Ungarn afholder EU-folkeafstemning om flygtningekvoter

2016-07-06T08:54:44+00:00 tirsdag, 5. juli, 2016|

I dag blev der sat dato på den længe varslede ungarske folkeafstemning om EU’s forslag fra efteråret til en fordelingsnøgle for 160.000 primært syriske flygtninge. Ungarerne skal stemme den 2. oktober.

05.07.2016 | UNGARN | Støvet fra Brexit-afstemningen har på ingen måder lagt sig, før en ny, kontroversiel EU-folkeafstemning i dag blev annonceret af den ungarske præsident, János Áder, til afholdelse søndag den 2. oktober.

Ifølge Financial Times skal de ungarske vælgere her tage stilling til et spørgsmål om, hvorvidt de ønsker at tillade, at EU kan beslutte en omfordeling af ikke-ungarske borgere uden det nationale parlaments samtykke.

Afstemning annonceret i februar af Orbán
Afstemningen har været ventet et stykke tid, efter at Europa-Kommissionen i september sidste år foreslog et kvotesystem intern i EU, da flygtningekrisen var på sit foreløbige højdepunkt flere steder på kontinentet.

Flere østeuropæiske regeringsledere udtrykte ved den lejlighed utilfredshed med forslaget, og især den ungarske premierminister og leder af det nationalkonservative parti Fidesz, Viktor Orbán (billedet), var højlydt skeptisk. Sammen med Slovakiet har Ungarn efterfølgende indgivet en klage til EU-domstolen om de obligatoriske EU-kvoter.

I februar konkretiserede Orbán tidligere løsere kommentarer om en folkeafstemning vedrørende immigrationstiltag i EU, hvor han påpegede, at forslaget gik imod national suverænitet og illegitimt ville omtegne hele Europas kulturelle og religiøse identitet.

Den ungarske forfatningsdomstol gav grønt lys for en sådan afstemning i maj, og tidligere i dag blev datoen altså sat til den 2. oktober.

Også østrigerne til stemmeurnerne
Samme dato skal det østrigske præsidentvalg i øvrigt gå om, efter at Norbert Hofer fra det østrigske Frihedsparti har klaget over for mange optællingsfejl ved det særdeles snævre valg i maj. Hvis den stærkt EU-kritiske Hofer vinder omvalget, er det ikke usandsynligt, at han på sigt ligeledes vil arbejde for, at der bliver afholdt en EU-folkeafstemning i Østrig. Om det så bliver efter den nye ungarske model eller endda en østrigsk afstemning efter den britiske exit-model kan kun tiden vise.

Den ungarske afstemning er den femte EU-afstemning på kun lidt over et år – efter Grækenland i juli sidste sommer, Danmark i december, Holland i april og Storbritannien i juni.

Trods langt over 50 folkeafstemninger rundt omkring i Europa om EU-spørgsmål de sidste små 45 år, er den ungarske dog den første, hvor det eksplicit er immigration, der stemmes om i et EU-land (Schweiz har flere gange stemt om den fri bevægelighed fra EU). Emnet har dog i stigende grad spillet en rolle ved flere af de seneste EU-folkeafstemningskampagner, senest i Danmark og Storbritannien.

Rasmus Leander Nielsen er EU-redaktør på Magasinet Europa

Foto i artiklens top: Tamas Kovacs/AP/Polfoto