Som nyvalgte medlemmer af Europa-Parlamentet er Enhedslistens Per Clausen og Danmarksdemokraternes Kristoffer Storm godt i gang med at lære EU-systemet og Bruxelles at kende. Deres mærkesager er forskellige, men de er enige om, at samarbejde på tværs af grænser og politiske skel skal sikre deres indflydelse. Det fortæller de i dette dobbeltinterview.
Interview af Simon Kratholm Ankjærgaard
TEMA: DET NYE EUROPA-PARLAMENT OG DETS AFTRYK | Per Clausen og Kristoffer Storm er vandret ind i Europa-Parlamentet fra hver deres side af det politiske spektrum. Clausen blev valgt for Enhedslisten med 32.670 personlige stemmer, mens Kristoffer Storm kom ind for Danmarksdemokraterne med 73.493 stemmer. Til fælles har de dog, at de begge er nyvalgte – og at de ikke træder ind i det store EU-system knuselskende EU.
”Det første, der slår en, når man træder ind i Europa-Parlamentet, er de tykke mure og de lange snørklede gange, som gør, at man nemt farer vild,” siger Kristoffer Storm til Magasinet Europa.
”For mig at se er det en fin metafor for, at vi i dag har fået et EU, som har mistet jordforbindelsen og blander sig i for mange ting,” fortsætter han.
”Det er overvældende, synes jeg,” svarer Per Clausen på spørgsmålet om, hvordan det første møde med EU-kolossen var.
”Men jeg begynder at forstå, hvordan systemet fungerer,” siger han, ”Jeg har været meget heldig og overtage dygtige medarbejdere direkte fra Nikolaj.”
Og her refererer han til Nikolaj Villumsen, der har siddet i Europa-Parlamentet fra 2019 og frem til valget i juni 2024.
Grøn dagsorden og migration
Foran sig har de to nyvalgte som minimum fem års politisk arbejde, men hvordan forventer de, at den kommende periode kommer til at blive?
”Jeg tror, vi går ind i en vanskelig periode,” siger Per Clausen og fortsætter:
”Vi har netop valgt en formand for EU-kommissionen, som ikke ser ud til at ville føre en reel indsats for at løse de store udfordringer, vi står overfor med klimaforandringer, miljø- og naturødelæggelse, dyrevelfærd, for slet ikke at tale om den stigende fattigdom og voksende ulighed i EU-landene.”
Per Clausen gik blandt andet til valg på at få EU’s udbudsregler under lup.
”Jeg vil leve op mine valgløfter. Det betyder, at jeg vil gå benhårdt efter at få strammet op på EU’s udbudsregler, så vi kan forhindre, at vores fælles penge går til firmaer, som unddrager sig skattebetaling og som nægter at indgå overenskomster og som overtræder arbejdsmiljøregler og andre regler, som skal beskytte medarbejderne. Vi skal også have en ny kemikalielovgivning i EU, så vi kan få udfaset PFAS og andre farlige kemikalier,” siger han – og peger samtidig igen på det kommende arbejde for bedre dyrevelfærd, hurtigere udfasning af fossile brændstoffer, samt på hurtigere og bedre togforbindelser i EU.
Ikke overraskende er det nogle andre politikområder, som Kristoffer Storm vil kaste sig over i den kommende periode.
”Jeg forventer, at vi tager hul på nogle af de mange udfordringer, som en stor del af højrefløjen har råbt op om i mange år. Det gælder naturligvis krigen mod Rusland og vores mangel på forsyningssikkerhed i forhold til ammunition, men det gælder også i høj grad flygtningekrisen,” siger den nyvalgte danmarksdemokrat.
”Jeg er godt klar over, at migrationspagten er blevet vedtaget i år, men at tro, at den løser alle problemerne vil være naivt, og derfor skal vi være klar til at tage nye redskaber op af værktøjskassen,” siger han og peger blandt andet på flere fysiske barrierer, en styrkelse af Frontex og muligheden for at oprette modtagecentre udenfor EU, eksempelvis i Afrika.
Det vigtige nærhedsprincip
”Jeg vil arbejde for mine mærkesager, som er flygtninge, forsyningssikkerhed og frihandel, men derudover kommer jeg til at arbejde rigtigt meget ud fra nærhedsprincippet,” siger Kristoffer Storm og forklarer:
”Det vil sige, at jeg grundlæggende mener, at beslutninger skal træffes tættest muligt på de borgere, som de påvirker. Og selvom EU rigtig gerne vil have næsen og fingrene nede i alt, hvad vi foretager os i Danmark, så er det sjældent EU, som er tættest på borgerne. Derfor skal vi have trukket langt de fleste beslutninger hjem til Danmark, og det kommer jeg konkret til at arbejde med på den måde, at jeg – hver gang, vi skal stemme om noget – kommer til at spørge mig selv; er det her virkelig noget, som vi ikke kan løse derhjemme. Hvis svaret er nej, jamen så skal EU slet ikke blande sig her.”
Per Clausen er glad for at han – og Enhedslisten – sidder med ved bordet i EU.
”Det er vigtigt, fordi utroligt mange beslutninger tages i EU. Så det er helt afgørende, at vi er med her. EU-politik er alt for vigtigt til at vi kan overlade det til andre og ikke-folkevalgte.”
Indflydelse via samarbejde
For både Per Clausen og Kristoffer Storm går vejen til politisk indflydelse gennem de politiske udvalg, de har fået plads i – samt igennem arbejdet i og mellem de store politiske grupper.
Per Clausen sidder i den store venstrefløjsgruppe og er blevet medlem af Udvalget for Beskæftigelse og Sociale Anliggender, samt stedfortræder i udvalgene for henholdsvis Miljø, Fødevaresikkerhed og Sundhed og Industri, Forskning og Energi. Kristoffer Storm har tilsluttet sig ECR-gruppen, gruppen for europæiske konservative, og har fået sæde i Økonomi- og Valutaudvalget og i Udviklingsudvalget. Derudover er han stedfortræder i Udvalget for Miljø, Fødevaresikkerhed og Sundhed.
”Jeg kommer til at bruge rigtig meget tid med de tre udvalg, jeg er blevet medlem af,” siger Per Clausen, ”Og som netop giver mig mulighed for at arbejde med mine mærkesager. Jeg tror på, at hvis man arbejder målrettet, systematisk og resultatorienteret, så kan man godt opnå resultater, selvom det ser svært ud med den nuværende sammensætning af parlamentet.”
”Det er også nødvendigt med samarbejde og netværk på tværs af de forskellige politiske grupper,” fortsætter Per Clausen, ”For eksempel var vi slet ikke komet så langt med spørgsmpålet om offentlige udbud, hvis vi ikke havde været i stand til at samarbejde med ikke bare socialdemokraterne og De Grønne, men også de konservative. Jeg vil naturligvis også arbejde tæt med fagbevægelsen og klima- og miljøorganisationer.”
”Jeg forventer at skulle arbejde tæt sammen med mine gode politiske kolleger fra både Sverige og Finland,” svarer Kristoffer Storm på spørgsmålet om vejen til politisk indflydelse, ”I ECR-gruppen har jeg allerede etableret et nordisk samarbejde, som gør, at vi taler med en tungere vægt end hvis det bare havde været mig alene.”
”Det handler jo grundlæggende om at finde og indgå alliancer med de medlemmer, som man deler grundlæggende værdisæt med,” fortsætter han og slutter:
”Og så vil en stor del af mit arbejde jo finde sted i de udvalg, jeg er blevet medlem af.”
De 15 danske medlemmer af Europa-Parlamentet har i alt sat sig på 42 pladser i 17 af parlamentets stående politiske udvalg.
Billede i artiklens top: / © European Union 2024 – Source : EP/
Læs hele temaet “Det nye Europa-Parlament og dets aftryk”
Finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers.