Markus Söder (CSU), enig i.

“Nogle gange undrer jeg mig virkelig over, at vi i Tyskland tror, at det her er ovre, og at corona er forsvundet. Det er ikke tilfældet,” sagde Söder tirsdag på et pressemøde ifølge Bayerischer Rundfunk (BR) og slog fast, at reglerne om afstand, hygiejne og mundbind fortsat er afgørende.

Bayern var den første delstat til at lukke ned og åbnede også senere end de fleste andre. Alligevel er der stor opbakning til Söder, der offentligt ses iført mundbind i det samme lyseblå-hvide mønster som Bayerns flag, og hans håndtering af coronakrisen. En meningsmåling fra BR viser, at 87 procent af indbyggerne i “den frie stat”, som Bayern også kaldes, er tilfredse med håndteringen af coronakrisen. Kun 13 procent ser kritisk på tiltagene.

En næsten normal hverdag
Men selvom hverdagen er vendt tilbage til München, så er det tydeligt, at alt endnu ikke er helt, som det plejer.

“Polizei”, siger en lille pige, der går tur i Englisher Garten med sin mor, om den politivogn, der kører ind i parken ved den lille Biergarten “Ökologisch, regional & fair”.

Her arbejder 27-årige Dario Wimmer tre dage om ugen, og det er han glad for igen at kunne. For han kedede sig, da stedet var nødt til at lukke i flere uger, fortæller han.

“Jeg er meget glad, for jeg elsker at arbejde her,” siger Dario Wimmer, der netop har afsluttet sine studier, men som har svært ved at finde arbejde på grund af coronakrisen.

Biergarten “Ökologisch, regional & fair” ved indgangen til Englisher-Garten. – Foto: Mette Mølgaard.

Men selvom den lille Biergarten igen er åben, er det selvfølgelig med restriktioner. På et blåt skilt ude foran bliver kunderne husket på fem coronaregler: at holde mindst 1,5 meters afstand, undgå gruppedannelse, undgå håndtryk, hoste og nyse i ærmet og regelmæssigt og “intensivt” at vaske hænder.

For at hjælpe kunderne er der sat gule kegler frem med 1,5 meters afstand, der markerer, hvor de kan vente, mens de står i kø til at bestille en Brezen, øl, Radler eller kaffe, som de kan nyde ved ét af de tre borde ude foran, hvor der normalt står seks, og hvor der højest må sidde fire sammen. Mens medarbejderne bærer mundbind og spritter bordene af, skal kunderne, der bliver og spiser og drikker, udfylde en formular med kontaktoplysninger i tilfælde af smittetilfælde, som bliver gemt i to uger.

Det er lidt besværligt at holde styr på reglerne, men medarbejderne gør det så godt, de kan, siger Dario Wimmer.

“Det ændrer sig hele tiden. Det er det svære. For eksempel var jeg på arbejde for to dage siden, og jeg troede, vi kunne have åbent kl. 22, men det var kun i restauranter og ikke i Biergartens. Jeg tror, at det vigtigste er at holde afstand, og hvis vi ikke gør alt perfekt, så er det ok,” siger han.

Den lille Biergarten åbnede i begyndelsen af april, men kun som take away. Dengang var der ikke mange, der kom forbi, for livet udenfor gik stadig stille for sig, så de ansatte kedede sig lidt. Det gør de ikke længere.

“Vi indså, at folk var i parken igen, og vejret var godt, så vi tænkte, at det gav mening at åbne igen, og folk var glade. De sidste to til tre uger har folk været på gaden igen. Selvfølgelig er her mange mennesker i parken. Det er næsten som sommer, og nu er det travlt. Men for os er det selvfølgelig ikke som om, der ikke var corona, for folk skal holde afstand og vi kan kun betjene én ad gangen,” siger Dario Wimmer.

Politivognen, der for kort tid siden kørte forbi, patruljerer nu rundt i parken med vinduerne nede for at kunne tale til de afslappede parkgæster og dele bøder ud, når for store grupper samles, for det er stadig imod reglerne, som kun tillader to husstande at mødes udenfor.

Politivogn patruljerer i Englisher Garten. – Foto: Mette Mølgaard.

Det er også stadig et krav at holde mindst 1,5 meters afstand og at bære mundbind i offentlig transport, i butikker, supermarkeder og på caféer og restauranter, indtil du sidder ved dit bord.

Når du går rundt i byen eller sidder i en park, skal du ikke bære mundbind, men mange har et hængende rundt om halsen, så de hurtigt kan tage det på. Og så hænger der skilte rundt omkring i byen med de fem coronaregler, bayerne stadig skal overholde.

Det blå skilt med de fem coronaregler hænger overalt i München. – Foto: Mette Mølgaard.

Men der er ingen tvivl om, at bayerne er glade for igen at være udenfor. Ikke langt fra den lille Biergarten står surfere i kø med deres shortboards for en tur på den menneskeskabte bølge i Eisbachwelle, der flyder to kilometer gennem parken. Også her er der sat et skilt op om at holde mindst 1,5 meters afstand, men det er tydeligt, at surfernes iver for at kaste sig ud på bølgen har al deres opmærksomhed.

Surferne i Eisbachwelle. – Foto: Mette Mølgaard.

München er en aktiv by, og mange af indbyggerne er glade for igen at kunne dyrke deres sport – og tage på tur i Alperne, som igen er tilladt.

Menneskemylder på Marienplatz
München er også en dyr by, og Marienplatz, i hjertet af byen, er igen fuld af mennesker, nogle med mundbind, men de fleste uden. De farer ind og ud af butikkerne for at svinge kreditkortet. Der er køer ude foran mange af dem.

“Bitte immer nur zwei Kunden eintreten! Vielen dank,” står der på et skilt ude foran en whiskey-butik. Foran en Apple-butik står der måske tyve mennesker hulter til bulter og venter på at komme ind og lege med den nyeste elektronik. Andre butikker som den eksklusive Ludwig Beck sælger moderigtige mundbind, der hænger til udstilling i vinduerne, mens andre butikker tilkæmper sig opmærksomhed med “Wir haben Masken da” skrevet med store bogstaver i vinduerne.

Marienplatz i hjertet af München. – Foto: Mette Mølgaard.

I en lille skobutik på en sidegade til Marienplatz har butiksejer Pia Bartu hængt en seddel op på døren, hvor der står, at kun én kunde må være inde i butikken ad gangen. Selvom det betyder færre solgte sko, er hun lidt nervøs over lempelserne, for hun er stadig bekymret for sit – og sine ansattes – helbred.

“Vi skal være meget forsigtige,” siger Pia Bartu, men understreger, at hun samtidig er meget glad for igen at byde kunderne velkommen, dog kun én ad gangen og med håndsprit ved indgangen, efter butikken har været lukket i mere end seks uger.

“Det var meget følelsesladet. Jeg var ofte i butikken i løbet af nedlukningen og det var som en spøgelsesby. Der var ingen her. Livet er kommet tilbage stille og roligt, men folk er stadig bange,” siger hun.

I starten var det hårdt, men hun besluttede sig for at få det bedste ud af nedlukningen og har nået at ordne kedelige kontoropgaver, male og renovere samt udvikle en webshop for butikken.

“Jeg var meget nedtrykt i de første uger. Men stille og roligt besluttede jeg at gå igennem det med alle negative ting. Jeg elsker min butik, jeg elsker skoene. Jeg har været her i mere end 17 år. Det er mit liv,” siger Pia Bartu.

Selvom bayerne igen er ude på gaderne, er det svært ikke hele tiden at blive mindet om, at restriktionerne er blevet en del af hverdagen under coronakrisen. Både i Englisher Garten, i butikkerne omkring Marienplatz, men også på markedspladsen Viktualienmarkt, hvor mange sidder i en Biergarten og nyder en kold øl i solen til en Weißwurst eller en omgang Sauerkraut, er der i enhver frugt- og delikatessebod en medarbejder med mundbind på og et skilt foran, der minder de besøgende om, at hverdagen stadig er langt fra normal.

Bitte Mundschutz tragen, Bitte beachten Sie den Abstand! 1,5 m. Zwischen 2 Personen. Schützen Sie sich und andere! Danke. Gemeinsam gegen Corona.

På sin Twitter-profil oplyser Söder, at forsigtighed er helt afgørende på vejen mod mere normalitet. Den 2. juni kan alle inden- og udendørs spisesteder holde åbent til kl. 22, fra den 8. juni åbner udendørs swimmingpools, fitnesscentre og danseskoler og fra den 15. juni teatre og biografer. Fra 1. juli kan alle børn vende tilbage i institutionerne.

Mette Mølgaard er uddannet journalist og cand.soc. i Development & International Relations. Hun er freelancejournalist og skriver om europæisk politik og kultur med særligt fokus på Sydtyskland. 

Billede i artiklens top: /Mette Mølgaard/

Læs hele temaet “Europa i undtagelsestilstand”


 

Magasinet Europa er hverken annonce- eller abonnementsbaseret. Hvis du er enig i vores fravalg af distraherende reklamer og restriktive betalingsbarrierer og gerne vil have flere dybdegående artikler og temaer om dagens Europa, vil vi sætte stor pris på din støtte.

Støt os med et engangsbeløb: