Anders Engberg, der er historiker og journalist, har skabt brætspillet QuizzEuropa, som byder på en rejse i Europas historie og kulturelle mangfoldighed. Spillet opererer ikke med landegrænser men med regioner, der går på tværs af de nationalstater, vi kender i dag. Hensigten er at vise en langt større mangfoldighed i Europa, end nationalstaterne tilsiger.
Interview af Henrik Brun
I virkeligheden er QuizzEuropa en quiz, der er forklædt som et brætspil. For man skal svare rigtigt på spørgsmål for at få lov til at flytte sin brik hen over spillepladen. Det vil sige, man skal tage stilling til en fortælling og gætte, hvilken region i Europa – fra De britiske Øer i vest til Ural i øst – den passer til. Man får fire svarmuligheder, og rammer man rigtigt, må man flytte sin brik hen til den rigtige region.
Og netop det faktum, at spillepladen, der har det europæiske kontinent som bund, er opdelt i 24 regioner – der i mange tilfælde går på tværs af de landegrænser, vi kender i dag – er det specielle ved brætspillet. Ja, og så også lige, at regionerne har navne efter geografien i området og i enkelte tilfælde kulturen.
Den region, der dækker det meste af Tyskland, hedder eksempelvis Elben/Spree – navngivet efter floderne. En anden region hedder Oc/Catalan. Oc henviser til det gamle Occitanien, det vil sige Sydfrankrig, hvor man sagde oc og ikke oui, når man sagde ja. Catalan henviser til det gamle catalanske kulturområde i det østlige Spanien. En tredje region hedder Finske Bugt og dækker det sydlige Finland, Estland og området omkring Sankt Petersborg. Og så videre.
“Hvis man skal forstå Europas kultur og historie, så giver det mening at holde sig til det geografiske, altså det naturgivne, som kom før nationalstaterne. Hensigten for mig er at vise en langt større mangfoldighed på kontinentet, end nationalstaterne tilsiger,” forklarer skaberen af spillet, Anders Engberg (billedet).
Han er uddannet historiker fra RUC og arbejder også som journalist. Han har fortalt om Europa gennem tv-udsendelser og tekster, og så er han altså også spiludvikler og udgav i 2015 QuizzEuropa, som siden er blevet uddelt på over 200 folkeskoler, højskoler og efterskoler. Spillet henvender sig til unge og voksne.
“Målet er naturligvis, at man skal kunne lære noget af spillet om Europas historie og kultur,” siger Anders Engberg og henviser til spørgsmål-kategorier som eksempelvis 1500 (med fortællinger fra 1500-tallet), Tro og filosofi, Mad og drikke, Sprog og folkegrupper, Kunstarter, Sport og populærmusik osv.
“Men derudover får man også udvidet sit tankesæt og sin horisont. Det giver en større forståelse for, hvad der ligger bag det, der foregår i dag. Jeg tror, at hvis grænserne ikke betød så meget, så var det ikke så vigtigt for folk, om et land var selvstændigt eller at et område fik sin selvstændighed gennem løsrivelse. Jeg tror, det er et vigigt perspektiv i denne tid at have øje for, at Europa består af en mangfoldighed, der er større end nationalstaterne,” siger Anders Engberg.
Han ved godt, at han har en svær pointe i disse tider.
“Når der sker store ændringer, så forholder vi os til national identiet, og det ønske er forståeligt. Sagen er bare, at det halter bagefter den økonomiske og politiske udvikling i verden. Set i det lange lys er nationalstaternes æra forbi, uanset hvor meget vi råber og skriger,” siger Engberg.
Han mener det er vigtigt, at europæerne optræder samlet på den verdenspolitiske scene, for eksempel på spørgsmål om klima eller skattesnyd.
“Hvis ikke vi taler med én stemme, så har vi ingen stemme. Og Europas stemme i verden er vigtig,” siger han og tilføjer:
“Og det kræver altsammen, at vi styrker vores identitet som europæere. Spillet QuizzEuropa udgør et lille bidrag til den tankegang.”
Anders Engberg arbejder i øjeblikket med et digitalt lærespil om samme emne, men naturligvis med en helt anden struktur.
“Målet er at skabe et digitalt spil til den danske folkeskoles øverste klasser. Digitale lærespil motiverer både fagligt stærke og fagligt svage elever, og dette spil, som tager udgangspunkt i udvalgte årstal og enkeltpersoner, bliver forhåbentlig sindssyg spændende. I princippet kan det eksporteres til de fleste andre europæiske lande. Det er ambitionen,” siger Anders Engberg.
Henrik Brun er chefredaktør på Magasinet Europa.
Spillet QuizzEuropa kan bestilles her.