Den politiske midte i Europa-Parlamentet overlevede, men der skete en forskydning til højre. Det bliver en besværlig politisk hverdag, der venter det nytiltrådte parlament. Det vurderer to genvalgte danske medlemmer i dette dobbeltinterview.

Interview af Simon Kratholm Ankjærgaard

TEMA: DET NYE EUROPA-PARLAMENT OG DETS AFTRYK | Det er to stemmemæssige højdespringere, som Magasinet Europa har sat stævne i midten af juli, hvor der er sommerferie for de fleste, men hårdt arbejde og politisk konstituering for de 720 medlemmer af Europa-Parlamentet. SF’s spidskandidat Kira Marie Peter-Hansen sikrede sig mandatet med 178.438 personlige stemmer, mens Morten Løkkegaard, Venstres spidskandidat, med 174.048 personlige stemmer også sikrede sig en ny periode.

”Jeg følte mig ret sikker på genvalget,” siger Morten Løkkegaard. ”Men der var tvivl, om vi ville få mandat nummer to, hvilket heldigvis lykkedes. Faktisk var vi også tæt på mandat nummer tre. Det var en meget rar følelse for os i Venstre – et parti, der tydeligvis har haft det svært – at blive det klart største borgerlige parti. Nu skal vi forstå at bruge den energi, som det giver, både i Danmark og i EU.”

Morten Løkkegaard fik ved valget i juni følgeskab af Asger Christensen og begge sidder i den liberale Renew Europe-gruppe.

”Det er virkelig en stor ære for mig at blive genvalgt,” siger SF’s Kira Peter-Hansen. ”Det må betyde, at vælgerne tror på mig og på dét, jeg har udrettet de seneste fem år. Nu fik vi et rigtigt godt resultat, og jeg fik flere kolleger med, hvilket betyder, at vi kan sidde i flere udvalg og få mere indflydelse. Jeg er også blevet valgt som næstformand i vores gruppe, De Grønne.”

SF blev en af de helt store danske vindere ved EP-valget og med sig til Bruxelles har Kira Peter-Hansen taget den tidligere partiformand Villy Søvndal, samt Rasmus Nordqvist.

Der har ikke været meget tid til at hvile på laurbærrene for Kira Peter-Hansen og Morten Løkkegaard, ja ikke for nogen af de i alt 15 medlemmer, der er blevet valgt i Danmark. Juli har budt på hårde konstitueringsforhandlinger og konturerne af den nye politiske hverdag i et parlament, der svingede noget til højre bredt set. Både Kira Peter-Hansen og Morten Løkkegaard forudser en ny og mere besværlig politisk hverdag.

Forudser ustabilitet
Skal man summere junis EP-valg op i overskrifter, så holdt den politiske midte i parlamentet, men den er blevet svækket. Højrefløjen er blevet styrket og i dag er der hele tre politiske grupper til højre – to store og en mindre. Det betød blandt andet, at Løkkegaards liberale gruppe, Renew Europe, blev skubbet ned som nu parlamentets femtestørste politiske gruppe.

”Vi kommer til at kunne mærke højredrejningen,” siger Kira Peter-Hansen og fortsætter:

”Jeg tror især, at det er Rådet og EU-Kommissionen, der vil ændre sig, og jeg tror, at de bliver langt mere højredrejede. Jeg tror kun, at vi får tre-fire socialdemokratiske kommissærer, to-tre fra den liberale Renew-gruppe og resten bliver kristenkonservative fra EPP og så de endnu mere højredrejede fra ECR. Det kommer vi til at kunne mærke.”

Kira Peter-Hansen forudser, at det bliver sværere for medlemslandene at nå til enighed i Rådet.

”Vi har længe set Tyskland stemme blankt til vigtig lovgivning, fordi de er uenige internt i deres regering. Og det kan meget vel blive en lignende situation i Frankrig her efter deres parlamentsvalg, hvor jeg tror, vi skal forvente, at deres kommende koalition får svært ved at finde en fælles holdning til EU-spørgsmål.”

