Kvinder over hele verden marchede i weekenden i solidaritet med de, der kæmper for et frit Hviderusland. Heriblandt marchede den hviderussiske oppositionsleder Svetlana Tikhanovskaja i Litauen. Imens optrappes volden mod demonstranterne i hjemlandet.

Reportage af Maria Oien

Lørdag marchede oppositionspolitikeren Svetlana Tikhanovskaja sammen med omkring 150 andre kvinder (og mænd) gennem gaderne i Litauens hovedstad, Vilnius, for at vise solidaritet med de hviderussiske kvinder, der går forrest i protesterne i hjemlandet.

Imens besøgte Hvideruslands præsident Aleksander Lukasjenko en række af de politiske fanger i KGB-fængslet, hvor han brugte 4,5 timer på at tale med blandt andre den tidligere bankdirektør og præsidentkandidat Viktor Babariko.

Samtidig kom det også lørdag frem, at Tikhanovskaja talte i telefon med sin mand for første gang i 4 måneder. Sergei Tikhanovskij sidder fængslet i selvsamme KGB-fængsel, men var ikke med til mødet med Lukasjenko. I optagelserne af samtalen fortæller han, at han er stolt af hustruens arbejde, og at hun skal kæmpe endnu hårdere, selvom det vil betyde mere vold.

Hviderusserne kan ikke blive manipuleret
Trods samtalen med de fængslede oppositionsfolk giver Tikhanovskaja ikke meget for Lukasjenkos forsøg på dialog.

“Lukasjenka tror, at mens man foregiver dialog, kan man undertrykke protester. Men hviderussere kan ikke blive manipuleret eller splittet, du kan ikke forhandle med os,” lyder det i et tweet fra Tikhanovskaja om dagens begivenheder.

Masseprotesterne i Hviderusland, som hver uge kulminerer om søndagen, lod sig heller ikke mærke med Lukasjenkos fængselsbesøg. Tværtimod siger flere kilder, at antallet af demonstranter søndag alene i Minsk var over 100.000.

Samtidig var niveauet af vold mod demonstranterne voldsommere end tidligere. Søndag havde sikkerhedsstyrkerne medbragt store vandkanoner, som de brugte til at skyde vand med orange farve på demonstranterne. Formodentligt for at kunne “mærke” de deltagende – og  på den måde gøre det nemmere at identificere og anholde dem efterfølgende.

Franak Viačorka, journalist og nu politisk rådgiver for Svetlana Tikhanovskaja, beretter på sin Twitter-profil, at journalister i stort antal søndag blev anholdt og udsat for vold. Samtidig lyder det, at flere end 680 personer indtil videre skulle være tilskadekomne efter søndagens demonstrationer, og at der sågar er blevet skudt med polske gummikugler mod demonstranterne.

Analytiker og Hviderusland-kender Jonathan Schacht Halling Nielsen mener, at Lukasjenko føler sig presset fra alle sider, og derfor opskaleres volden.

“Det skal ikke overfortolkes, for han har stadig kort på hånden og er bestemt ikke smidt ud af præsidentpaladset endnu – men det er bemærkelsesværdigt, og det viser, at demonstranterne gør noget, der virker. Måske er det derfor, at der nu slås endnu hårdere ned på dem,” skriver han i et Facebook-opslag.

Derudover lød det mandag, at Lukasjenko har løsladt to af de politiske fanger, mod at de hjælper ham med hans forfatningsændring, sådan at han kan undgå et nyvalg, som Tikhanovskaja og demonstranterne håber på.

Kvinderne spiller en stor rolle
Kontrasten mellem volden i de hviderussiske gader og Svetlana Tikhanovskajas fredfyldte march med selfies og opmuntrende hilsener i Vilnius bare 170 km væk er slående.

Sammen med kvinder i over 20 lande i blandt andet Warszawa, København og Bruxelles og flere steder i Tyskland og USA, marcherede Tikhanovskaja lørdag for at sende et signal, fortalte hun.

