Socialdemokraterna har været Sveriges største parti, siden landet blev et demokrati. Men den position er kommet under større pres end nogensinde, og partiet står foran det værste valg i dets historie. De gamle vælgere forsvinder, mens partiet søger efter at finde balancen mellem at være i en globaliseret verden, og samtidig have en stærk stat. 

Baggrund af Emil Staulund Larsen

TEMA: SVERIGES MANGE SIDER | Det er sjældent, at man kan forudse et jordskælv, men når svenskerne går til valg den 9. september, er det næsten med garanti, at store rystelser vil gå gennem landet. Socialdemokraterna står foran et historisk dårligt resultat, mens Sverigedemokraterna står foran et rekordvalg.

Ved det seneste valg i 2014 fik Socialdemokraterna ellers med 31,2 procent af stemmerne rettet op deres hidtil værste valgresultat, da de i 2010 ’kun’ fik 30,7 procent af stemmerne. Og selvom begge resultater ville være imponerende for de fleste partier, var det en stor skuffelse for Socialdemokraterna. Siden 1930’erne og frem til 1994 fik partiet 40-50 procent af stemmerne på nær ved et enkelt valg.

Siden da er der sket et langsomt skred. Socialdemokraternas urørlige status som Sveriges største parti smuldrer valg efter valg. De står nu foran deres værste valg til Riksdagen nogensinde, idet de ’kun’ står til at få hver fjerde stemme.

”Det er en udvikling, der har været i gang længe. Den primære grund er ret simpel og kedelig: Den klassiske socialdemokratiske arbejderklasse forsvinder. Derudover bliver den store socialdemokratiske generation, baby-boomerne, der i stor grad har støttet Socialdemokraterna, en mindre og mindre del af befolkningen,” fortæller Erik Vestin, Ph.d. studerende i vælgeradfærd ved Göteborg Universitet.

En vælgertilslutning på 25 procent, som nogle meningsmålinger forudsiger, vil derfor ikke være bunden for Socialdemokraterna. Pilen peger fortsat nedad.

”Medmindre der sker noget politisk drastisk, vil denne trend fortsætte,” forudser Erik Vestin, der selv er medlem af partiet.

Kampen for at holde Sverige samlet
For 25-årige Robin Mashallah er der travlt i disse dage. Valget nærmer sig, og han er ude med sit hold for at tale sin og Socialdemokraternas sag. Han stiller op til både Riksdagen og byrådet i Trolhätten. Når han ikke passer sit job, er han derfor i disse dage at finde på offentlige steder eller banker på vælgernes døre.

”Det handler om at lytte til borgernes bekymringer og gå i dialog med dem,” siger han.

”Vi taler typisk om samfundet, og hvad borgerne ønsker af det. Vi står overfor mange store udfordringer som globalisering, migration og global opvarmning, og der er mange vælgere, som ikke ser lyst på fremtiden. Det vi gerne vil diskutere med vælgerne, er hvilken fremtid vi skal have i Sverige. En fremtid, vi skal skabe sammen,” siger Robin Mashallah.

Robin Mashallah har været medlem af Socialdemokraterna siden 2010 og har været aktiv i både ungdomsafdelingen og hovedorganisationen. Han fortæller, at det er et mere splittet Sverige, der går til valg.

”For mig handler det om at holde fast i de traditionelle socialdemokratiske værdier. Det er solidaritet, lighed og fællesskab, der skaber frihed, og det er det, valget handler om. Vi er nødt til at holde samfundet sammen,”  siger Robin Mashallah.

”Mange af dem, der stemmer på Sverigedemokraterna, åbner ikke døren for os. Det er kun få af dem, der er interesseret i dialog.”

Den europæiske rose falmer
Socialdemokraternas udfordringer er langt fra enestående. Alene i løbet af 2017 og 2018 har europæiske søsterpartier i Holland, Tyskland, Italien, Frankrig, Tjekkiet og Ungarn fået syngende valglussinger. I Sverige har Socialdemokraterna fortsat et forspring til Moderaterna og Sverigedemokraterna i kampen om at blive det største parti, men det skjuler ikke krisen.

Socialdemokraterna har mistet deres stærke base, og antallet af svenske vælgere, der identificerer sig selv med et parti er på et rekordlavt niveau, viser tal fra Göteborg Universitet. I 1992 havde Socialdemokraterna 259.000 medlemmer, mens det var skrumpet til bare 89.000 i 2017. At partiet stadig er størst skyldes historie.

”Det er ret simpelt. Socialdemokraterna har begyndt deres fald fra et meget højt niveau,” siger Erik Vestin, der fortsætter: ”Det svenske højre har desuden været splittet mellem flere partier, mens venstrefløjen har stået meget mere samlet.”

På skift har Centerpartiet, Moderaterna og Liberalerna udfordret Socialdemokraterna, mens Socialdemokraterna har stået sammen med Vänsterpartiet og Miljöpartiet. Sverigedemokraternas fremgang har nu ændret det politiske billede.