”I parlamentet tror jeg ikke på, at vi kommer til at have stabile alliancer, som vi er vant til,” siger Kira Peter-Hansen, ”De tre traditionelt store grupper står heller ikke særligt stabilt, og lige nu søger folk flertal til højre og venstre. Det tror jeg især kommer til at præge vores parlamentsarbejde i starten.”

Politisk balanceakt og besværlig hverdag
”Hvis man kigger det, jeg sagde inden valget, igennem, så forventede jeg ikke en jordskredssejr til højrefløjen,” siger Morten Løkkegaard. ”Og det fik vi heller ikke, men vi fik en forskydning, der har givet højrefløjen en styrket position. Midten holder, men den er svækket, flertallet er blevet spinkelt. Det giver en svær situation lige nu – særligt for Ursula von der Leyen, der kæmper for at konstituere sig. Hun skal balancere mellem De Grønne på den ene side og ECR på den anden side. Det betyder blandt andet, at hun imødekommer nogle af De Grønnes krav, hvormed der jo også sker en ansvarliggørelse af De Grønne som skal være en modvægt til højrefløjen.”

Morten Løkkegaard forudser en mere besværlig politiske hverdag for parlamentsmedlemmerne.

”I parlamentet skal vi bearbejde de udspil, der kommer fra kommissionen, og først og fremmest vil vi i den kommende periode have fokus på den lovgivning, der allerede er i pipelinen. Men det bliver en besværlig hverdag. Der skal arbejdes med grøn omstilling, indre marked, nyt budget med særligt fokus på Ukraine, digitalisering – for blot at nævne et par vægtige eksempler. Det kræver penge, det kræver følgelovgivning, hvor det gælder om at skrabe de nødvendige flertal sammen. Her vil der være kræfter i parlamentet – særligt fra højrefløjen – der vil arbejde for at rulle noget af det her tilbage.”

De forudsete besværligheder til trods, glæder han sig til at komme i gang med arbejdet.

”Også selvom nogle af mine mærkesager er lidt usexede og småkedelige,” siger han med et smil, ”Jeg er meget optaget af, hvordan vi får gennemført vores politiske dagsorden, herunder hvilke instrumenter, der skal tages i brug – og hvilke, der måske skal opfindes. Det er hårdt rugbrødsarbejde.”

Udvalgsposter ved at være på plads
En stor del af konstitueringen i det nytiltrådte parlament handler om hvilke af de i alt 20 politiske udvalg, de enkelte medlemmer kommer til at sidde i. Det er ved at falde på plads.

Morten Løkkegaard har blandt andet fået plads i parlamentets industri- og energiudvalg, og det er han meget tilfreds med. Det var præcis dét, han gik efter.

”Det er et udvalg, der kommer til at behandle forsvarsindustriens fremtid. Det handler på et mere overordnet plan om EU’s strategiske suverænitet; hvordan sikrer vi i højere grad EU’s uafhængighed og suverænitet, blandt andet på våbenproduktionsområdet,” siger Morten Løkkegaard, der også – og igen – fik sæde i udvalget for Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse. Hans partifælle Asger Christensen fik plads i de udvalg, der arbejder med landbrug, fiskeri og transport.

”Jeg skal sidde med energi, økonomi, skattely og i retsudvalget,” fortæller Kira Peter-Hansen, ”Der kan jeg lave masser af vigtig lovgivning om det grønne, om vedvarende energi, om virksomheders falske grønne løfter, om en sund økonomi, der holder sig inden for planetens grænser, jeg kan lukke hullerne for skattefiflere og hjælpe ligestillingen og LGBT+-rettigheder på vej”.

Hendes partifæller, Rasmus Nordqvist og Villy Søvndal, har fået pladser i udvalg, der beskæftiger sig med klima, miljø, fiskeri, budget, udenrigspolitik og beskæftigelse.

Billede i artiklens top: / © European Union 2024 – Source : EP/

Læs hele temaet “Det nye Europa-Parlament og dets aftryk”

Finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers.