To år efter Paris-aftalen samlede den franske præsident Emmanuel Macron forleden 50 stats- og regeringschefer, virksomhedsledere, NGO’er, miljø- og udviklings- og finansieringsorganisationer – samt ikke mindst celebre, rige personligheder – til klimatopmøde i Paris. Det skete for både symbolsk og konkret at vise, der sker noget på klimafronten. Magasinet Europa var med.

Reportage af Dyveke Vestergaard Johansen 

14.12.2017 | KLIMATOPMØDE | ”Vi er ved at tabe kampen. Det går simpelthen ikke hurtigt nok. Paris-aftalen er svækket af USA’s udtræden af aftalen, og vi skal rykke nu”, sagde Emmanuel Macron ved åbningen af eftermiddagens debatsessioner.

Klimatopmødet kan måske vise sig at få endnu større betydning end selve Paris-aftalen, der kom i hus ved COP21 i 2015, fordi det handler om konkretisering af bekæmpelsen af klimaforandringerne. Symbolsk at holde fast på trods af USA, Og konkret at levere varen med private og offentlige initiativer og aktiviteter. Det er på tide, der sker noget.

Tager lederskab i forhold til klimaforandringerne
”One Planet Summit” bragte ikke en formel samlet beslutning med sig, men 12 kollektive initiativer, inklusiv finansieringsløfter. De kommende dage og måneder vil vise, hvor stor betydning initiativerne og løfterne vil få. Ved afrundingen af konferencedagen annoncerede den franske præsident transparens – man vil kunne følge med i projekter og tiltag fra lande og virksomheder på ”One Planet”-hjemmesiden og ”One Planet Summit” gøres til et årligt ”byggepladsmøde” for at gøre status.

Allerede 1. juni i år, da den amerikanske præsident Donald Trump meddelte, at USA ville udtræde af Paris-aftalen, tog Emmanuel Macron det internationale lederskab på klimaudfordringerne med talen ”Make our Planet Great Again”. Måneden efter annoncerede han til G20, at Frankrig sammen med Verdensbanken og FN ville fejre toårsdagen for Paris-aftalen 12. december. Ligeledes var den franske præsident en af de få statsoverhoveder, der tog turen til COP23 i Bonn.

Klimateknik for nørder på højt niveau
50 stats- og regeringschefer, virksomhedsledere, NGO’er, miljø-og udviklings- og finansieringsorganisationer og celebre, rige personligheder var samlet der i går i Paris. I alt var 130 lande repræsenteret klædt i alt fra business-tøj til farverige afrikanske dragter. De mest prominente kom, i bæredygtig stil, sejlende op ad Seinen.

Den intensive dag bød også på et hav af paneldebatter med offentlig og privat finansiering som omdrejningspunkt. Scaling-up Finance for Climate Action, Greening Finance for Sustainable Business, Local and Climate Action og Business Not as Usual – blot for at give læseren et indtryk af de mange klimatekniske termer man møder på sådan en dag med fire paneler om morgenen, der hver har tre til fire undersessioner. Nogle kører sideløbende.

Om eftermiddagen var det kun i det store auditorium, alle skulle være. Der trådte Emmanuel Macron ind på scenen og tog en aktiv rolle i eftermiddagens sessioner, der indebar ligeså mange tekniske udtryk, og med stats- og regeringscheferne og de prominente i paneldebatter – blandt andet Lars Løkke Rasmussen, Arnold Schwarzenegger, António Guterres FN’s generalsekretær og britiske Theresa May – peppet op med spørgsmål fra børn. En dansk skoleelev spurgte på flydende fransk om, hvad deltagerne ville gøre for at folk nemmere kunne cykle og løbe på løbehjul. Symbolikken i børnenes tilstedeværelse var stærk. Som Emmanuel Macron understregede, så handler klimaudfordringerne også om at hjælpe fremtidens generationer.

Mange tak præsident Trump
Et spørgsmål, der fyldte meget i løbet af One Planet-mødet, var, hvordan man forholder sig til USA’s præsident Trumps beslutning om, at USA skal udtræde af Paris-aftalen.

Præsident Macron var helt klar omkring, at COP21 Paris-aftalen er svækket af USA’s udtræden. Han kaldte det for en aggressiv beslutning, samt at han regner med, at Trump skifter mening. Til ”One Planet Summit” var USA repræsenteret af andre stærke personligheder på guvernørniveau og fra erhvervslivet.

Michael Bloomberg – New Yorks tidligere borgmester og FN’s særlige udsending for byer og klimaforandringer, og som står for the Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), der samler 237 virksomheder –understregede på et pressemøde, at USA vil levere – både hvad angår klimatilpasning, finansiering (han har taget initiativ til at samle pengene sammen) og afrapportering som lovet i Paris-aftalen. Det vil bare være lokale myndigheder og erhvervslivet, og ikke den føderale regering, der vil sørge for det.

Bloomberg takkede faktisk den amerikanske præsident, fordi hans holdning har medført stærk amerikansk mobilisering på området. Handling i forhold til klimaforandringerne er ikke i særlig høj grad afhængig af, at den amerikanske føderale regering gør noget. Folk har stor forståelse for, at der skal ske noget. Virksomhederne forbereder sig, og det er god forretning, fordi investorerne ønsker bæredygtighed og social ansvarlighed. Han håbede dog også på, at Trump, når han har fået nye oplysninger, vil skifte mening.

Der er ingen Planet B
”Kampen kan kun vindes, hvis alle gør noget. I dag har vi indhentet en smule, men det virkelige arbejde begynder nu,” sagde Macron i afslutningstalen godt ud på aftenen.

”One Planet Summit” resulterede i 12 konkrete initiativer. Blandt andet går Bill Gates Fonden (315 millioner dollar) og EU-kommissionen (318 millioner dollar) sammen om landbrugsforskning og hjælp til de fattigste bønder i Afrika for at hjælpe dem med klimatilpasning. Og 237 virksomheder har givet løfte om i højere grad at medtage klimarisici i deres forretningsførelse. To eksempler, der fremhæver nogle af de ikke-statslige aktørers involvering.

Kollektivt blev der sagt, at man ønsker at vinde kampen mod klimaforandringerne, men de kommende måneder og år vil vise, om det vil ske. ”The One Planet Coalition” blev skabt den 12. december 2017 i Paris og mødes igen om et år.

Dyveke Vestergaard Johansen er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet med speciale i Frankrig og Europa. Hun har tidligere arbejdet for Danmarks udenrigstjeneste i Frankrig og er nu Paris-baseret freelancejournalist.

Billede i artiklens top: /ritzau/AP/Etienne Laurent.