Indblik

Tyrkiet er ved at begrave sine EU-drømme

mandag, 10. april, 2017|

Søndagens folkeafstemning i Tyrkiet handler om meget mere end øgede beføjelser til præsident Erdogan. Et ja vil skade landets skrøbelige demokrati og sandsynligvis kvæle den gamle tyrkiske drøm om Europa.

Franco-diktaturet vaccinerede Spanien mod højrepopulisme

tirsdag, 4. april, 2017|

Stor opbakning om EU, ingen aversion mod immigranter og meget mindre nationalpatriotisme end i andre lande er nogle af grundene til, at Spanien i modsætning til størstedelen af Europa ikke har et højreekstremistisk parti.

Hollandsk valg i populismens, pragmatismens og princippernes tegn

fredag, 10. marts, 2017|

Der er bestemt grund til at holde øje med Geert Wilders og hans populistiske budskaber og måde at føre valgkamp på. Men det er langt fra hele historien om det hollandske valg på onsdag.

Europa, hvad nu? Vi inviterer til debat i anledning af Rom-traktatens 60-års-jubilæum

fredag, 3. marts, 2017|

Kom til eftermiddagsdebat i Europa-Huset den 24. marts, hvor vi stiller MEP’ere, politikere og meningsdannere spørgsmålet: Europa, hvad nu?

Føderation eller fallit

onsdag, 1. marts, 2017|

"Jeg er bange for, at et ufredens Europa hurtigt vil vise sig i horisonten, hvis vi løsner båndene i det fællesskab, vi møjsommeligt prøver at holde sammen på," siger den hollandske historiker Geert Mak i et interview.

Gryden i havnebyen

mandag, 27. februar, 2017|

Rotterdams store stadion, De Kuip, er hjemmebane for Feyenoord. En fodboldklub, der er en forlængelse af den selvbevidste, udadvendte arbejder- og gør-det selv-mentalitet, der præger byen. Vi bringer et kapitel fra den nye bog, "Europas arenaer".

35 år efter Grøxit spiller EU stadig en vigtig rolle for Grønland

torsdag, 23. februar, 2017|

Her præcist 35 år efter Grønlands nej til fortsat medlemskab af det daværende EF, spiller EU fortsat en vigtig og formentlig lidt overset rolle i den arktiske del af Rigsfællesskabet.

Mosaikmageren fra Georgien

tirsdag, 21. februar, 2017|

Vasja Misjveladse udførte mosaikker for Sovjetunionen i 70'erne og 80'erne og var feteret og anerkendt. I dag lever den 73-årige georgier en skyggetilværelse uden for Tbilisi.

Protester i Rumænien handler mest om de konkrete love

onsdag, 15. februar, 2017|

Rumænerne selv ser korruption som det altoverskyggende største problem for landet, og det er særligt i det lys, man skal se de seneste ugers protester, mener rumænsk undersøgende journalist.

De demonstrerer FOR noget (og så er det endda for EU)

søndag, 12. februar, 2017|

Den pro-europæiske bevægelse "Pulse of Europe" er ved at sprede sig fra Frankfurt til andre europæiske storbyer som Berlin, Amsterdam og Paris.

Den legale pashandel er blevet big business

torsdag, 9. februar, 2017|

Et stadigt stigende antal rige indere, kinesere, amerikanere og indbyggere i Mellemøsten er i dag villige til at betale millioner af kroner for statsborgerskaber og opholdstilladelser rundt om på kloden, også i Europa.

Det halve Catalonien vil oprette en ny stat i Europa

torsdag, 2. februar, 2017|

Retten eller ej til at afholde en folkeafstemning om den spanske regions fremtidige status har skabt et fjendtligt politisk klima mellem Madrid og Barcelona.

Ulighed og ny nationalisme øger globaliseringsmodstand

lørdag, 28. januar, 2017|

I dag er det den nationalistiske højrefløj, der har overtaget globaliseringsmodstanden. Og den får hjælp af uligheden.

Krigstræthed på den yderste frontlinje i Østukraine

torsdag, 26. januar, 2017|

Civile og soldater forsøger under barske vilkår at holde skansen ved frontlinjen.

Ny dansk dokumentar går tæt på Italiens demokratiske eksperiment

tirsdag, 24. januar, 2017|

Den prisvindende danske dokumentarist, Lise Birk Pedersen, sætter i sin nye dokumentar "Al Magt til Folket?" spot på Beppe Grillo og Femstjernebevægelsen.

EU-modstandernes europæiske topmøde er et perfekt mediestunt

lørdag, 21. januar, 2017|

Kontinentets højrenationale hovedfigurer mødes til et "europæisk mod-topmøde". Den massive mediebevågenhed afspejler et fantastisk stykke PR-arbejde, mener tysk politolog.

Trump i Det Hvide Hus – og Europa ser ængsteligt til fra distancen

fredag, 20. januar, 2017|

Et USA under Trump kommer næppe til at tage de store hensyn til EU og Europa. For i Trumps verden er magt i den internationale arena et nulsumsspil. Der er en vinder, og der er en taber.

Europa-Parlamentets nye formand er ikke bange for politiske slagsmål

onsdag, 18. januar, 2017|

Antonio Tajani har været med på første række i udviklingen i det politiske Europa de seneste 25 år og er derfor ikke sart over for andres kritik.

Gentiloni skal sørge for balancen inden de næste bølger og skælv

torsdag, 12. januar, 2017|

Ny premierminister skal sikre stabilitet og professionalisme i en tid, hvor Italien skal undgå at bidrage til et europæisk kollaps.

Cypern kan blive genforenet efter 43 års deling

tirsdag, 10. januar, 2017|

Forhandlinger om en genforening af det delte EU-land foregår i disse dage på det højeste diplomatiske niveau i årevis.