”Klimapolitik er også sikkerhedspolitik”

2019-05-28T10:43:07+00:00 søndag, 26. maj, 2019|

Klimaforandringerne fører til flere naturkatastrofer, problemer med fødevaresikkerhed og ødelæggelse af infrastruktur. Det påvirker freden og sikkerheden i verden og Europa, og derfor er klimapolitik lige så relevant et sikkerhedspolitisk instrument for EU som det rent forsvarspolitiske, mener svenske Wanja Kaufmann, der stiller op for Miljöpartiet ved valget til Europa-Parlamentet.

Interview af Henrik Brun

TEMA: EUROPÆERNES VALG | KANDIDATERNE | Det er meget sigende for Wanja Kaufmanns tilværelse de seneste par måneder, at den 22-årige politiker fra Uppsala har ændret vores mødested fra Stockholm til Malmø, hvor hun i dette øjeblik kommer gående hen mod statuen af Karl 10. Gustav midt på Stortorget. Det passer nemlig bedre i forhold til hendes heftige rejseaktivitet rundt i Sverige, hvor hun deltager i den ene debat efter den anden på gymnasier og universiteter i sin kamp for at blive valgt til Europa-Parlamentet.

Wanja Kaufmann ligger nummer 11 på Miljöpartiets liste ved valget, og hun er derfor nødt til at satse på mange personlige stemmer, hvis hun skal vælges. Derfor farer hun land og rige rundt i jagten på især unge stemmer.

”Jeg er nok en af de kandidater fra vores parti, som tager flest debatter,” medgiver hun, da vi har sat os indenfor på Espresso House henne på hjørnet.

”Jeg rejser rundt og prøver at få fat i de unge. De kan godt se, at vi har brug for et stærkt Europa, og at det på europæisk plan, at vi skal arbejde for at sikre en god fremtid. Dels tænker de generelt mere europæisk og tager for eksempel den frie bevægelighed i EU for givet, samtidig med at de godt kan se, at der er kræfter, som vil pille ved den. Desuden er der en stigende klimaangst til stede hos de unge, og de ved også godt, at vi i Sverige ikke kan løse det alene,” siger Wanja Kaufmann.

De fleste af debatterne, hun deltager i, er arrangeret af Grön Ungdom, hvor hun selv er international sekretær, og ind imellem debatterne deler hun personligt valgmateriale ud på gader og stræder.

Wanja Kaufmann tilhører de EU-positive dele af Miljöpartiet. Ikke fordi, folk har stempler på, men i baglandet har der traditionelt været en vis skepsis over for at kaste sig helhjertet ind i EU. Ud fra en traditionel venstre-højre skala ligger hun nok ude mod højre og går ind for det samarbejde hen over midten, som partiet søger i svensk politik. Også selv om der er lidt uro om det i partiet.

”Mange mener, at vi ikke skulle været gået i regering igen,” siger hun om det faktum, at Miljöpartiet og Soclaldemokratiet tilsammen udgør en mindretalsregering, der baserer sig på stemmer fra de to borgerlige partier Liberalerna og Centerpartiet.

”Der er mange, der mener, at vi skulle have blevet uden for, og at vi er blevet kørt over af Socialdemokraterna, og at vi har givet køb på mange grønne forslag, men jeg synes faktisk, at vi har mange intitiativer i øjeblikket,” siger Wanja Kaufmann og peger blandt andet på den svenske regerings planer for at styrke togforbindelserne, herunder nattogene, i Europa.

Wanja Kaufmann er selv lidt af en tognørd, men først og fremmest er hendes passion – og også hendes politiske mærkesag – det sikkerhedspolitiske aspekt af miljøsagen.

”Klimaforandringerne fører til flere naturkatastrofer, problemer med fødevaresikkerhed og ødelæggelse af infrastruktur. Det påvirker freden og sikkerheden i verden og Europa, og derfor er klimapolitik lige så relevant et sikkerhedspolitisk instrument for EU som det rent forsvarspolitiske,” siger hun.

Der er også andre sikkerhedspolitiske tiltag, som er nødvendige i EU. For eksempel en fælles cybersikkerhedsstrategi, til beskyttelse mod hacking, og at vi i Europa bliver bedre til at transportere energi mellem landene frem for at være for afhængige af Rusland.

Skulle hun blive valgt ind i Europa-Parlamentet vil hun kaste sig over det nye forsvarssamarbejde mellem EU-landene (PESCO), kampen for en europæisk klimalov, sikkerhedspolitik generelt, energisikkerhed og togpolitikken.

”Jeg prøver generelt at plædere for, at man ser sikkerhedspolitik som klimapolitik og omvendt, og altså ser det i en sammenhæng,” siger hun og håber, at hun får succes med at opdyrke denne fortsat ret hvide plet på landkortet i europæisk politik.

Wanja Kaufmann bor i Uppsala, hvor hun studerer russisk, og hun har en grad i nationaløkonomi fra Uppsala Universitet. Hun har været politisk interesseret og aktiv siden hun var 14, og efter valget i 2014 blev hun gruppeleder for Miljøpartiet i kommunalbestyrelsen i Falun, hvor hun voksede op. Da hun var 19, tog hun til Stockholm og arbejdede for Grön Ungdom på landsplan, og for to år siden blev hun altså international sekretær i organisationen, hvor særligt udenrigs- og forsvarsspørgsmål harhendes bevågenhed.

Det internationale arbejde i Grön Ungdom kaster også en del rejsen i Europa af sig, når hun er til møde i Federation of Young European Greens. Her får hun brug for sine sprogkundskaber, som – ud over engelsk og en vis grad af fransk – også tæller tysk og schweizertysk. Hendes far er fra Schweiz, hvilket forklarer det tyskklingende efternavn, mens moren er svensk.

Wanja Kaufmann glæder sig over, at det er blevet lettere at diskutere EU-politik i Sverige og blandt borgerne. Ved det seneste EU-valg i Sverige stemte lige godt 50 procent, hvilket dengang var rekord. I år skulle rekorden meget gerne blive slået med en stor margin, håber hun.

”Før var det en akademisk diskussion om, hvorvidt det var en fordel for Sverige at være med, og om det var det, man skulle gå efter. Nu er det lidt mere folkeligt. Det skyldes nok, at der er kommet store emner på spil, såsom truslen fra Rusland osv. Nu kan de fleste se, at EU behøves, ” siger Wanja Kaufmann.

Henrik Brun er chefredaktør på Magasinet Europa.

Foto i artiklens top: /PR-foto/

Læs hele temaet “Europæernes valg”


 

Magasinet Europa er hverken annonce- eller abonnementsbaseret. Hvis du er enig i vores fravalg af distraherende reklamer og restriktive betalingsbarrierer og gerne vil have flere dybdegående artikler og temaer om dagens Europa, vil vi sætte stor pris på din støtte.

Støt os med et engangsbeløb:    

Støt os fast:    Image result for patreon