Tema: Quo vadis, Frankrig?

2017-08-11T09:45:37+00:00 Af |Tema|

Ved præsidentvalget og det efterfølgende parlamentsvalg har franskmændene taget stilling til, hvilken retning landet skal gå i de kommende år. Det sætter vi fokus på i dette tema, men vi ser også bredere på Frankrig som samfund og nation samt på landets rolle i Europa og globalt. Læs herunder alle artikler i temaet, der løbende opdateres:

Foto: Christophe Ena/AP/Polfoto

Emmanuel Macrons ”fløjlsrevolution” er i gang

fredag, 15. september, 2017|

Den franske præsidents reform af arbejdsmarkedet er hverken en nordisk flexicurity-model eller en ultraliberale omvæltning. Men det er startskuddet til en hel serie af reformer, som tilsammen kan modernisere Frankrig. Analyse af Birthe Pedersen.

Macron og ønsket om en frelserskikkelse

torsdag, 22. juni, 2017|

Den positive reaktion på Emmanuel Macrons valg til fransk præsident viser et ejendommeligt fællesskab mellem europæisk politiks absolutte modpoler: de liberalt orienterede og de national-konservative. Kommentar af historiker Thomas Lie Eriksen.

Det nye politiske Frankrig tager form

onsdag, 7. juni, 2017|

Frankrigs nye præsident har klaret den internationale scene til et 12-tal, og vælgerne ventes at give Emmanuel Macrons parti flertal ved parlamentsvalget. Men dommen vil blive hård, hvis hans løfter om fornyelse og mere etik i fransk politik ikke føres ud i livet.

Et nyt Frankrig i et nyt Europa?

mandag, 8. maj, 2017|

Emmanuel Macrons klare valgsejr styrker de proeuropæiske kræfter i armlægningen med euroskeptikerne. Det gælder både i Brexit-forhandlingerne og i styrkeprøven med regimerne i Polen og Ungarn. Men den nye franske præsident skal først og fremmest skaffe ro og reformvilje inden for landets egne grænser.

Frankrig har behov for en sekulær model 2.0

torsdag, 4. maj, 2017|

Den franske sekulariseringstanke ved at blive en religion i sig selv og et våben i den politiske debat, og derfor må den sekulære model finde tilbage til rødderne, siger Mette Zølner, Frankrig-ekspert og lektor på CBS med baggrund i sociologi, i et interview.

De franske vælgere holder EU’s fremtid i hånden

fredag, 21. april, 2017|

Første runde af det franske præsidentvalg finder sted på søndag, og kun to kandidater går videre til anden runde. Set udefra er en finalerunde mellem de to EU-skeptiske kandidater Marine Le Pen og Jean-Luc Mélenchon lidt af et skrækscenarie. Under alle omstændigheder vil valget sætte sig varige spor i Europa.