TEMA: Naboland Tyskland2018-10-05T08:27:55+02:00

TEMA: Naboland Tyskland

Op til, under – og ikke mindst efter – det tyske valg til Forbundsdagen, samt i forbindelse med delstatsvalgene i 2018 og 2019, sætter vi fokus på vores store nabo mod syd. For hver gang tyskerne tager stilling til, hvilken retning landet skal gå, har det stor betydning for resten af Europa. Vi ser også bredere på Tyskland som samfund og nation. Læs herunder alle artikler i temaet, der løbende opdateres:

Foto: /ritzau/AP/Michael Probst.

Tysklands midterkurs er på valg, når Merkels afløser skal findes

Fastholdes Merkels midterkurs, eller drejes CDU mod højre med tidligere tiders skarpe blokopdeling mellem højre og venstre til følge? Valget af ny generalsekretær for CDU får europæisk betydning. Midterkursen med Annegret Kramp-Karrenbauer ser ud til at vinde. Analyse af Hugo Gaarden.

onsdag, 5. december, 2018|

Generationsskifte i det politiske landskab

Unge vælgere med krav om handlekraft står bag Merkels skridtvise afgang og den fundamentale omvæltning af tysk partipolitik. Tyskerne bevæger sig ikke ud på fløjene, men midten bliver forandret. Analyse af Hugo Gaarden.

torsdag, 1. november, 2018|

Kommentar: Højrepopulismen bremset i Bayern

Delstatsvalget i Bayern gav klar tilbagegang til CSU, og AfD klarede sig dårligere end ventet. Valget var derfor også et nederlag for den bitre modstand mod Merkels flygtningepolitik og de borgerlige partiers forsøg på en højredrejning. Kommentar af Hugo Gaarden.

tirsdag, 16. oktober, 2018|

Merkels plageånd står til at blive fældet på hjemmebanen i Bayern

CSU's enevælde i Bayern kan vise sig at være forbi efter det kommende delstatsvalg, og det samme er måske også tilfældet med den tyske indenrigsminister Horst Seehofers politiske karriere. Hvis dette sker, slipper kansler Angela Merkel af med sin værste plageånd i regeringen i Berlin. Analyse af Heidi Dachs

tirsdag, 9. oktober, 2018|

Merkel går og Merkel kommer

Magtkampen om at blive Angela Merkels efterfølger er i fuld gang, men det er højst usikkert, hvordan det vil påvirke Tysklands udvikling. Hvis Merkel presses ud i utide, kan det føre til, at Merkel får en EU-toppost og status som Jacques Delors. Kommentar af Hugo Gaarden.

fredag, 5. oktober, 2018|

En fornemmelse af overgangsregering hviler over Tyskland

Medlemmer af SPD skal i de kommende uger stemme ja eller nej til spørgsmålet om, hvorvidt SPD skal deltage i en koalition med CDU/CSU. Koalitionen er en nødløsning og kan meget let gå hen og blive en døgnflue i tysk politik. Analyse af Heidi Dachs

mandag, 12. februar, 2018|

Kan Pulse of Europe holde pulsen oppe?

Støttebevægelsen for EU, kaldet Pulse of Europe, har sit udspring i Tyskland og har fået en flyvende start. Kritikere mener dog, at bevægelsen snart vil implodere, hvis den ikke får en tydelig ledelse. Baggrund af Kasper Tonsberg Schlie.

lørdag, 23. september, 2017|

Nationalister uden hagekors

Flygtningestrømmen, terror og en række EU-fiaskoer er - sammen med en generel politikerlede - med til at forklare opkomsten af AfD - Alternative für Deutschland. Vi bringer et uddrag af Jesper Vinds nye bog "Det nye tyske højre".

fredag, 22. september, 2017|

Tysklands forfatning er et værn mod fortiden

Op til det tyske valg har Forbundsdagen fjernet den føderale støtte til anti-demokratiske partier. Et træk, der flugter med principperne i Tysklands grundlov fra efterkrigstiden. Baggrund af Nynne Giannini.

torsdag, 21. september, 2017|

Redningsmanden, der løb ind i de socialdemokratiske realiteter

I SPD håbede man, at Martin Schulz kunne blive et friskt pust i partiets valgkamp. Men ballonen punkterede lidt for hurtigt, blandt andet på grund af socialdemokraternes forsømmelser de seneste to årtier. Heidi Dachs tegner et portræt af Schulz og hans svære valgkamp.

onsdag, 20. september, 2017|

“All inclusive”-kansleren

Angela Merkel blevet beskyldt for at være en kansler, der skifter mening, hver gang det er taktisk klogt. Selv siger hun, at alle mennesker ændrer deres holdninger i løbet af livet. Heidi Dachs tegner et portræt af kansleren.

tirsdag, 19. september, 2017|

Det tyske valg er langt fra afgjort

Selv om CDU/CSU får flest stemmer og Angela Merkel dermed bliver den urørlige sejrskvinde ved valget til Forbundsdagen, er det uvist, hvem hun kan regere med. Analyse af Mathias Irminger Sonne.

mandag, 18. september, 2017|
Go to Top