Meninger

Kriminaliseringen af marginaliseringen

mandag, 5. juni, 2017|

Debatten om hvad løsningen på ’Romaproblemet’ skal være i Danmark, raser i disse dage. De begejstrede politikere glemmer dog noget centralt: Vi har allerede både en fælles-europæisk og en dansk strategi for at løse udfordringerne. Kommentar af Helga Molbæk-Steensig.

Det er nødvendigt at lære flere fremmedsprog

tirsdag, 16. maj, 2017|

Tysk, fransk og spansk er på retur på mange uddanelser. Men hvordan skal eksempelvis kandidater lave kvalificerede markedsanalyser uden at kende til sprog? Og hvad med dannelsen? Skal den efterlades på tærsklen til universiteterne? Vi bringer et uddrag af Lisbeth Verstraete-Hansens og Per Øhrgaards nye bog “Sprogløse verdensborgere”.

Situationen i Estland er lige til en koldkrigsroman nouveau

fredag, 3. marts, 2017|

Det ellers fredelige lilleputland har den gift, som kan føre til en ny kold krig i Europa, skriver forfatter Keld Broksø, der netop har udgivet thrilleren Koldfronter, i en klumme.

Romahadet er allemandseje i Danmark

lørdag, 7. januar, 2017|

“Roma” betyder ikke “kriminel østeuropæer”, selvom Københavns Politis tweets kunne antyde det, skriver Helga Molbæk-Steensig i en kommentar

Den arktiske udfordring

fredag, 7. oktober, 2016|

Er det storhedsvanvid, når lille Danmark pludselig vil have råderet og ejerskab over Nordpolen? Ikke helt, for faktisk er Danmark i nogle sammenhænge en politisk supermagt, mener tidligere udenrigsminister Villy Søvndal. Vi bringer et uddrag af hans nye bog, “Med håbet som drivkraft”.

USA og Europa – et nødvendigt partnerskab

tirsdag, 27. september, 2016|

USA har en grundlæggende interesse i, at Europa bliver ved med at være en energisk og livskraftig allieret. Og Europa har en vital interesse i at fastholde en amerikansk forpligtelse over for Europa, skriver Anders Fogh Rasmussen. Vi bringer et uddrag af hans nye bog, “Viljen til at lede.”

Valgstrategien, der afsporede Tyrkiets udenrigspolitik

onsdag, 14. september, 2016|

Fredsforhandlinger med kurderne og fredelige relationer med nabolandene kendetegnede det første årti under Tyrkiets nuværende AKP-regering. I dag er den bløde magtudøvelse skiftet ud med en hård. Hvorfor er det gået sådan?

Makedonien går i diktatorisk retning trods ny valgdato

fredag, 2. september, 2016|

I tredje forsøg er det nu – efter mægling fra EU’s og USA’s side – lykkedes at fastsætte en valgdato i Makedonien. Den hidtil manglende afholdelse af valg kan ellers godt ses som et skridt på vejen mod et nyt nationalkonservativt diktatur.

Jammerens kontinent

onsdag, 24. august, 2016|

Alt for mange – især politikere og såkaldt intellektuelle – har travlt med at sprede misnøje, uagtet Europa er klodens frieste, rigeste og sikreste kontinent. Jyllands-Postens erfarne udenrigsreporter Per Nyholm har i sin nye bog leveret et usædvanligt skarpt Europa-efterskrift. Vi bringer hele efterskriftet.

Det nordiske sprogfællesskab er en værdifuld ressource

torsdag, 9. juni, 2016|

Det nordiske sprogfællesskab har en lang historie bag sig og er både folkeligt og politisk forankret. Læreres og elevers holdninger til nabosprogene har dog i årtier været kendetegnet af manglende interesse eller ligefrem berøringsangst. Skolerne ville med små midler kunne vende den negative tendens

Ukraines unge kæmper for fædrelandet

onsdag, 16. december, 2015|

To år efter EuroMaidan-revolutionen i Ukraine er landet stadig præget af korruption og økonomiske vanskeligheder, men der er alligevel lyspunkter. De unge ukrainere kæmper for en ny politisk kultur og vælger i højere grad deres fædreland til.

Kampen om klimatopmødet. Hvilken rolle vil EU spille?

fredag, 27. november, 2015|

Det internationale klimatopmøde, COP21 i Paris, skal være en succes. Det er de fleste ngo’er, politikere og aktivister enige om. Hvad der ikke lykkedes i København i 2009 til COP15, skal lykkes i Paris med en bindende aftale. Men en aftale er ikke bare en aftale. For Europa bør det afgørende være, hvad det politiske indhold er.

En europæisk (energi)renæssance

fredag, 20. november, 2015|

Det europæiske projekt skriger på en renæssance, hvorved EU’s værdi atter bliver synligt for den enkelte borger. Den gode nyhed er, at en sådan genfødsel er på vej – i form af en europæisk energiunion.

Status: EU’s økonomiske reformproces peger i positiv retning

onsdag, 7. oktober, 2015|

EU’s reformproces i kølvandet på finanskrisen viser allerede nu positive resultater. Der er derfor fornyet håb for økonomisk vækst i eurozonen, og samtidig peger resultaterne på, at der er potentiale i videreudvikling af Den Økonomiske og Monetære Union.

Et EU under forandring sætter Danmarks europæiske rolle under pres

mandag, 15. juni, 2015|

EU’s grundlæggende magtforhold er under forandring. Mens David Cameron forhandler for at løsne Storbritanniens bånd til EU-samarbejdet, ser vi gruppen af eurolande træde tættere sammen. Situationen har stor betydning for Danmarks fremtid på europæisk plan, men debatten drukner i den danske valgkamp.

Vi har brug for Europas kvinder

fredag, 5. juni, 2015|

I anledning af 100-året for danske kvinders valgret her på Grundlovsdag, burde vi se nærmere på, hvordan det står til med kvindesagen i Europa. For vi har brug for dem, de europæiske kvinder.

Ukraine: korruption vs. social tillid?

tirsdag, 19. maj, 2015|

Politiet, retssystemet og det politiske system er de mest korrupte institutioner i Ukraine, ifølge landets befolkning. NGO’en Scandinavian Ukrainian Alliance tog i april til Ukraine for at snakke med kommende jurister og politifolk om anti-korruption og menneskerettigheder.

Massedød i middelhavet er en forudsigelig effekt af grænsekontrol

mandag, 11. maj, 2015|

I april druknede 1350 migranter på vej til Europa. Deres skæbne er blevet beskrevet som en enorm krise og en ufattelig tragedie. Hensigten med sådanne meldinger er ofte sympatisk, men underminerer forståelsen af situationen, som sat lidt på spidsen bedst betegnes som passiv politisk dødshjælp.

Ukrainsk valg: Adskillige ubesatte pladser i parlamentet

søndag, 26. oktober, 2014|

Ukrainerne går i dag til stemmeurnerne for at vælge medlemmer til landets parlament. Valget står i skyggen af den nuværende konflikt og ender med flere ubesatte sæder.

Derfor er EU så kedeligt

onsdag, 8. oktober, 2014|

Den gængse opfattelse blandt både tv-seere og tv-redaktører er, at EU-stoffet er dødkedeligt. Resultater fra et speciale om EU-formidling viser, at det hænger nøje sammen med måden, det præsenteres på.