Johan Moesgaard Andersen har med bogen “Stemmer fra Produktionsdanmark” begået en stærk og positiv fortælling om EU’s betydning for almindelige mennesker. Men tager han højde for, at EU også handler om alt muligt andet?

Kommentar af Andreas Bach Mortensen

En af mine britiske professorer på London School of Economics sagde engang, at afstemningen om britisk EU-medlemskab ville være en ”gave til de nysgerrige”.

For endeligt ville vi se et reelt eksperiment, der ville løfte sig ud af lærebøgerne og ind i virkeligheden. Endelig kunne han og hans kolleger afprøve deres teorier, som hvis de observerede kemiske reaktioner i et laboratorium. En våd drøm for enhver politolog, måtte man forstå.

Siden dengang har jeg selv brugt ret meget tid på at tænke over og diskutere Brexit og fremtidens Europa – også med min gode ven og forfatter til den meget omtalte bog ’Stemmer fra Produktionsdanmark’, som udkom på Europadagen den 9. maj.

Her tester Johan Moesgaard Andersen sine egne teorier om fremtidens og fortidens Europa. Ikke som en laborant, men som en observatør af helt almindelige mennesker rundt om i landet.

Bogen er tydeligt præget af hans egen baggrund som en markant debattør og EU-chef i Dansk Metal, og læseren tages først og fremmest med helt ned på fabriksgulvet.

Her møder vi Per, Robin, Jørn, Thomas, Pia, Alice og Mathilde.

De er helt almindelige og hårdtarbejdende danskere, som på den ene eller på den anden måde har praktisk gavn af EU-samarbejdet i deres hverdag.

De er stemmerne fra Produktionsdanmark, som forfatteren vil give en mikrofon.

Her finder man i mine øjne bogens eksistensberettigelse.

På den ene side som en stærk og positiv fortælling om EU’s betydning for almindelige mennesker. Og på den anden side en klar og skarp replik om den hjemlige EU-debat og dets aktører, hvor abstraktionsniveauet og lixtallet ofte bliver så højt, at argumenterne bliver irrelevante for den bredere befolkning.

Ud med hymnen, sokkerne og svulstige ambitioner om europæisk solidaritet. Ind med arbejdsmiljøregulativer, lavere toldsatser og større eksport.

Man hører næsten ekkoet fra en af Lars Løkke Rasmussens taler som statsminister om, at EU er en ’good deal for Denmark’. Så rationel og ulidenskabelig kan EU-begejstringen være. Eller kan den?

For hvis det er sandt, så kunne danskernes EU-opbakning vel sikres alene med disse jordnære fordele. Hvis vi altså bare blev bedre til at kommunikere dem. Og spørgsmålet er vel, om det er en tilstrækkelig teori?

Når danskerne har stemt ”nej” i tre forskellige EU-folkeafstemninger, så er det ikke bare fordi, at historien om ”manden på gulvet” ikke er blevet fortalt før. Og når briterne stemte sig ud af EU, handlede det i lige så høj grad om alt muligt andet.

Her var de mindre håndgribelige faktorer som f.eks. identitet og kultur afgørende.

Og her rummer bogen lidt af en udeladelsessynd. For på den ene side skoser Johan Moesgaard Andersen – i mine øjne med rette – mange EU-tilhængeres tendens til at kommunikere meget endimensionelt. Men samtidig tager han selv skyklapper på i forhold til andre faktorer, der relaterer sig til mere og andet end lige arbejdsmarkedet.

Det kunne have været interessant, hvis forfatteren havde spurgt Per, Robin, Jørn, Thomas, Pia, Alice og Mathilde, om fordelene ved det indre marked også har betydet, at de selv er blevet mere EU-positive.

Eller mener de – som eksempelvis mange britiske arbejdervælgere, der stemte for Brexit – at de kontante fordele også kommer med en pris, som ikke kan opgøres i kroner og øre.

Men måske ville det spørgsmål forplumre bogens klare spørgsmål og svar?

Måske er det bare en naturlig begrænsning i en bog på 200 sider?

Måske gemmer Johan Moesgaard Andersen det til opfølgeren?

Det håber jeg.

For stemmerne fra Produktionsdanmark skal længere frem i debatten, og det bidrager bogen flot til. Men de skal også have lov at tale ud.

 

”Stemmer fra Produktionsdanmark: en debatbog om EU’s afgørende betydning for mennesker af kød og blod”  udkom den 9. maj 2020.

Andreas Bach Mortensen (f. 1989) er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og M.Sc. fra London School of Economics. Han har tidligere arbejdet i House of Commons for et liberaldemokratisk parlamentsmedlem og arbejder i dag som Public Affairs chef i Landbrug & Fødevarer.

I Magasinet Europa gælder det for alle artikler i genrerne “klumme” eller ”kommentar”, at teksten udelukkende er udtryk for skribentens/skribenternes egne holdninger.

Billede i artiklens top: /Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe/

 

Magasinet Europa er hverken annonce- eller abonnementsbaseret. Hvis du er enig i vores fravalg af distraherende reklamer og restriktive betalingsbarrierer og gerne vil have flere dybdegående artikler og temaer om dagens Europa, vil vi sætte stor pris på din støtte.

Støt os med et engangsbeløb: