Filminstruktør Janus Metz var igang med en film om migration fra Afrika til Europa, da han slog følge med antropolog Sine Plambech, som fulgte en række thailandske kvinder i Thy gennem ti år. Det samarbejde er blevet til filmen “Hjertelandet”, der handler om ægteskabsmigration og fortæller om menneskets grundlæggende behov.
Baggrund af Christian Weber
Der er ting, som er indlysende bemærkelsesværdige. Den store afstand mellem Thy og Thailand, og at antallet af thailandske kvinder i den nordvestjyske flække er steget fra et rundt nul for 25 år siden til over 1.000 i dag.
Hvad der kan være mindre kendt, er begrebet ægteskabsmigration. Et fænomen, der har været med til at præge udviklingen af Thys demografi. Det er også centrum for filminstruktør Janus Metz’ og antropolog Sine Plambechs nye dokumentar, ’’Hjertelandet’’. Filmen er blevet til over ti år og følger udvalgte thailandske kvinder og deres danske thybopartnere gennem lykke og sorg, glæde og fortvivlelse.
Den evigtgyldige jagt på et lykkeligt liv
De thailandske kvinder forsøger at finde sig til rette i et miljø, der er dem ukendt. Sommai, der selv er gift med en thybo, har gennem årene været med til at hjælpe flere thailandske kvinder op til Danmark i jagten efter et liv, som der ingen forudsætninger er for i de afsidesliggende thailandske landsbyer, hvor mange af dem stammer fra. I Thy finder de anderledes velbetalt arbejde i den lokale servicebranche, og de forsøger at holde hinanden oppe og hjemveen nede, mens de hjemlige rammer med deres nordjyske mænd plejes.
Også nogle af kvindernes sønner, der er taget med fra Thailand, forsøger at stable en tilværelse på benene med kokkeskole, danske piger, musik og en mulig læreplads i København. De viser alle interesse i at klare sig så godt, som det er muligt.
Undervejs bliver der ikke nødvendigvis kortere afstand mellem Thy og Thailand. De kulturelle skel er evidente, men som filmen skrider frem, udgør de kun en del af et vedkommende og udtryksfuldt billede. Stærke og universelle temaer dukker op til overfladen. Kærlighed, besværet med at holde den ved lige, ensomheden og behovet for at søge væk fra den. Hvad end det er i Fjernøsten eller i det nordjyske lokalområde.
De danske thybomænd søger lykken lige så meget. De er ofte ufaglærte og mangler en at gå til, når huset bliver for tomt. Nogle har mistet konen eller kæresten til sygdom, andre er blevet forladt af hustruen, når livet i en større by har vist sig for tillokkende. Det er tydeligt, at stilheden i området kan blive for meget for mange. Samtidig har mange af mændene tilbragt hele deres liv i Thy og omegn og kan ikke forestille sig en tilværelse udenfor området.
På den måde mødes den thailandske kvinde og den nordjyske mand ude på kanten, hvor de kan holde balancen sammen.
’’I bund og grund leder de, som alle os andre, efter nogen at elske og dele deres liv med, men af forskellige årsager er det sværere for dem at finde det på traditionel vis,’’ sagde instruktør Janus Metz om thyboerne forleden i et interview med Euroman.
I de thailandske kvinder finder de desuden en mage, der måske er mere villige til at tage del i et mere klassisk kønsrollemønster, som mændene selv er bekendte med, end de danske kvinder er, vurderer Janus Metz.
Stereotyper udfordres
Enkelte bekymringer om en form for udnyttelse træder i baggrunden, efter at fortællingen tager fart. Der begynder simpelthen at tegne sig et mere komplekst billede, end de stereotypiske forestillinger om danske mænd og thailandske kvinder kan bære. Det hele virker altid til at have rod i en søgen efter en at dele livet med. Med alle de udfordringer, som det kan indebære.
Janus Metz fik første gang idéen til at lave det, der endte med at blive til ’’Hjertelandet’’, i 2006, da han mødte antropolog Sine Plambech, som han senere også blev ægtefælle til. Metz var i gang med at lave en film om migration fra Afrika til Europa, som også dengang gik via Middelhavet (’’Eventyrerne’’), og Plambech var allerede i gang med at følge de thailandske kvinder i Nordjylland.
De blev enige om at påbegynde et projekt, der kunne vise det evigtgyldige tema om migration og jagten på et bedre liv fra en anderledes vinkel.
