Indblik 2017-06-30T10:07:33+00:00

Indblik

Østrigs mirakeldreng mødes med bekymring og håb

mandag, 16. oktober, 2017|

I resten af EU kan det give anledning til bekymring, at Sebastian Kurz formentlig vil danne regering med det højrenationale FPÖ. Omvendt kan det være en fordel, at der med Kurz er kommet endnu en repræsentant for en ny type politisk leder til magten i Europa.

Ruttes nye regering vil have et aktivt EU

onsdag, 11. oktober, 2017|

Hollandsk regeringsgrundlag fastslår, at landet uigenkaldeligt er tilknyttet EU, og at EU skal være mere aktiv i kampen for at løse spørgsmål om indvandring, klima og grænseoverskridende kriminalitet.

“Jeg er først og fremmest europæer”

fredag, 6. oktober, 2017|

Med et opdræt af fjerkræ i alperne og sit faglige engagement for bønder i Europa forener Geneviève Savigny en barndomsdrøm med sin indre franske aktivist. Hun kæmper på europæisk plan for kontinentes mindre bønder.

Visegrad-samarbejdet slår revner

torsdag, 7. september, 2017|

De fire Visegrad-lande - Ungarn, Polen, Slovakiet og Tjekkiet - har i samlet flok slået fra sig under migrationskrisen i EU. Men under facaden er der revner i samarbejdet, og de øvrige EU-lande forsøger at splitte alliancen. Baggrund af Emil Staulund Larsen.

På sporet af den glemte russiske tango

fredag, 11. august, 2017|

Tango-musikere blev undertrykt og ignoreret i det daværende Sovjetunionen, og deres smukke melodier havnede i glemslen. Jens Malling har fået hjælp af connaisseurer i Moskva og Berlin til at løse gåden om den melankolske musik, der forsvandt - og så alligevel ikke helt.

Et globaliserings-mættet portræt af en sulten familie

torsdag, 29. juni, 2017|

I instruktøren Cristi Puius Danmarksaktuelle sorthumoristiske familiedrama "Sieranevada" sættes scenen af en mindehøjtidelighed i et privat hjem i Rumæniens hovedstad Bukarest. Men filmen rækker langt ud over sin rumænske familiekontekst. Der løftes store sten, og ud myldrer globaliseringens spøgelser. Annemarie Majlund anmelder.

Hans Egedes rejse til Grønland

torsdag, 29. juni, 2017|

Bogen "Grønland – den arktiske koloni" fortæller Grønlands historie fra koloniseringen og frem til indførelsen af hjemmestyre i 1979 og selvstyre i 2009 og videre frem til i dag, hvor den fælles fortid fortsat spiller stærkt ind i relationen mellem Grønland og Danmark. Vi bringer et uddrag.

Striden om en nationalhelts nationalitet

mandag, 26. juni, 2017|

På Balkan, hvor opfinderen Nikola Tesla havde sine rødder, har man altid brystet sig af, at han var en af deres egne. Problemet er dog, at man ikke kan blive enige om hans nationalitet. Var han serber eller kroat? 

De italienske alliancers sans for dolkestød

onsdag, 21. juni, 2017|

Før italienerne kan gå til parlamentsvalg, skal der vedtages en ny valglov. Aftalen er dog indtil videre smuldret, og de politiske alliancer er meget sårbare i Eurozonens tredjestørste økonomi. Analyse af Christian Weber.

Sporvognsremisen i Lviv

søndag, 18. juni, 2017|

Lviv i Vestukraine var tidligere en vigtig østrig-ungarsk regionshovedstad, hvor der har kørt sporvogne siden 1880. I en af byens sporvognsremiser holder arbejdere de stilfulde køretøjer ved lige. Fotoreportage af Jens Malling.

Et normalt liv i en unormal by

torsdag, 15. juni, 2017|

Pyla er den eneste blandede by i Cypern og udgør dermed et unormalt eksempel på, hvor normalt sameksistens mellem græsk-cyprioter og tyrkisk-cyprioter kan være. Reportage af Tihomira Doncheva.