Bogen ”Europa er en sprække” dissekerer bogstav for bogstav Europa for at blive klogere på, hvem vi er, og hvor vi gerne vil hen. “Når alt ser sortest ud, er det vigtigere end nogensinde, at vi digter og drømmer på fremtidens vegne,” mener bogens forfatter, Gurli Marie Kløvedal, der her skriver om bogen, og hvorfor hun digter om et kontinent.
Af Gurli Marie Kløvedal
Det sandeste, vi kan sige om Europa, er, at det er kompliceret. En rodet affære. En menneskelig affære. Europa er ikke én historie, men en mosaik af konflikter, kompromiser, magtspil og idealer, der pulserer i sprækkerne mellem fortid og fremtid, mellem grænser og kulturer.
Bogen Europa er en sprække er en lyrisk rejse ind i Europas oprindelse og identitet, hvor læseren inviteres til at reflektere over, hvad det vil sige at være europæer. En identitet, der kan føles som et ar på sjælen og samtidig et håb for en fælles fremtid.
Poesis om forsvar
Hvorfor digte på vegne af et kontinent – en geografisk masse og en broget befolkning, der aldrig har været én nation? Bogen opstod som en nødvendighed efter Ruslands invasion af Ukraine, Brexit og trumpismens fremmarch. Jeg ønskede at udforske, hvad der binder os sammen som europæere og valgte en poetisk og undersøgende ramme. Europa er en sprække er et poetisk kampskrift, der begynder med spørgsmålet:
”Europa er ingens fædreland / Europæisk er ingens modersmål / Ja, undskyld mig / Hvem vil dø for ideen om Europa?”
Os, svarer de i Ukraine, mens bomberne falder. Samtidig knager både vores konsensus-virkelighed og NATO i fugerne, og netop disse paradokser inspirerede mig til at skrive en bog, som poetisk og legende taler det Europa op, som andre aktivt arbejder på at pille fra hinanden.
Rædslen og skønhedens kontinent
Som barn rejste jeg med sejlskibet Nordkaperen og her lærte jeg, at vi forstår os selv bedre i mødet med andre. Og lad det stå klart: Jeg skriver ikke om Europa, fordi jeg mener, at europæere er bedre mennesker end andre. Snarere tværtimod. Verdenshistoriens største rædsler har afsæt i Europa – men det samme gælder de smukkeste tanker om værdighed, frihed og solidaritet. Europas komplekse historie og mange kampe gør os interessante: Vi bærer i os en ydmyghed over det mørke, vi ved, vi rummer.
Bogstaverne åbner
Bogen er opdelt i seks kapitler, ét for hvert bogstav i ordet EUROPA, og hvert bogstav åbner en dør til et aspekt af den europæiske identitet. “E” står for Etymologi og udforsker ordet og tre europæiske oprindelsesmyter: Myten om Zeus’ rov af prinsesse Europa, Syndefaldsmyten og Syndflodsmyten. Resten af bogen digter gennem kapitlerne ”Ufødt”, ”Rationalitet”, ”Oprindelse”, ”Politik” og ”Aspiration” videre på myterne og maler et billede af Europa som både rationelt, længselsfuldt, ensomt, krigspræget, generøst og håbefuldt.
Myterne med nye øjne
Europa er et kontinent formet af sine myter, men hver tid tolker myterne med sit blik. Hvor Tizians berømte maleri ”Voldtægten af Europa” viser en hjælpeløs prinsesse, læser jeg i myten en gensidig tiltrækning og tvetydig relation, som jeg genfortolker. Som her, hvor hun legende pynter Zeus i tyreskikkelse med timian og roser:
”hun mærker dyrets legende tungespids / på sin kind / på sin øreflip / på sin nøgne hals / og våd, kildrende ler hun / kysser skummet bort fra mundvigen / og den fortabte erobrer /går i knæ.”
Her er Europa ikke passiv, men en kvinde, der handler og må træffe et valg, da hun indser, at hun er blevet bortført: At springe i havet eller at gå sin skæbne i møde.
”Europa rejser sig på tyrens ryg / balancerer / og se / stolt, fanget og fri / folder hun sig ud som et sejl / og danser.”
At drømme på Europas vegne
Bogens sidste kapitel, Aspiration, er en udgangsbøn og en fremmaning af håb for morgendagens Europa. For drømme må der til, selvom vi aldrig har haft en europæisk version af “den amerikanske drøm.” Det handler ikke om nationalisme men om vores fremtid i et fællesskab, hvor vi stræber efter at passe på hinanden og den verden, vi har arvet.
Europa er evigt ufærdigt / et grænseløst maleri / af begær og længsler / hvor vi må erfare befrielsen / ved aldrig at ankomme / til utopien / og nyde glæden /ved rejsen / hvor vi tålmodigt kan erobre / bittesmå fremskridt / dag for dag / stemme for stemme
Refleksion og håb
Europa er alt andet end perfekt, men vores komplekse historie rummer både visdom og styrke, som kan hjælpe os med at navigere i en verden fuld af alvorlige udfordringer. Jeg håber, at Europa er en sprække kan inspirere til refleksion. At være europæer er både en gave og en opgave. Med bogen ønsker jeg at opmuntre læseren til at tage del i denne opgave – med nysgerrighed, ydmyghed og måske et strejf af håb.
Gurli Marie Kløvedal (f. 1980) er dansk forfatter, digter og journalist. Hun er opvokset på Djursland og på det jordomsejlende skib Nordkaperen. Hun har tidligere udgivet de anmelderroste romaner Hundehjerte (2020) og Bidemærker (2023).
Du kan møde Gurli Marie Kløvedal ved arrangementet “Europæisk identitet: En refleksion gennem litteraturen” den 10. december 2024 Kl. 17:00 – 18:30 på Grønnegades Kaserne Kulturcenter, Grønnegade 10, Musikstalden 14A, Næstved
Gurli Marie Kløvedal
Europa er en sprække
Udkom d. 26. september 2024
Forlaget Grønningen 1.
Butikspris: 199,00 kr.
Billede i artiklens top: PR-foto