Ny aftale styrker nordisk film og tv

2019-12-23T07:47:12+00:00 mandag, 23. december, 2019|
De nordiske kulturministre fortsætter deres satsning på nordisk film og tv og har sammen med de fem nordiske filminstitutter og 16 tv-selskaber indgået en ny femårig aftale med Nordisk Film & TV Fond. Aftalen, som er den mest omfattende nogensinde, gælder fra januar 2020 og inkluderer tre nye partnere.

Af Jesper Smed Jensen og Elisabet Skylare, Norden.org

Nordisk Film & TV Fond er et af kulturministrenes store satsningsområder. Den skal bidrage til at styrke Norden i den globale konkurrence ved at fremme produktion og distribution af nordisk film og tv. De nordiske kulturministre er glade for den nye aftale, som også skal bidrage til en større kulturel forståelse mellem medborgerne i de nordiske lande.

“Populære tv-serier såsom ”Skam”, ”Broen” og ”Fanget” har i de seneste år fået de nordiske indbyggere til kigge mere på de nordiske naboers programmer, og nordiske produktioner kan være en genvej til at få øjnene op for hinandens sprog og kulturer. Vi har indgået en ny og ambitiøs aftale med rekordmange samarbejdspartnere. Det skaber gode forudsætninger for at fastholde en stærk position på den internationale scene og samtidig fortsætte med satsninger på børn og unge, talenter og dokumentarfilm,” siger kulturministrenes formand Lilja Dögg Alfreðsdóttir, Islands kultur- og uddannelsesminister

Nye partnere giver nye forudsætninger
Samtidig med at nordiske film og tv-produktioner har succes både internationalt og i de nordiske lande, forandres distributionen af indhold i takt med de nye markeder og ændrede tv-vaner. Det skyldes dels den tekniske udvikling og dels nye måder at se tv og bruge internettet på, især blandt de unge.

“Vi har store forventninger til de kommende års samarbejde. Med nye partnere som NENT Group og C More Entertainment med tilstedeværelse i hele Norden tager fonden et skridt i retning af nordiske streamingtjenester, mens den norske webplatform VGTV er en vigtig aktør inden for dokumentarfilm, og telekommunikationsselskabet Siminn styrker det islandske bidrag i Norden yderligere.  I sin helhed er aftalen et bevis på, at Nordisk Film & TV Fond sammen med sine partnere hjælper branchen med at skabe og udbrede unikke historier og prisbelønnede produktioner, samtidig med at fonden støtter det nordiske kultursamarbejde mere overordnet. Vi sætter stor pris på, at de nordiske kulturministre stadig viser os tillid og bakker os op,” siger Liselott Forsman, CEO for Nordisk Film & TV Fond.

Støtte til spillefilm, dokumentarer og tv-produktioner
Nordisk Film & TV Fond støtter hvert år produktion og distribution af cirka 50 spillefilm, dokumentarfilm og tv-produktioner. Derudover afholder de en række brancheevents, og de fungerer som sekretariat for Nordisk Råds filmpris, som uddeles hvert år i slutningen af oktober.

En tredjedel af fondens årlige budget på cirka 83 millioner danske kroner kommer fra Nordisk Ministerråd, en tredjedel fra de fem nationale filminstitutter og stiftelser og en tredjedel fra de 16 deltagende nordiske public service-kanaler og kommercielle programselskaber.

Mere om den nye aftale (Nordisk Film & TV Fond)
Mere om Nordisk Film & TV Fond
Mere om Nordisk Råds filmpris

Ovenstående artikel blev første gang bragt i norden.org den 19.12.2019

Billede i artiklens top: Magnus Fröderberg/norden.org


 

Magasinet Europa er hverken annonce- eller abonnementsbaseret. Hvis du er enig i vores fravalg af distraherende reklamer og restriktive betalingsbarrierer og gerne vil have flere dybdegående artikler og temaer om dagens Europa, vil vi sætte stor pris på din støtte.

Støt os med et engangsbeløb: