Indblik

Den polske by Łódź har rejst sig fra nedturen og er blevet tiltrækkende igen

onsdag, 24. maj, 2017|

I 2004 var Łódź den by i Polen, der hurtigst mistede borgere. En vellykket byudvikling og den generelle modernisering af ​​Polen har dog ført til nye virksomheder og en kraftigt voksende tilflytning.

Krigsforbrydertribunalet i Haag lukker og slukker

mandag, 22. maj, 2017|

Det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien (ICTY) fælder sin sidste dom til november. Men retsopgøret fortsætter i de lande, der var involveret i krigen på Balkan i 1990’erne.

Danskerne har glemt følgerne af at have været en kolonimagt

fredag, 19. maj, 2017|

Forestillingen om Danmark som en småstat med overensstemmelse mellem folk, stat, sprog, nation og kirke har bidt sig fast. Så meget, at danskerne har glemt – eller måske fortrængt – den lange historie som flersproget stat. Vi bringer et uddrag af bogen "Danmark - en kolonimagt".

Polakkerne får for få børn, og det vil skabe udfordringer i fremtiden

torsdag, 18. maj, 2017|

Den polske regering forsøger at få landet tilbage på sporet ved at gennemføre familiepolitik med "baby-incitament". Det er dog ikke nok med hurtige lappeløsninger, siger kritikere.

På besøg i Darnytsja – blandt Kijevs endeløse betonklodser

onsdag, 10. maj, 2017|

Kijevs østlige del er oversået med endeløse rækker af betonbyggeri. Her bor omkring en tredjedel af den ukrainske hovedstads næsten tre millioner indbyggere. Fotoreportage af Jens Malling.

Blodig nationalisme hindrer demokratiets gang i Makedonien

søndag, 30. april, 2017|

Torsdag aften blev parlamentet i Makedonien stormet af makedonske nationalister, efter at albanske Talat Xhaferi blev valgt som parlamentsformand af et flertal i parlamentet. Nationalisterne kræver et nyt valg.

Tyrkiet er ved at begrave sine EU-drømme

mandag, 10. april, 2017|

Søndagens folkeafstemning i Tyrkiet handler om meget mere end øgede beføjelser til præsident Erdogan. Et ja vil skade landets skrøbelige demokrati og sandsynligvis kvæle den gamle tyrkiske drøm om Europa.

Franco-diktaturet vaccinerede Spanien mod højrepopulisme

tirsdag, 4. april, 2017|

Stor opbakning om EU, ingen aversion mod immigranter og meget mindre nationalpatriotisme end i andre lande er nogle af grundene til, at Spanien i modsætning til størstedelen af Europa ikke har et højreekstremistisk parti.

Hollandsk valg i populismens, pragmatismens og princippernes tegn

fredag, 10. marts, 2017|

Der er bestemt grund til at holde øje med Geert Wilders og hans populistiske budskaber og måde at føre valgkamp på. Men det er langt fra hele historien om det hollandske valg på onsdag.

Europa, hvad nu? Vi inviterer til debat i anledning af Rom-traktatens 60-års-jubilæum

fredag, 3. marts, 2017|

Kom til eftermiddagsdebat i Europa-Huset den 24. marts, hvor vi stiller MEP’ere, politikere og meningsdannere spørgsmålet: Europa, hvad nu?

Føderation eller fallit

onsdag, 1. marts, 2017|

"Jeg er bange for, at et ufredens Europa hurtigt vil vise sig i horisonten, hvis vi løsner båndene i det fællesskab, vi møjsommeligt prøver at holde sammen på," siger den hollandske historiker Geert Mak i et interview.

Gryden i havnebyen

mandag, 27. februar, 2017|

Rotterdams store stadion, De Kuip, er hjemmebane for Feyenoord. En fodboldklub, der er en forlængelse af den selvbevidste, udadvendte arbejder- og gør-det selv-mentalitet, der præger byen. Vi bringer et kapitel fra den nye bog, "Europas arenaer".

35 år efter Grøxit spiller EU stadig en vigtig rolle for Grønland

torsdag, 23. februar, 2017|

Her præcist 35 år efter Grønlands nej til fortsat medlemskab af det daværende EF, spiller EU fortsat en vigtig og formentlig lidt overset rolle i den arktiske del af Rigsfællesskabet.

Mosaikmageren fra Georgien

tirsdag, 21. februar, 2017|

Vasja Misjveladse udførte mosaikker for Sovjetunionen i 70'erne og 80'erne og var feteret og anerkendt. I dag lever den 73-årige georgier en skyggetilværelse uden for Tbilisi.

Protester i Rumænien handler mest om de konkrete love

onsdag, 15. februar, 2017|

Rumænerne selv ser korruption som det altoverskyggende største problem for landet, og det er særligt i det lys, man skal se de seneste ugers protester, mener rumænsk undersøgende journalist.

De demonstrerer FOR noget (og så er det endda for EU)

søndag, 12. februar, 2017|

Den pro-europæiske bevægelse "Pulse of Europe" er ved at sprede sig fra Frankfurt til andre europæiske storbyer som Berlin, Amsterdam og Paris.

Den legale pashandel er blevet big business

torsdag, 9. februar, 2017|

Et stadigt stigende antal rige indere, kinesere, amerikanere og indbyggere i Mellemøsten er i dag villige til at betale millioner af kroner for statsborgerskaber og opholdstilladelser rundt om på kloden, også i Europa.

Det halve Catalonien vil oprette en ny stat i Europa

torsdag, 2. februar, 2017|

Retten eller ej til at afholde en folkeafstemning om den spanske regions fremtidige status har skabt et fjendtligt politisk klima mellem Madrid og Barcelona.

Ulighed og ny nationalisme øger globaliseringsmodstand

lørdag, 28. januar, 2017|

I dag er det den nationalistiske højrefløj, der har overtaget globaliseringsmodstanden. Og den får hjælp af uligheden.

Krigstræthed på den yderste frontlinje i Østukraine

torsdag, 26. januar, 2017|

Civile og soldater forsøger under barske vilkår at holde skansen ved frontlinjen.