Det Europæiske Folkeparti, EPP, vil fortsat være den største gruppe foran den socialdemokratiske, ifølge ny meningsmåling. Euroskeptikere på begge ydrefløje står til stor fremgang, men det er fortsat usikkert, hvordan det nye Europa-Parlament konstituerer sig efter valget.

Analyse af Rasmus Leander Nielsen

21.5.2014 | EP-TEMA | ”This time it’s different,” lyder sloganet for de kommende dages valg til Europa-Parlamentet. I den officielle danske oversættelse er det ikke bare anderledes. Der er mere på spil.

I Danmark står der fortsat rigtig meget på spil for en række partier, der ikke er sikre på at blive valgt ind i det nye Europa-Parlament. Ikke mange stemmer – eller ombestemte sofavælgere – skal flyttes her i de sidste dage for at tippe mandater i den ene eller anden retning. Både De Konservative, De Radikale og SF kan ende uden et medlem af det snart nytiltrædende parlament.

På tværeuropæisk plan er der ligeledes meget på spil indtil valgstederne lukker søndag aften. Selv om meningsmålinger altid skal tages med et gran salt, er én ting sikkert: Vi vil se et mere fragmenteret Europa-Parlament.

Kampen om at blive den største gruppe
I går kom den seneste og sidste meningsmåling fra PollWatch2014, der løbende har samlet meningsmålinger fra alle 28 EU-lande og lavet såkaldte vægtede gennemsnit af samtlige nationale målinger – en metode mange forskere anser som den mest præcise valgprognose.

Tilbage i februar og marts lå socialdemokraterne (S&D) i front i kampen om at blive den største gruppe, men meningsmålingerne har i flere måneder spået næsten dødt løb mellem de to største grupper, S&D og de kristendemokratiske konservative (EPP), med et lille forspring til EPP. EPP trak for et par uger siden en smule fra med 216 pladser mod 205 til S&D, der tabte terræn i bl.a. Frankrig og Polen.

I sidste uge vandt S&D en smule af det tabte tilbage, men den seneste prognose giver nu EPP et forspring på 16 pladser med 217 og 201 til S&D. Trods den opløftende meningsmåling for EPP, taber gruppen dog næsten 60 af de 275 pladser, man i alt opnåede ved det sidste valg i 2009 og suppleringsvalget i Kroatien sidste år. S&D står til en lille fremgang fra 194, selv om det samlede antal pladser reduceres fra 766 til 751.

Pollwatch 20.5

Meningsmåling pr. 20. maj
Kilde: http://www.electio2014.eu/da/pollsandscenarios/polls

Godt 200 euroskeptikere i det nye parlament
Allerde ved en pressekonference i Bruxelles i februar, fremlagde en af bagmændene bag PollWatch2014, professor Simon Hix fra London School of Economics, tidlige meningsmålinger og påpegede, at helt op til 200 mere eller mindre euroskeptiske Europa-Parlamentarikere ville blive valgt ind.

Regnestykket er ikke ligetil, hvad gradbøjningen af euroskepsis angår, men en stor del af den ’grå masse’ i ovenstående diagram, de 95 benævnt NI (non-inscrits eller løsgængere), vil placere sig i eksisterende eller nye euroskeptiske grupper.

Hidtil har den yderste højrefløj haft svært ved at samarbejde, da man måske nok har været enige om kritikken af det nuværende EU-system, men ikke meget andet. Nogle af de nationale partier er fjendtligt indstillet over for sigøjnere, andre over for muslimer, mens endnu andre over for en helt tredje befolkningsgruppe.

Til højre for EPP har der i indeværende periode været to grupperinger, ECR og EFD med henholdvis 56 og 31 pladser, men mindst én ny gruppe forventes dannet med deltagelse af Front National fra Frankrig, frihedspartierne fra Holland (PVV) og Østrig (FPÖ) samt muligvis partier fra Belgien, Italien, Slovakiet og Sverige for at opnå deltagelse fra mindst syv medlemslande, som det kræves for at danne en gruppe.

Denne nye gruppering har partier som britiske UKIP og Dansk Folkeparti tidligt udtalt, at de ikke vil sidde i gruppe med, da de ser partiledere som Marine Le Pen og Geert Wilders som ekstremister.

Den yderste venstrefløj står ligeledes til fremgang, hvilket der i valgkampen har været mindre fokus på i medierne end højrefløjens tværeuropæiske gennemslagskraft. GUE-NGL står til 53 pladser mod 35 ved sidste valg, og særligt i Grækenland står venstrefløjen til et godt valg med SYRIZA i spidsen med ca. 30 pct. af stemmerne.

Tidligere på foråret lå GUE-NGL endda til at blive den tredjestørste gruppe foran den liberale gruppe ALDE, der i gårsdagens måling lå til 59 pladser – en tilbagegang fra 85 i det nuværende parlament. De Grønne (Greens/EFA) spås ligeledes en tilbagegang fra 58 til 44 pladser.

En del kan ske frem mod søndag, men også efter valget, hvor nye alliancer dannes. For eksempel er det uvist, hvor en række mindre partier, fra piratpartier i blandt andet Tyskland til Det Demokratiske Unionsparti i Nordirland, vil placere deres medlemmer. Ligeledes er der usikkerhed om større stemmeslugere som Dansk Folkepartis tilhørsforhold og hvilken gruppe godt 20 parlamentarikere fra det italienske 5 Star Movement vil alliere sig med.

Ingen danskere i den største gruppe
Herhjemme står Margrete Auken til lige akkurat at blive genvalgt i den grønne gruppe, ifølge PollWatch2014, der bakkes op af valgforsker Søren Risbjerg Thomsens (ligeledes vægtede) målinger for Altinget i sidste uge.

Med mellem 8-9 pct. i både Altingets og PollWatch2014’s målinger bibeholder Folkebevægelsen mod EU Rina Ronja Kari i GUE-NGL, efter hun i februar overtog pladsen fra Søren Søndergaard.

Derimod er det så tæt for de Radikale, at PollWatch2014 tildeler Morten Helveg Petersen en billet til Bruxelles, hvorimod Altingets måling igen ikke udløser en radikal plads i ALDE  – begge målinger med ca. 6 pct. af stemmerne.

De to målinger er ligeledes uenige om tildelingen af pladser for Venstre, hvor PollWatch2014 og Altinget spår partiet henholdsvis tre og fire pladser. Der er derimod enighed om, at Morten Messerschmidt trækker tre partifæller med sig og Socialdemokraterne opnår tre pladser.

Liberal Alliance står ikke til at opnå stemmer nok, men mere overraskende er det nok at de Konservative ikke får genvalgt Bendt Bendtsen.

Kilder fra forskellige interesseorganisationer, heriblandt Dansk Industri, påpeger over for Magasinet Europa, at det kan blive problematisk, at der ikke længere vil være en dansk repræsentant i EPP, da man hermed mister den direkte kanal til at blive opdateret på nye tiltag og fremtidige prioriteter i den største gruppe i Europa-Parlamentet.

Dette bakkes op af den afgående MEP’er Emilie Turunen, der blev valgt for SF, men senere skiftede til Socialdemokraterne:

”Så længe det ikke går ud over valgforbundet med SF, Socialdemokratiet og de Radikale, håber jeg, de Konservative stadig er en del af EPP efter valget, så tværpolitiske danske interesser fortsat kan varetages, diskuteres og koordineres blandt de danske parlamentarikere,” siger hun til Magasinet Europa.

Valgforbund og en god slutspurt – ikke mindst for at trække egne vælgere til stemmeurnerne på en søndag – kan således vise sig afgørende for de håbefulde danske kandidater.

De første europæere går til stemmeurnerne i morgen, hvor resultater i Nederlandende og Storbritannien her vil give en indikation på hvilket Europa-Parlament, vi vil se de kommende fem år, hvor stor en andel ydrefløjene opnår og hvilke koalitionsmuligheder fordelingen af de 751 pladser giver.

Rasmus Leander Nielsen er ansvarshavende redaktør på Magasinet Europa 

Billede i artiklens top: Flickr Creative Commons / EPP group