“I dag sender vi en klar besked om, at alle lande holder øje med os og er opmærksomme på vores situation, og de er klar til at støtte os i fremtiden. De er klar til at kæmpe side om side med os mod vold, krænkelser af menneskerettigheder, mod grusomhederne og voldtægterne, der sker i vores land,” siger Svetlana Tikhanovskaja, som er meget taknemmelig for, at så mange over hele verden støtter sagen.

Tikhanovskaja kunne ikke have gået samme tur i Minsk, på grund af den arrestordre der er på hende i Hviderusland, og som senest også er blevet udvidet til Rusland.

“Lukasjenko er en giftig mand”
Ved hendes side i marchen i Vilnius gik Franak Viačorka, der for nylig er blevet hendes personlige rådgiver. Han mener, at protester og begivenheder som marchen lørdag er nødvendig i kampen for et nyt Hviderusland.

“Kvinderne er drivkraften bag disse protester, og de spiller en stor rolle i, at protesterne eksisterer. Så længe kvinderne fortsætter med at gå i gaderne hver dag og fortsætter med at protestere i Minsk, regionen og hele verden, så vil vi sejre,” siger han.

“Hvis vi stopper, så taber vi, og så vil vi se et nyt Nordkorea. Så vi er nødt til fortsat at støtte kvindernes protester.”

Den hviderussiske menneskerettighedsforkæmper og feminist Olga Karatch var også en del af marchen lørdag, og hun uddyber vigtigheden af de fredelige protester, både i Hviderusland og resten af verden.

“Vi protesterer hver dag, og vi vil protestere, indtil vi sejrer. Hviderusland vil fortsætte med at kæmpe, for Lukasjenko er en giftig mand både for det hviderussiske samfund og for de hviderussiske kvinder. Han er en mishandler, og han skal forlade vores land, så vi kan gå i gang med genopbygge vores fredfyldte og vidunderlige Hviderusland,” siger Olga Karatch.

EU kan gøre mere
Blandt de marcherende med flag og blomster i rød-hvide farver er også Litauens oppositionsleder og premierministerkandidat for de konservative, Ingrida Simonyte, som holdt en pause fra valgkampen, der ellers løb af stablen søndag.

“Det er vores pligt. De er vores naboer, og vi har en fælles historie.”

Litauen har indført sanktioner moed en lang række hviderussiske topfolk, inklusive Lukasjenko, og ikke mindst har landet givet Tikhanovskaja husly. Samtidig har det indført ordninger, hvor hviderussere med frygt for egen sikkerhed kan søge om visum og komme til Litauen.

– Foto: Maria Oien.

Indtil videre har knap 100 gjort brug af den såkaldte “humanitære korridor”, og fortsætter Lukasjenko med at eskalere volden mod demonstranterne, som man så det søndag, kan man forvente, at antallet stiger markant.

Ingrida Simonyte mener, at begivenheder som lørdagens march over hele verden er vigtig for at vise støtte til det hviderussiske folk, men hun mener også, at der kan gøres mere på det politiske niveau i EU.

“Det er skamfuldt, at Lukasjenko stadig ikke er sanktioneret (på EU-plan, red.), og vi sakker bagefter på de hårde beslutninger, som skal tages – vis-a-vis den brutale diktator, som bare tog magten. Jeg er ikke sikker på, at hverken Det Europæiske Råd eller Europas regeringsledere gør nok for det her. Sommetider mangler EU ikke kun beslutsomhed, men også fornemmelse af, hvad der sker i Hviderusland,” siger hun.

Flere europæiske lande er begyndt midlertidigt at trække deres medarbejdere hjem fra ambassaderne i Hviderusland, efter Lukasjenko beordrede, at en lang række medarbejdere på Litauens og Polens ambassader skulle trækkes ud af landet.

EU har indført sanktioner mod 40 hviderussiske topfolk, men ikke præsident Aleksander Lukasjenko. Det lyder, at EU i den kommende uge vil svare på volden med yderligere sanktions-svar.

Maria Oien er journaliststuderende ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskolen (2021) med fokus på Europa. Hun arbejder som freelancejournalist i Østeuropa og bor til daglig i Vilnius.

Billede i artiklens top: Maria Oien