Tema: Quo vadis, Frankrig?

Med et præsidentvalg i to runder og et efterfølgende parlamentsvalg skal franskmændene flere gange frem mod sommerferien tage stilling til, hvilken retning landet skal gå i de kommende år. I dette tema dækker vi valgene med baggrundsartikler og analyser, men vi ser også bredere på Frankrig som samfund og nation samt på landets rolle i Europa og globalt. Læs herunder alle artikler i temaet, der løbende opdateres:

Foto: Christophe Ena/AP/Polfoto

Et nyt Frankrig i et nyt Europa?

mandag, 8. maj, 2017|

Emmanuel Macrons klare valgsejr styrker de proeuropæiske kræfter i armlægningen med euroskeptikerne. Det gælder både i Brexit-forhandlingerne og i styrkeprøven med regimerne i Polen og Ungarn. Men den nye franske præsident skal først og fremmest skaffe ro og reformvilje inden for landets egne grænser.

Frankrig har behov for en sekulær model 2.0

torsdag, 4. maj, 2017|

Den franske sekulariseringstanke ved at blive en religion i sig selv og et våben i den politiske debat, og derfor må den sekulære model finde tilbage til rødderne, siger Mette Zølner, Frankrig-ekspert og lektor på CBS med baggrund i sociologi, i et interview.

Ny forsvarspolitisk position for Frankrig, men hvilken?

mandag, 1. maj, 2017|

Mange ting er i opbrud for tiden, men efter opbrud følger nye konstellationer. Frankrigs næste præsident får indflydelse på, hvordan det forsvarspolitiske vakuum, som Brexit efterlader, bliver udfyldt.

Franskmændene diskuterer det EU, de selv har drevet frem

torsdag, 27. april, 2017|

På sin vis er det paradoksalt, at EU er et fremtrædende tema i det franske præsidentvalg anno 2017, da samarbejdet ikke ville være, hvad det er, uden franske statsoverhoveder og diplomater som hovedentreprenører.

Macron passerer på sin socialliberale ”tredje vej” et fransk socialistparti i grøften

mandag, 24. april, 2017|

Hvad er Emmanuel Macrons "tredje vej" brolagt med? Hvad kendetegner ham? Og hvad har ført til det franske socialistpartis deroute? Vi har interviewet Frankrig-kenderen Jørn Boisen.

“Jeg græder indeni, hver gang jeg tænker på, hvad jeg skal stemme”

lørdag, 22. april, 2017|

Især blandt de mere venstresnoede vælgere hersker der stor tvivl om, hvem man skal stemme på ved præsidentvalget i Frankrig. For mange er det et valg mellem pest og kolera.

De franske vælgere holder EU’s fremtid i hånden

fredag, 21. april, 2017|

Første runde af det franske præsidentvalg finder sted på søndag, og kun to kandidater går videre til anden runde. Set udefra er en finalerunde mellem de to EU-skeptiske kandidater Marine Le Pen og Jean-Luc Mélenchon lidt af et skrækscenarie. Under alle omstændigheder vil valget sætte sig varige spor i Europa.

Af |Kategorier: Tema|