De nordiske ungdomspolitikeres stemme bliver hørt, og den spiller en væsentlig rolle i det nordiske samarbejde. Det mener Barbara Gaardlykke Apol, præsident for Ungdommens Nordiske Råd, som ser frem til Nordisk Råds kommende session og roser valget af klima som sessionstema.

Af Nicholas Prüsse Hansen, Norden.org

Ungdommens Nordiske Råd (UNR) har indflydelse på udviklingen af det nordiske samarbejde og bidrager til, at Nordisk Råd kan fremstille samarbejdsforslag på et bredere demokratisk repræsentativt grundlag. Sådan vurderer Barbara Gaardlykke Apol, fra Færøerne og præsident for UNR, ungdomsorganisationens rolle.

“Grundlæggende synes jeg, at hele pointen med UNR er at bidrage med nye idéer, således at Nordisk Råd kan blive så bredt demokratisk repræsenteret som muligt og dermed komme med så mange forslag om samarbejde som muligt. En del af dette er også at forholde sig kritisk og komme med både krav og forslag,” siger hun og uddyber:

“Hvis man kigger igennem hvilke resolutioner, som er blevet vedtaget på UNR’s sessioner, og som senere er blevet medlemsforslag i Nordisk Råd, så ser man, at der faktisk er tale om ret mange. Det betyder, at vores tilstedeværelse betyder og flytter noget.”

De unges indflydelse er vigtig for demokratiet
Det er essentielt, at der bliver lyttet til de unge, hvis man skal fastholde de grundlæggende principper i et repræsentativt demokrati. Til spørgsmålet om, hvorvidt svenske Greta Thunberg har gjort det nemmere for unge at få politisk indflydelse, svarer Barbara Gaardlykke Apol således:

“Jeg synes efterhånden, at det er et ret udbredt fænomen, at politiske fora prøver at inkludere unge i beslutningsprocesser. Hvor godt det så virker, og hvordan det lykkes, er en helt anden sag. Jeg mener ikke, at Greta Thunberg nødvendigvis er årsagen til dette. Men Greta Thunberg har startet en global bevægelse, der ønsker revolutionerende ændringer og handling, når det gælder klima. Efter lang tid med demonstrationer og opråb om handling, har det lykkes hende at få hele verdens opmærksomhed. Det skal hun også have kæmpe ros for!”

“I øvrigt mener jeg også, at det er en selvfølge, at politikere lytter til unge. Ligesom de også skal lytte til jævnaldrende, ældre og diverse andre grupper. Vi har et helt grundlæggende demokratisk problem, hvis der ikke bliver lyttet til en så stor befolkningsgruppe.”


Udover indsatsen på nordisk plan tager UNR også del i samarbejdsfora på globalt plan, hvor de er med til at repræsentere det nordiske samarbejde og udveksler viden med omverdenen.

“Jeg synes godt, at vi kan være stolte af UNR’s arbejde. Vi får i øvrigt også invitationer fra andre fora rundt omkring i verden, der ønsker at lære om vores organisation og endda ”kopiere” vores struktur,” udtaler Barbara Gaardlykke Apol.

Ser frem til Nordisk Råds session
I tråd med det nordiske samarbejdes vision om at blive verdens mest bæredygtige og integrerede region, har Nordisk Råds kommende session klima som tema. En beslutning der glæder Barbara Gaardlykke Apol.

“Jeg er virkelig glad for årets tema, som netop er klima. Jeg glæder mig virkelig meget til at høre de nordiske politikere give deres bud på løsninger og endnu mere til, hvordan vi i Norden sammen kan nå målet om at blive verdens mest bæredygtige region. Jeg håber, at der vil blive lagt op til handling, og at der kommer til at være enighed om at stå sammen i Norden,” siger præsidenten for UNR.

“I anledning af sessionens tema, vil jeg gerne opfordre til mere samarbejde indenfor klima. Norden er et fantastisk sted med gode vilkår for de mennesker, der bor her, så vi har ingen undskyldning for ikke at sætte os ambitiøse mål så som at være den førende region i nedskæring i CO2, investeringer i grøn energi og beskyttelse af biodiversitet. Vi behøver handling nu,” påpeger hun afslutningsvist.

Barbara Gaardlykke Apol har været præsident for Ungdommens Nordiske Råd siden oktober 2018. Hendes efterfølger til posten bliver valgt ved Ungdommens Nordiske Råds session.

Ovenstående artikel blev først bragt i Norden.org den 7.10.2019.

Billede i artiklens top: /Ungdommens Nordiske Råd.


 

Magasinet Europa er hverken annonce- eller abonnementsbaseret. Hvis du er enig i vores fravalg af distraherende reklamer og restriktive betalingsbarrierer og gerne vil have flere dybdegående artikler og temaer om dagens Europa, vil vi sætte stor pris på din støtte.

Støt os med et engangsbeløb: