Dokumentarfilmen ’Tyskland set ovenfra – 1945’ viser, hvordan tyske byer fra 1945 til i dag forvandlede sig fra bombekratere til moderne metropoler. Unikke restaurerede film og billeder fra allierede soldater sammenlignes med nutidige billeder taget på præcis samme sted i denne ZDF-dokumentar, der binder fortid og nutid sammen. 

Baggrund af NabolandsKanalerne

Vandet er grumset af støv, og stenkanten, der udgør fronten mod Spreeflodens vandmasser, er sprængt i store stykker, mens det bolværk, der endnu er intakt, er mærket med skudhuller i tusindvis.

Wilhelmstrasse 67, der 64 år senere skal blive ARD’s hovedstadsstudie, er blot fire mure uden tag, og på gaden langs flodlegemet står en bunke udbrændt jernskrot og spejler sig i de millionvis af glasstumper, der engang var vinduer ud til en storslået millionby.

I retning mod den tyske rigsdag, der er bombet mager som et rådden skelet, er grå og sort de eneste farver, der kan skimtes, og modløsheden hænger i luften efter lyden fra krigens sidste skud har forladt den.

Men hov! Mellem murbrokker og bombebrændte træer trodser en grøn plet det døde landskab! Græsset og dets livsgrønne farve kan end ikke en verdenskrig få bugt med.

Den spirende farve i det grå forårs Berlin er symbol på det tyske lands genopstand.

Berlin lige efter afslutningen på krigen. – Foto: ZDF/Tyskland set ovenfra – 1945

Dette er historien om, hvordan de største tyske byer forvandlede sig fra støv og murbrokker til stolte hjem og hippe metropoler, efter Anden Verdenskrigs havde forvandlet dem til næsten intet.

Overblik over kaos
I dette femoghalvfjerdsindstyvende år for krigens afslutning viser ZDF, hvordan Bremen, Frankfurt og Berlin var bombet til ukendelighed, mens andre byer som Düren i Nordrhein-Westfalen var pulveriseret til en grå ørken.

Dokumentarfilmen viser, hvordan mange tyskere kun ejede det tøj, de havde på kroppen, og hvordan de, der ikke var flygtet fra byerne, var nødsagede til at bo midt i ragnarok. Ofte med mangel på både mad og vand.

Det pulveriserede Düren. – Foto: ZDF/Tyskland set ovenfra – 1945

I det hårdtramte Düren boede der i 1945 stadig 4.000 af byens oprindelige 46.000 indbyggere, og for dem var der ikke bare mangel på mad og vand, men også på tag over hovedet.

Optagelserne eksisterer den dag i dag på grund af amerikanernes ”trolley-missioner” i starten af maj 1945, hvis formål var at dokumentere og udforske ødelæggelsen af Tyskland.

Fly blev udstyret med kameraer, og piloterne blev bedt om at flyve over det tyske land i lav højde.

Dette har resulteret i nogle fascinerende og skrækindjagende billeder af, hvad den destruktive krig havde udmundet i.

75 år i billeder
Men disse optagelser har altså også givet muligheden for at sammenligne med nutidens Tyskland i 1:1-billedsammenligninger af de samme lokationer i landet.

De gamle optagelser er blevet restaureret til 2K-kvalitet, og med sine farver og utrolige nærhed giver de et voldsomt indblik i livet netop efter den store krig.

Flere steder kan man stadig ane sporene efter krigen på trods af de mange nybyggerier, der udgør det moderne Tyskland.

Krigen er stadig en realitet i det tyske bybillede anno 2020.

Bremen før og efter. – Foto: ZDF/Tyskland set ovenfra – 1945

Der er al mulig grund til at se denne utroligt dragende dokumentar, som bygger bro mellem nutid og datid og viser, hvilken jord det tyske land og sindelag måtte spire fra efter at have fået sin menneskelighed forpurret af nazismen og sit fysiske væsen destrueret af allieredes bomber.

Filmen vises d. 5. maj kl. 20.15 på ZDF, mens vi mindes befrielsen af Danmark, og den kan på glimrende vis være påmindelsen om, hvorfor krigen aldrig igen skal komme til Europa.

Ovenstående artikel blev først bragt på NabolandsKanalerne den 1. maj 2020.

Billede i artiklens top: /ZDF/Tyskland set ovenfra – 1945


 

Magasinet Europa er hverken annonce- eller abonnementsbaseret. Hvis du er enig i vores fravalg af distraherende reklamer og restriktive betalingsbarrierer og gerne vil have flere dybdegående artikler og temaer om dagens Europa, vil vi sætte stor pris på din støtte.

Støt os med et engangsbeløb: