Tema: Europa går til valg

2018-04-18T14:52:17+00:00 søndag, 20. april, 2014|

Om få uger vælges de 751 personer, som skal være med til at styre Europa de næste fem år. 13 af dem kommer fra Danmark. I dette tema sætter Magasinet Europa EP-valget i perspektiv og undersøger, hvad der egentlig er på spil, når europæerne går til stemmeurnerne den 22.-25. maj.

20.4.2014 | EP-TEMA | Det europæiske samarbejde er udfordret i disse år. Når Europas befolkninger om lidt går til valg, vil de sammensætte et parlament, hvor næsten hver fjerde nyvalgte kandidat er kritisk over for markante dele af Den Europæiske Union. I nogle af Europas største lande stormer EU-skeptiske partier frem, mens det bliver stadig sværere at få almindelige europæere til at interessere sig for, hvad der foregår i Bruxelles og Strasbourg.

I de næste fem uger går Magasinet Europa bag om EP-valget. Vi forsøger blandt andet at finde et svar på, hvorfor et rekordstort antal briter føler sig tiltrukket af det yderst EU-kritiske parti UKIP, og hvorfor Tyskland ved dette valg oplever en bølge af EU-skepsis, som ikke tidligere er set i det normalt så pro-europæiske land. Vi kommer også en tur til Kroatien, EU’s nyeste medlemsland, hvor valget risikerer at blive skæmmet af korruptionsskandaler og valgsvindel.

I temaet dykker vi desuden ned i et af Europas helt store paradokser: I takt med, at Europa-Parlamentet har fået mere og mere magt er valgdeltagelsen faldet ved hvert eneste valg siden 1979. Men hvorfor? Og hvordan kan udviklingen vendes?

Afslutningsvis kommer vi helt ind i det europæiske maskinrum og får et interessant indblik i, hvordan de folkevalgte smører tandhjulene og påvirker hele Europas fremtid.

Rasmus Leander Nielsen og Anders Elleby Nielsen er hhv. ansvarshavende redaktør og redaktionel konsulent på Magasinet Europa

Billede i artiklens top: © European Union 2013 – European Parliament