Vi ønsker en fredelig og demokratisk skilsmisse

2018-04-18T11:35:05+00:00 mandag, 25. marts, 2013|

Drømmen om at være en del af et vigtigt kapitel i Cataloniens historie har ledt forfatteren Alfred Bosch ind i politik. I front for det populære parti ECR kæmper han for, at Catalonien kan skilles fra Spanien og blive et frit land i Europa.  

25.03.2013 | NATIONALISME | Alfred Bosch er en 51-årig anerkendt catalansk forfatter og essayist. Siden 20. november 2011 har han siddet som parlamentariker i den spanske kongres i Madrid for det catalansk-separatistiske parti ERC – Esquerra Republicana de Catalunya. Han valgte at træde ind i politik, da han brændende ønsker Cataloniens separation fra Spanien. Den tidligere minoritet, der ønskede uafhængighed, har blot indenfor de sidste fem år vokset sig til en majoritet, og nu er Catalonien nærmere en løsrivelse end nogensinde før.
Jeg følte et kald og vil gerne være en del af et vigtigt moment i catalansk historie. Tingene ændrer sig hurtigt og drastisk. Jeg tror på den her sag og vil hellige min tid til kampen for uafhængighed. Vi synes, det er en nobel sag og at vi har retten til at være en fri nation. Tiden er inde nu,” siger Alfred Bosch, da Magasinet Europa møder ham i Det catalanske Parlament i Barcelona.

Kampen om et frit, uafhængigt land
Tilhængerne af Cataloniens republikanske og separatistiske venstrefløjsparti ERC kan for tiden næsten ikke få hænderne ned af bare begejstring. Ved parlamentsvalget i Catalonien i november 2012 fordoblede ERC sit mandattal til 21. Partiet har altid haft et separatistisk program, men har før hen kun tiltrukket en minoritet af stemmerne.
Det store skifte i catalansk politik kom, da det altdominerende nationalistparti CiU i efteråret pludselig tilsluttede sig krav om uafhængighed, efter at meningsmålinger viste op mod 50 pct folkelig tilslutning til catalansk uafhængighed. CIU har planlagt en folkeafstemning i 2014 angående Cataloniens uafhængighed af Spanien. Folkeafstemningen støttes af ERC, der siden 1930’erne både har kæmpet for Cataloniens uafhængighed og for sociale rettigheder og retfærdighed. Disse værdier er en af de afgørende grunde til, hvorfor Alfred Bosch har valgt at repræsentere partiet.
”Partiet har altid stået inde for det, det tror på. Det vakler ikke, som så mange andre partier, når det kommer til spørgsmålet om separatisme,” forklarer han.

Et brændende ønske om at være som de andre lande
Alfred Bosch mener, at Catalonien kan sidestilles med andre europæiske lande, på trods af, at Catalonien ikke er et land, men en nation og en region i Spanien.
Vi vil være som jer. Vi er en nation. Vi har de samme rettigheder som andre nationer. Vi vil være normale. Vi vil have vores suverænitet til at bestemme selv og have vores egen plads i Europa og i verden. Hvorfor vil nogen gerne blive i Spanien? Ville Danmark for eksempel gerne tilhøre og være afhængig af Tyskland?” spørger han retorisk.
Separation fra Spanien ligger som et dybt håb hos Alfred Bosch, og han argumenterer med store følelser, som en dygtig forfatter kan gøre det med retorikken i sin magt. Han lægger ikke skjul på, at den økonomiske krise også har spillet en rolle for den stigende del af catalanere, der ønsker selvstændighed.

Ifølge Alfred Bosch er Cataloniens eneste problem, at det ikke er en uafhængig republik. Som uafhængig republik ville Catalonien nemlig have retten til at låne penge på det internationale marked uden at skulle igennem den spanske administration, som i forvejen er stærkt forgældet. I den situation  ville Catalonien kunne betale sin gæld tilbage på blot nogle få år.
”Det er faktisk en lidt komisk situation – men samtidig tragisk. Men vil Catalonien betale noget af den spanske gæld, hvis vi bliver uafhængige? Det kommer an på, om vi får en tragisk og konfronterede uafhængighed. Hvis Spanien ikke vil anerkende Catalonien, så vil vi heller ikke betale noget af Spaniens gæld,” fastslår han. 

En demokratisk skilsmisse
Alfred Bosch mener selv, at han har en masse at give som politiker. Han vil gøre noget for sit folk og give det bedste af sig selv.
”Jeg vil tjene mit folk og være med til at skabe det største vi kan, nemlig et nyt land.  Ydmygt vil jeg bidrage sammen med andre i et team. Det vigtigste er ikke, hvor vi kommer fra, men hvor vi vil hen. At skabe et nyt land er en kreativ proces – ligesom at skrive”, fortæller han.

Alfred Bosch stiller spørgsmål ved, hvorfor det catalanske folk ikke selv må bestemme:
”Dem, der ikke mener, at Catalonien skal have ret til at stemme om deres egen fremtid, har et problem med begrebet demokrati,” siger han og tilføjer, at han villig til at acceptere, hvis en majoritet demokratisk stemmer for at forblive en del af Spanien, som han gerne vil forhandle med. Han ønsker, at situationen skal løses på en ukrigerisk og demokratisk måde.
”Vi vil have en fredelig skilsmisse”, siger han og godtager ikke, at en folkeafstemning er i mod den spanske forfatning. For ham er det en universel menneskeret at få lov at bestemme over sin egen fremtid.

Politik er kun midlertidigt
På trods af hans stærke holdninger er Alfred Bosch på ingen måde i tvivl om, at tiden som politiker kun er midlertidig. Det er et ønske om at gøre noget for Catalonien og være en del af et nobelt stykke arbejde.
”Jeg følte et kald, men jeg vil tilbage til skriveriet på et tidspunkt. Det er min naturlige profession,” siger han.

Foto: Kirstine Hedegaard Juhl