Italiensk filmuge i København

2018-05-08T13:50:22+00:00 torsdag, 26. april, 2018|

I Grand Teatrets stemningsfulde rammer i det centrale København kan man opleve en sjælden perlerække af nye italienske film, når den tilbagevendende italienske filmfestival CINEMA MADE IN ITALY afholdes fra søndag d. 29. april til onsdag d. 2. maj. 

En kort introduktion til italiensk film

Ligesom Grand Teatret, der er blandt Danmarks ældste biografer, har italiensk film lange og stolte traditioner. De fleste kender til journalisten Marcello Rubinis dekadente ugelange rejse gennem Roms jetsetmiljøer i en meningsløs stræben efter kærlighed og glæde i Federico Fellinis vinder af De Gyldne Palmer ’La Dolce Vita’ (Det søde liv) fra 1960.

Mange vil også kende Luchino Visconti, instruktør til ’La morte a Venezia’ (Døden i Venedig) og ’Il Gattopardo’ (Leoparden), hvis statistiske skildring af det sicilianske øsamfunds forfald og forandring under Italiens samling i 1963 ligeledes blev honoreret med den højeste pris i Cannes.

Forandring er på vej til Sicilien. Prins af Salina, Fabrizio Corbera, Il Gattopardos lærte og pessimistiske protagonist, er dog ikke overbevist om, at det vil være for det bedre.

Pier Paolo Pasolini, Vittorio De Sica og Bernardo Bertolucci er alle eksempler på øvrige store instruktører, der har formet Italiens filmhistorie og tradition.

I nyere tid har Giuseppe Tornatore med blandt andet sin Oscarvindende og nostalgiske barndomsskildring ’Nuovo Cinema Paradiso’ (Mine aftener i Paradis) fra 1988 vundet hjerter herhjemme. Det samme har gjort sig gældende for den italienske komiker Roberto Benigni, der i 1997 med ’La Vità é Bella’ (Livet er smukt) i en stor anlagt og hjerteskærende komedie tog publikum til Anden Verdenskrig og Nazi-Tysklands koncentrationslejre.

Nuovo Cinema Paradisos protagonist, den sicilianske filmstruktør Salvatore Di Vita “Toto”, oplever som barn filmens magi i den lokale biografs maskinrum.

En af de nyeste indikatorer på, at italiensk filmtradition lever i bedste velgående er Paolo Sorrentino, der med sin stiliserede skildring af den dekadente romerske kulturelite i ’La Grande Bellezza’ (Den store skønhed) fra 2013 er blevet sammenlignet med Fellini.

Et andet eksempel er Paolo Genoveses publikumsucces, Perfetti sconosciuti’ (Perfect strangers), fra 2016, hvor en tæt vennegruppe viser sig som hinandens fremmede efter en konfliktfyldt aften med mobiltelefoner og de der i gemte hemmeligheder ude i det åbne.

CINEMA MADE IN ITALY

At CINEMA MADE IN ITALY er et besøg værd understreges af, at festivalen åbner med Genoveses nyeste film, “The Place”.  Alle film vil have engelske eller danske undertekster og festivalen vil løbende være gæstet af en række interessante italienske filmfolk.

Nedenfor præsenteres et program, leveret af festivalen:

The Place – søndag d. 29. april kl. 19.00

En mystisk mand (Valerio Mastandrea) sidder ved et cafébord et sted i Rom. Hans ’mission’ er at opfylde folks mest indtrængende ønsker. Til gengæld skal de så udføre de mærkeligste, til tider grusomme, opgaver for ham. En nonne skal genfinde troen på at hun kan blive gravid, en gammel mand skal kureres for Alzheimer – hvilket kræver, at hans hustru indvilger i at placere en bombe på et offentligt sted – og en ung kvinde vil få drømmen om skønhed opfyldt, hvis hun begår et røveri, der indbringer præcis 100.000 euro og 5 cent. Mange liv og skæbner flettes sammen, mens handlingen langsomt drejes i en stadigt mørkere og mere surrealistisk retning.

Medv: Valerio Mastandrea, Marco Giallini, Alba Rohrwacher, Vittoria Puccini m.fl.   

Instruktion: Paolo Genovese

Il Contagio (Tainted souls) – mandag d. 30. april kl. 18.30

Vi befinder os i et socialt boligbyggeri et sted i forstæderne. På tredje sal bor Chiara og hendes mand Marcello, en tidligere bodybuilder med uklare seksuelle præferencer. Her bor også Francesca, en militant venstreorienteret kvinde med et handicap, Roma-hooliganen Bruno samt narkohandleren Gianfranco. Og så er der Eugenio, som arbejder på et værksted og har slået pjalterne sammen med en prostitueret. Der tales dialekt og gadesprog i den livlige patchwork-film, hvis konfrontationer og overraskende møder fører mange groteske og heftige hændelser med sig…

Medv: Vinicio Marchioni, Anna Foglietta, Maurizio Tesei, Giulia Bevilacqua, Vincenzo Salemme, Daniele Parisi m.fl.

Instr.: Matteo Botrugno, Daniele Coluccini

Cuori Puri (Pure Hearts) – mandag d. 30. april kl. 21.00

Agnese er 17 år, bor sammen med sin mor og er flittig kirkegænger. Hun skal netop til at aflægge kyskhedsløfte, da hun møder den 25-årige og ganske temperamentsfulde Stefano, der arbejder som vagt på en parkeringsplads. Det umage par tiltrækkes af hinanden, men stjålne øjeblikke med intimitet og voksende kærlighed gør kun livet vanskeligere for Agnese, der frygter, at hun vil komme til at svigte sine religiøse idealer. Hun tager derfor en radikal beslutning, som hun håber vil udligne hendes synder.

Medv: Selene Caramazza, Simone Liberati, Barbora Bobulova, Stefano Fresi, Edoardo Pesce m.fl.

Instr.: Valerio De Paolis

A Ciambra – tirsdag d. 1. maj kl. 16.40

Jonas Carpignanos debutfilm ’Mediterranea’ handlede om unge afrikanske flygtninge på vej over Middelhavet til Italien. Nu er instruktøren klar med en fortsættelse af en slags – 100% udspillet på landjorden. Den unge Pio Amato bor i romalejren Ciambra i Calabrien. Han hører til de få i lokalsamfundet, som kan finde sig lige godt til rette med syd-italienere, romaer og afrikanske flygtninge. Derudover har han travlt med at blive voksen. Han drikker, ryger og følger storebroren Cosimo i tykt og tyndt, så han kan lære, hvordan man begår sig i det rå og forarmede miljø. Men pludselig forsvinder broren, og Pio må finde ud af, om han egentlig er klar til at blive voksen.

Medv:  Pio Amato, Koudous Seihon, Damiano Amato

Instr.: Jonas Carpignano

L’Intrusa (The Intruder) – tirsdag d. 1. maj kl. 19.00

Giovanna driver et fritidshjem i et fattigt hjørne af Napoli – midt i ’mafialand’. Hun kæmper for at lære de unge andre værdier, end dem som det magtfulde forbrydersyndikat forfægter. Da en enlig kvinde og hendes datter flytter til kvarteret, går det snart op for Giovanna, at den fraværende mand er medlem af Camorraen. Dilemmaet er svært: Skal hun bortdømme barnet på grund af forældrenes handlinger – eller udvise tolerance og åbenhed – og dermed åbne sine døre for mafiaen?

Medv: Raffaella Giordano, Valentina Vannino, Marcello Fonte, Riccardo Veno, Martina Abbate, Anna Patierno, Gianni Vastarella

Instr.: Leonardo Di Costanzo

Emma (Il colore nascosto delle cose) – tirsdag d 1. maj kl. 21.30

Teo arbejder på et trendy reklamebureau og er lidt af en Casanova. Emma har været blind siden hun var 16, men det har ikke forhindret hende i at uddanne sig som osteopat. Hun er smuk, livlig og populær.  Første gang de mødes er Teo forført af hendes stemme. Han inviterer hende på en date, men hun er ikke til fals for smiger – og imod alle odds er det Teo, som bider på krogen. Silvio Soldini huskes af mange for den betagende ‘Brød og tulipaner’ og er en af Italiens mest velanskrevne instruktører.

Medv: Valeria Golino, Adriano Giannini, Arianna Scommegna, Laura Adriani, Anna Ferzetti.

Instr.: Silvio Soldini

Equilibrio (Equilibrium) – onsdag d. 2. maj kl. 18.30

‘Equilibrio’ fortæller om en stædig og principfast præst, der tager kampen op mod mafiaen i Napoli. Det hele starter, da han prøver at gøre en forskel for kvarterets mest udsatte – og kommer op at toppes med Camorraen.  Det bliver kun værre, da han involveres i en sag om en mafiachef, der angiveligt skulle have misbrugt et barn seksuelt. Vincenzo Marras gribende drama er blevet sammenlignet med forne tiders gangsterdramaer med James Cagney i hovedrollen, men ’Equilibrio’ kan ikke ligefrem beskyldes for at være stjernebesat. Tværtimod stammer meget af filmens rå nerve og intensitet fra et ensemble, der overvejende består af autentisk spillende amatører fra Napoli og omegn.

Medv: Mimmo Borrelli, Astrid Meloni, Paolo Sassanelli, Roberto Del Gaudio, Francesca Zazzera                    

Instr.: Vincenzo Marra

Moglie e marito (Wife and husband) – onsdag d. 2. maj kl. 21.00

Årets mest bizarre italienske komedie handler om neurokirurgen Andrea (Pierfrancesco Favino) og hans hustru, studieværten Sofia (Kasia Smutniak), der begge er workaholics. Ægteskabet vakler noget, da de takket været et løbsk tankeoverføringseksperiment helt konkret bytter krop – og dermed får kendskab til nye og overraskende sider af hinanden. Pludselig at skulle gå i partnerens sko åbner heldigvis også for indsigter, der kommer ægteskabet til gode og giver grobund for et genopfrisket kærlighedsliv.

Medv: Pierfrancesco Favino, Kasia Smutniak, Valerio Aprea, Gaetano Bruno.

Instr.: Simone Godano 

Køb billetter på festivalens officielle hjemmeside