Kampagne med animationer på sociale medier skal bringe det abstrakte retsstatsbegreb tættere på EU-borgerne ved at fremhæve dets håndgribelige indflydelse på deres daglige liv.
Europa-Kommissionen lancerer nu en kampagne på sociale medier om retsstatsprincippet, fremgår det af en pressemeddelelse fra kommissionens Generaldirektorat for Retlige Anliggender og Forbrugere.
Gennem kommunikationskampagnen sigter Kommissionen mod at bringe idéen om retsstaten tættere på EU-borgerne og øge bevidstheden om dens indvirkning på folks hverdag. Kampagnen vil fokusere på de seks kerneprincipper, der definerer retsstaten gennem animationer af den kendte kunstner og illustrator Christoph Niemann.
Formålet med den EU-dækkende kampagne er at bringe det abstrakte retsstatsbegreb tættere på EU-borgerne og fremhæve dets håndgribelige indflydelse på deres daglige liv.
Kampagnen vil fokusere på de seks kerneprincipper, der definerer retsstaten: Lighed for loven, retssikkerhed (se ovenfor), forbud mod vilkårlighed, retslig uafhængighed, lovlighed og magtadskillelse.
I Danmark vægter borgere retsstaten højt
Behovet for denne kommunikationskampagne er klart: Mens borgere i hele EU værdsætter retsstatsprincippet, ønsker de at blive bedre informeret om, hvad begrebet faktisk betyder i praksis.
I Danmark anser et markant flertal (92 %) af befolkningen det for væsentligt eller vigtigt, at alle EU-medlemsstater respekterer EU’s kerneværdier, herunder retsstatsprincippet. Til sammenligning viser resultaterne, at 66 % føler sig velinformerede om retsstatsprincippet.
Didier Reynders, der er EU-kommissær for retlige anliggender, siger i pressemeddelelsen om kampagnen:
“Retsstaten ses ofte som et fjernt, ophøjet begreb, som for mange mennesker er svært at forstå. Selvom det definerer, hvem vi er og hvad der forener os som europæere, har vi en tendens til kun at tænke på retsstatsprincippet, når noget går galt. Denne kampagne har til formål at hjælpe alle med at forstå, hvad retsstatsprincippet betyder, hvor meget vi er afhængige af det i det daglige og hvorfor det er vigtigt at forhindre urimelighed og uretfærdighed. Inspireret af sportens verden giver de vidunderlige animationer af Christoph Niemann alle mulighed for at forholde sig til retsstatens principper,” lyder det fra Didier Reynders.
Konceptet med animationerne
For at gøre disse abstrakte principper mere forståelige har den tyske kunstner og illustrator Christoph Niemann, hvis arbejde jævnligt ses på forsiden af The New Yorker, National Geographic og The New York Times Magazine, skabt seks enkle, men kraftfulde animerede videoer til at informere borgerne om retsstatsprincippet gennem historiefortælling og ved at bruge sport som metafor.
“Jeg ville visualisere retsstaten ved at sammenligne den med noget, vi kender fra hverdagen: Reglerne i sport. At spille fodbold, konkurrere på en racerbane eller spille en omgang pool – alt dette er kun muligt, hvis vi er blevet enige om konsistente og fair regler og grænser. I mine animationer har jeg legende forestillet mig, hvad der ville ske, hvis du tog reglerne væk. Jeg ville vise, at beskyttelse af retsstaten skaber en retfærdig og forudsigelig ramme, som samfundet kan trives i”, forklarede Niemann.
Serien med de seks animationer vil blive vist på sociale medier i alle 27 EU-medlemsstater i en periode på fire uger.
Alt kampagnemateriale er tilgængeligt til download på denne side på hvert officielt EU-sprog.
En samlet animation med alle seks kerneprincipper kan ses her:
Mere om retsstatsprincippet
Flere oplysninger om, hvorfor retsstatsprincippet er vigtigt, og hvad Europa-Kommissionen gør for at beskytte det, er tilgængeligt nedenfor.
Hvad er retsstatsprincippet? Retsstaten er en af EU’s grundlæggende værdier, der garanterer demokrati og borgernes rettigheder og friheder.
Hvad gør Kommissionen for at opretholde retsstatsprincippet? At opretholde vores grundlæggende værdier er et fælles ansvar for alle EU-institutioner og alle medlemsstater.
Retsstatsrapport: Retsstatsrapporten overvåger væsentlige udviklinger, både positive og negative, vedrørende retsstatsprincippet i alle medlemsstater og fra 2024 i fire udvidelseslande.
EU-resultattavlen for retfærdighed: EU’s resultattavle for retfærdighed præsenterer en årlig sammenlignende oversigt over indikatorer for retssystemernes effektivitet, kvalitet og uafhængighed.
Om Generaldirektoratet for Retlige Anliggender og Forbrugere
Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Retlige Anliggender og Forbrugere er ansvarlig for EU’s politik for retlige anliggender, forbrugerrettigheder og ligestilling mellem kønnene.