’’Det var nemt at tro, at de thailandske kvinder var stakkels ofre, som blev udnyttet af nogle perverse, gamle mænd,’’ fortsætter Janus Metz i samme Euroman-interview. ’’Men i virkeligheden var det en fortælling om kvinder, for hvem de her ægteskaber var en attraktiv måde at give dem selv og deres familie et bedre liv.’’
’’Og i den anden ende sad der nogle mænd, som gik rundt og brændte inde med store følelser, men manglede nogen at give dem til. Den historie ville vi gerne fortælle,’’ forklarer Janus Metz, der også er manden bag ’’Armadillo’’, der vandt kritikernes pris ved filmfestivalen i Cannes for dens portræt af de danske soldater i Afghanistan.
Hjemveen går aldrig helt væk
Et andet vigtigt element i ’’Hjertelandet’’ er, at den følger de medvirkende over ti år. Den giver således et indblik i, hvordan de thailandske kvinder bliver modtaget på fiskefabrikkerne i Thy, hvordan de integrerer sig, hvordan kærlighedslivet med mændene udvikler sig, og hvorvidt hjemveen bliver nemmere med tiden.
Det gør den kun i en vis forstand, og det er en konstant, dragende faktor og drivkraft for filmen. Da en af kvinderne har sin far på besøg, der kort forinden desuden er blevet munk, ligner det i øjeblikket en svær øvelse at få den thailandske arv til at spille godt sammen med det danske familieliv. Men Thy er gammelt søfartsopland, og man er vant til at byde folk udefra velkommen, så længe de er indforståede med at tage fat på den lokale fiskefabrik.
Hos nogle af de thailandske kvinder kan man fornemme, at trangen til at vende hjem bliver større og større, selvom der er oparbejdet en tryghed i det nordvestjyske. Man følger dem vende tilbage til udgangspunktet og den tvivl og angst, der er forbundet med at træffe et valg om at rejse over til den anden side af jordkloden. Samtidig er de stadig interesserede i at føre flere af kvinderne sammen med de danske mænd, der stadig søger en vej ud af ensomheden. Der er ingen nemme beslutninger, men alternativet er værre for kvinderne.
Det kan enten ende med at blive en utrolig hård og opslidende tilværelse i de lokale rismarker, der er den eneste indkomstmulighed i landsbyen, eller de kan ende på gaden i Pattaya som sexarbejdere, hvor fremtidsudsigterne også kan være mere end dystre.
Nærværet er ægte
Der er ingen tvivl om, at der er afledte gevinster for kvinderne i at flytte til Danmark med en dansk mand. Det bliver der ikke forsøgt at lægge låg på. Men det er samtidig tydeligt, at nærværet mellem mand og kone er ægte. Der opstår en vilje til at få tingene til at fungere på trods af udfordringerne, og hengivenheden i parforholdet virker troværdigt, og flere af ægteskaberne holder.
’’Hjertelandet’’ formår på den måde at give et indblik i flere af de temaer, der ligger os allermest på sinde. Den giver et yderst brugbart kendskab til en form for migration, som vi sjældent stifter bekendtskab med, men ofte har en del meninger om. Den fortæller også mere almengyldigt om de ofre, man skal bringe, når man har besluttet sig for at begynde på en tilværelse i en meget anderledes kultur. Her kan filmen bruges som vidnesbyrd for de bevæggrunde, der gælder for rigtig mange mennesker, der ønsker at rejse fra hjemlandet.
Og så berører den nogle grundfølelser, der vedrører os alle, og som bør gøre filmen seværdig for langt de fleste. Den udfordrer nogle gængse opfattelser om den form for kulturmøder, der som udgangspunkt har brug for at blive vredet op og testet.
’’Hjertelandet’’ er blevet til ved et samarbejde mellem Janus Metz og Sine Plambech. Den er produceret af Magic Hour Films og Metz Film. Filmen har dansk premiere den 20. september.
Se trailer for filmen.
Christian Weber er skribent på Magasinet Europa.
Foto i artiklens top: Christian Vium
Magasinet Europa er hverken annonce- eller abonnementsbaseret. Hvis du er enig i vores fravalg af distraherende reklamer og restriktive betalingsbarrierer og gerne vil have flere dybdegående artikler og temaer om dagens Europa, vil vi sætte stor pris på din støtte.
Støt os med et engangsbeløb: