En storslået tv-produktion inspireret af et DR-koncept og med Exit-skuespilleren Simon Berger som vært ruller over svensk tv

Baggrund af Morten Rohde, NabolandsKanalerne

Langs et flodbælte ror en lille gruppe fortidsmennesker i primitive trækanoer. I lasten har de noget, der kommer til at forandre livet for alle generationer i Norden…

Hvis billedbeskrivelsen lyder bekendt, skyldes det, at SVT’s kommende historiesatsning i allerførste afsnits lægger ud med en scene, der er næsten identisk med første scene i DR-serien ‘Historien om Danmark’. Det er da heller intet tilfælde, at den svenske tv-serie hedder netop ‘Historien om Sverige’.

Dokumentarserien er nemlig opbygget nøjagtig som DR-konceptet og beretter om Sveriges ganske historie fra seneste istid til moderne tid i helt samme format som den danske udgave fra 2017.

Akkurat som den danske pendant er det et voldsomt omspændende arbejde, der ligger til grund for serien, der har premiere 5. november på SVT1.

300 eksperter har været med til at udarbejde serien, og sammen med 1.500 statister har de skabt den 10 afsnit lange historiedokumentar, der byder på helt og aldeles fortryllende billeder, der beskriver Sveriges udvikling.

Historien om Sverige: broderlandet, naboen, arvefjenden
I seriens første par afsnit, er det langt hen ad vejen en genkendelig historie, der fortælles – hvorfor første scene er den samme som i DR’s ‘Historien om Danmark’.

Fra istiden vandrer mennesker mod nord og bosætter sig i Skandinavien, og agerbruget bliver senere i historien en af de større skelsættende begivenheder. For i hvert fald det sydlige Sverige er det så langt så godt den samme historie, som vi kender det fra Danmark, i tiden efter isen har trukket sig tilbage.

Dog bliver det så absolut ikke den samme historiske udvikling herfra.

I Nordsverige er jæger-samler-kulturen fortsat udbredt i nogen tid, efter agerbruget er kommet til det sydlige Sverige, og senere hen tager det ligeledes lidt længere tid for Nordsverige at overgive sig helt til kristendommen.

Sandby Borg på Öland, en ringformet fæstning, som man ikke finder på listen over ringborge, man oftest hører om her til lands. © SVT/Historien om Sverige

I serien er det ligeledes ikke Gravballemanden, der giver indsigt i Sveriges fortid, men derimod fx “Hallonflickan”, (Hindbærpigen), og heller ikke Aggersborg og Fyrkat er de centrale ringborge i historieskrivningen, men derimod fx Sandby Borg.

Som bekendt udvikler Danmark sig senere til en decideret arvefjende for Sverige. Seriens femte og sjette afsnit med titlerne ‘Kampen om tronen’ og ‘Stormagten Sverige’ fortæller om perioden mellem det 14. og 18. århundrede. En tid, der som bekendt bød på flere dansk-svenske krige og Danmarks tab af Skåne, Halland og Blekinge til svenskerne.

Serien kommer rundt i alle kroge af Sveriges historie og giver et fyldestgørende indblik i det, der har skabt det moderne svenske samfund.

Vejen til moderne tid og til opbygningen af det svenske velfærdssamfund fylder seriens sidste tredjedel, og serien afsluttes der, hvor det Sverige, vi kender i dag, begynder.

Også en serie for Exit- og Oppenheimer-fans
I DR’s udgave er det som bekendt Lars Mikkelsen, der som vært rejser gennem tiden og fortæller om historiens udvikling og om de begivenheder, der har været skelsættende for, hvor vi i dag er endt.

For mange danskere vil det også være et meget velkendt ansigt, der præsenterer den svenske serie. I værtsrollen er nemlig Simon J. Berger, som er kendt fra NRK’s ‘Exit’, hvor han spiller den sociopatiske rigmand Adam.

Værtsrollen er derfor en lidt anden type rolle, end de fleste af os herhjemme har været vandt til at se ham i, men ikke desto mindre er det i meget overbevisende facon, at Berger træder ind foran det forhistoriske sceneri og beskriver, hvad der er, vi ser. Der er absolut ingen tvivl om, at Berger har set den danske udgave og taget notits af Lars Mikkelsens fortællerteknik.

Også en anden svensk superstjerne har været inde over skabelsen af seriens fortællerunivers. Bag kendingsmelodien for serien er nemlig ingen ringere end Ludwig Göransson, der med adskillige priser til følge har komponeret musik til alt fra blockbusterfilm som ‘Black Panther’, ‘Tenet’ og ‘Oppenheimer’ til tv-serien ‘The Mandalorian’.

Meget formfuldendt er i det hele taget serien, der med Göranssons stemningsmusik og Bergers fortællerteknik frembringer et meget imponerende lydbillede, som sammen med dronebilleder, animationer og rekonstruktioner bringer liv i de århundreder og årtusinder gamle historier.

Historien om Sverige har premiere 5. november
De første fem episoder og altså første del af fortællingen om det svenske land sendes søndage kl. 21.00 på SVT1 med premiere 5. november.

Anden del af serien sendes ligeledes over fem søndage fra 14. januar 2024 og frem. De enkeltstående episoder kan findes i catch up hos alle tv-distributører umiddelbart efter sending i 2-30 dage efter endt udsendelse.

Flere distributører tilbyder derudover streaming af hele serien i 90 dage, efter sidste afsnit har været sendt.

Ovenstående artikel blev oprindeligt bragt på nabolandskanalerne.dk den 26. oktober 2023.

Billede i artiklens top: Simon J. Berger kendt fra NRK’s dramaserie ‘Exit’ er vært på ‘Historien om Sverige’. © SVT/Historien om Sverige