Tema: Brexit

Briterne stemte den 23. juni for, at Storbritannien skal forlade EU. I dette tema beretter vi både om den debat, der har været op til folkeafstemningen, og på den efterfølgende diskussion. Først og fremmest tager vi med interviews, baggrund og analyser fat på en række dybereliggende tendenser, oversete aspekter og andre forklaringer på udviklingen. Vi opdaterer løbende med nye artikler, herunder en ny, fast klumme, hvor Andreas Bach Mortensen følger de kommende Brexit-forhandlinger. Læs alle temaets artikler herunder:

Grafik: publicdomainpictures.net

 

 

Den skotske dæmon er ude af den britiske flaske

mandag, 27. marts, 2017|

Når den britiske premierminister Theresa May i denne uge aktiverer artikel 50 for at sætte gang i Brexit-forhandlingerne med EU er det med viden om, at en skotsk afstemning om uafhængighed fra Storbritannien spøger i kulissen.

Trump både styrker og svækker May

tirsdag, 7. februar, 2017|

Theresa May gør nok klogt i at huske, hvordan det gik for Tony Blair, da han omfavnede George W. Bush, skriver Andreas Bach Mortensen i sin Brexit-klumme.

Brexit-forhandlingerne er som et spil “fangernes dilemma”

torsdag, 19. januar, 2017|

Anskuer man forhandlingssituationen mellem Storbritannien og EU rationelt og ud fra en spilteoretisk ramme, så havde Theresa May intet andet valg end at være hård, skriver Andreas Bach Mortensen i sin Brexit-klumme.

Brexits store ironi

fredag, 6. januar, 2017|

NY KLUMME: Vi bringer den første af en række klummer, hvor Andreas Bach Mortensen ser nærmere på det kommende britiske exit fra EU.

Skæv mediedækning skadede EU’s image i Storbritannien

torsdag, 1. december, 2016|

Da EU kom med et populært tiltag, tog de nationale politikere æren og glemte dets oprindelse. Sådan var det i Storbritannien med direktivet om priser på plastikposer.

Brexit kan ramme britiske universiteter hårdt

tirsdag, 11. oktober, 2016|

En kommende britisk udmeldelse af EU vil føre til, at de britiske universiteter mister såvel europæiske støttekroner som EU-studerende i stort tal.

Mens den britiske venstrefløj smadrer sig selv

tirsdag, 20. september, 2016|

Brexit-afstemningen har ført til et formandsopgør i det britiske Labour-parti mellem Jeremy Corbyn og Owen Smith. Det største problem er, at det har konsekvenser, der rækker langt ud over partiets egne rækker.

Trods farvel til britisk militærmuskel: EU’s forsvarssamarbejde kan ende med at blive styrket

mandag, 12. september, 2016|

Tyskland og Frankrig er den nye dynamiske duo, der vil sikre et udvidet forsvarspolitiske samarbejde i EU. De to landes forsvarsministre har op til EU-topmødet i Bratislava på fredag fremlagt et nyt forslag, som samtidig puster liv i EU's nye udenrigspolitiske strategi.

Fire millioner underskrifter fremtvinger Brexit-debat i britisk parlament

mandag, 5. september, 2016|

Brexit betyder Brexit, eller? Det britiske underhus er blevet tvunget til at debattere, om folkeafstemningen den 23. juni var legitim, og om der bør afholdes en ny afstemning i Storbritannien.

”Halv Brexit” gennem en ”omvendt Grønland”?

onsdag, 31. august, 2016|

Kan de EU-positive dele af Storbritannien, Skotland og Nordirland, alligevel få lov til at blive i unionen? Ja, hvis man gør lige som med Rigsfællesskabet, hvor Danmark er medlem af EU og Grønland ikke er, lyder et forslag. Men har idéen gang på jord?

Unge bosniere frygter for deres egen EU-fremtid efter Brexit

mandag, 22. august, 2016|

Tanja Stupar-Trifunovic, der netop har vundet EU’s litteraturpris, håber stadig på en fremtid for Bosnien i EU, men efter Brexit ser det sortere ud, mener hun. Vi interviewer hende og tre andre unge bosniske digtere - og bringer deres digte.

Britisk Labour-parti i krise efter Brexit

mandag, 4. juli, 2016|

Det er svært at se den venstreorienterede partileder Jeremy Corbyn være en samlende kraft på et tidspunkt, hvor Labours vælgerkorps og medlemskare nærmest er delt i tre.

“Tyskland og Storbritannien havde nærmest parallelle interesser”

torsdag, 30. juni, 2016|

Hvordan ser tyskerne den britiske EU-flugt, og hvilke konsekvenser har det for Tysklands position i EU? Magasinet Europa har spurgt historieprofessor og ekspert i tysk-britiske forhold, Dominik Geppert.

Tysk rådvildhed og vemod efter Brexit

onsdag, 29. juni, 2016|

Brexit udløser forundring, bekymring og splittelse i Tyskland. Der er dog generel opbakning til Merkels credo om, at der ikke findes europæiske privilegier uden forpligtelser – heller ikke for vigtige økonomier som den britiske.

Britiske tømmermænd dagen derpå

fredag, 24. juni, 2016|

Hvad nu? Det var det gennemgående spørgsmål i London på denne dag, da det stod klart, at et flertal af briterne havde stemt nej til EU.

Panic on the streets of London: Undergraver folkeafstemninger EU?

torsdag, 23. juni, 2016|

Den kompromisløse Brexit-kampagne og den seneste bølge af afstemninger i Danmark og Holland har givet ny ammunition til de kritikere, der mener, at folkeafstemninger er roden til alt ondt. Herunder EU’s sammenbrud og måske endda den vestlige civilisations forfald.

Har den britiske ja-side forregnet sig i det taktiske spil?

tirsdag, 21. juni, 2016|

Remain-siden har forsøgt at bruge samme strategi, som fungerede effektivt ved den skotske uafhængighedsafstemning i 2014. Men vil strategien virke denne gang?

Ingen ved om der bliver regn eller solskin i weekenden

tirsdag, 21. juni, 2016|

Mordet på Jo Cox har fået symbolsk værdi som udtryk for en beskidt og brutal kampagne, der har varet alt for længe. Resultatet af den britiske folkeafstemning om EU på torsdag er usikkert til det sidste.

EU er dødsdømt, hvis ikke vi opløser møntunionen

mandag, 20. juni, 2016|

Brexit-afstemningen har ført til heftig debat både i og uden for Storbritannien. Men debatten mangler visioner for, hvordan vi kommer ud af den krise, som EU befinder sig i, mener professor og samfundsdebattør Steve Keen.

Hvis briterne skal vælge mellem et tysk Europa og intet Europa, vælger de det sidste

torsdag, 16. juni, 2016|

Den tyske Europa-ekspert Ulrike Guérot ser ikke voldsomme praktiske følger af en Brexit. Men scenariet om, at unionen er noget, man kan melde sig ind og ud af efter forgodtbefindende, svækker Europa globalt. Samtidig viser udviklingen, at EU har demokratiske mangler.

Af |Kategorier: Tema|