Netop Sverigedemokraterna nyder godt af Socialdemokraternas krise. Ifølge en undersøgelse fra SCB (Sveriges statistikbank) er det Sverigedemokraterna, som Socialdemokraterna primært taber deres vælgere til. Særligt er det migrationsspørgsmålet, der har fået vælgerne til at gå til Sverigedemokraterna, efter Sverige i 2015 tog imod 163.000 asylansøgere.

”Mange kommentatorer vil formentlig være uenige med mig, men tabet af vælgere til Sverigedemokraterna handler mere eller mindre kun om migration. Det er ikke proteststemmer. Der er store dele af vælgerne, som gerne vil have færre migranter i landet, og det har været en stærk mærkesag for Sverigedemokraterna,” siger Erik Vestin.

Ideologisk set har Socialdemokraterna ikke ændret holdning holdning, men retorikken er blevet skærpet, fortæller Erik Vestin. Da Stefan Löfven satte en stopper for ’de åbne hjerter’-politiken, som var blevet beskrevet sådan – og forsvaret – af den forrige statsminister Fredrik Reinfeldt fra Moderaterna, var det mere et udtryk for en U-vending, hvor Socialdemokraterna gik tilbage til sine klassiske værdier, efter at man havde fulgte Miljöpartiet de Grönas linje på området, fortæller Erik Vestin. Og det var da også lederen af Miljöpartiet, Åsa Romson, der stod med tårer i øjnene på pressemødet, da beslutningen blev bekendtgjort.

Ãsa Romson og statsminister Stefan Löfven på pressekonferencen, hvor de bekendtgjorde, at de ville stramme reglerne for asylsøgere. – Foto: /Ritzau Scanpix/IBL Bildbyrå/Aftonbladet/Magnus Wennman/

Internt i Socialdemokratiet har dele af partiet givet udtryk for, at der er for meget fokus på immigration, og i deres valgkamp har de forsøgt at bringe valgkampen tilbage på deres hjemmebane.

”De forsøger at bringe fokus tilbage på velfærd, og de har været mere efter bankerne end i tidligere kampagner. Samtidig forsøger partiet at tage hånd om folkets bekymringer. Nøgleordet i deres kampagne er ’Tryghed’.”

Den rette balance
Erik Vestin forudser, at Socialdemokraterna med det kommende valgresultat ikke har nået deres lavpunkt. Partiet kan falde yderligere.

”Socialdemokraterna kan sagtens komme ned på 20 procent om 10 år, hvis tendensen fortsætter,” siger Erik Vestin.

Socialdemokraterna har fået en del kritik for deres åbne politik overfor migration, men også stigende ulighed, fattige pensionister, et sygevæsen med diskutabel effektivitet og bilafbrændinger er nogle af de emner, der har såret partiet.

”Det er klart, at vi bliver nødt til at tænke over den politik, der er blevet ført. Nogle ting har været gode, andre er gået den forkerte vej. Men alle partier i Sverige må stå sammen overfor problemer som ulighed og segregation i samfundet,” siger Robin Mashallah.

Den faldende tilslutning kan tolkes som, at de gamle socialdemokratiske værdier er på vej ud sammen med dets gamle vælgere. Det er Robin Mashallah dog uenig i.

”Vores værdier er mere relevante i dag end nogensinde. Men det er vigtigt, hvordan vi taler om vores værdier, og hvordan vi samler folket,” siger Robin Mashallah.

Det er dog nødvendigt, at partiet er klar til at være et moderne parti i en globaliseret verden.

”Globalisering, migration og klimaforandringer er nogle af de udfordringer, vi er nødt til at tale mere om. Lige nu handler det om staten, om hvordan vi møder udfordringer og hvordan vi kan udvikle velfærdsstaten i Sverige. Vi må finde en balance mellem at være i en globaliseret verden, og samtidig have en stærk stat. Vi er nødt til at tale mere om denne balance,” siger Robin Mashallah.

Socialdemokratiske partier i hele Europa har haft svært ved at finde netop denne balance med nye udfordringer omkring klima, migration og staten.

Robin Mashallah taler kampberedt om de sidste dage i valgkampen. Energisk fortæller han om jobskabelse, integration, dialog, og om vigtigheden for at bevare svenske værdier og stå sammen om dem. Men bag den kamplystne og energiske attitude, er det ikke uden bekymring, at valgdagen nærmer sig.

”Jeg er nervøs. Dette valg handler om, hvilken retning, vi vil have Sverige til at gå i,” siger Robin Mahsallah.

Emil Staulund Larsen er freelancejournalist med speciale i europæiske forhold.

Foto i artiklens top: /Ritzau Scanpix/TT/Sören Andersson/

Læs hele temaet “Sveriges mange sider”


 

Magasinet Europa er hverken annonce- eller abonnementsbaseret. Hvis du er enig i vores fravalg af distraherende reklamer og restriktive betalingsbarrierer og gerne vil have flere dybdegående artikler og temaer om dagens Europa, vil vi sætte stor pris på din støtte.

Støt os med et engangsbeløb:    

Støt os fast:    Image result for patreon