Samfundets gradvise genåbning betyder, at der nu igen er mulighed for at slå et smut forbi biografen til en stor filmoplevelse. Fra Norge, Sverige og Tyskland er der store produktioner på trapperne i 2021. To af dem kan du se allerede fra maj måned.

Baggrund af Morten Rohde, NabolandsKanalerne

Hvis du har savnet en tur forbi det store lærred, er der al mulig grund til at glæde sig til 2021. En sonisk imponerende gyser, to Anden Verdenskrigsfilm, en sprængfarlig komedie og en dokumentar om Zlatan er alle på plakaten for i år. Det er alt bare med at slå et smut forbi den lokale og bestille en popcorn og en billet til en god oplevelse.

‘Den anden side’ – intens og grufuld gyser
-”Den lille dreng, du leger med – hvad vil han?”
-”Han vil lege… Men han er bange for manden.”

Et klassisk gyserplot finder vej til biograferne, allerede på dagen for biografgenåbningen d. 6. maj.

I ’Den anden side’ flytter Shirin og Frederik med deres søn Lucas ind i et hus uden for byen. Men knap er flyttekasserne pakket ud, før der begynder at foregå underlige ting og sager.

Shirin, der ofte er alene hjemme med Lucas, oplever mærkelige hændelser, mens hun undrer sig over, hvem det er, Lucas er begyndt at lege gemme med.

Snart finder familien ud af, at husets tidligere beboere var ude for forfærdelige oplevelser.

Gyseren, der bryster sig af at være inspireret af virkelige hændelser, har Dilan Gwyn (kendt som Elsa i ’Elsk mig’) i hovedrollen. Filmen var nomineret for bedste visuelle effekter og vandt prisen for bedste lyd på den svenske filmfest Guldbaggen.

‘Da Hitler stjal den lyserøde kanin’ – et barns historie
I maj er også den Oscarvindende instruktør Caroline Link aktuel med en ny film.

’Da Hitler stjal den lyserøde kanin’ hedder den, og den er baseret på bestsellerbogen af samme navn skrevet af den tyskfødte forfatter Judith Kerr.

Filmen er et historisk drama, der følger pigen Annas liv under Anden Verdenskrig.

Historien begynder i de urolige 30’ere, hvor Anna på trods af de mange nye plakater af Hitler og de mange nye og mærkelige ting, der sker omkring hende, dog mest af alt er fokuseret på sin skolegang og sine venner.

Men da Annas far på grund af sin systemkritiske tankegang og familiens jødiske baggrund en dag tvinges til at flygte, og da familien kort efter må følge trop, indser Anna, at noget farligt er under opstand: Nogen har formået at stjæle hendes liv, frihed og hendes lyserøde kanin.

’Da Hitler stjal den lyserøde kanin’ har biografpremiere d. 12. maj.

‘Jeg er Zlatan’ – filmen om legenden
Da biografien ’Jeg är Zlatan’ udkom i 2011, var den første halve million eksemplarer solgt på næsten ingen tid.

Det 39-årige Malmødreng havde nået legendestatus i svensk fodbold og var på alles læber både nationalt og internationalt.

Selv om han var ude med fem års pause fra det svenske landshold, indtil han i marts 2021 atter trak i de blå-gule farver, er der ikke noget, der tyder på, at Zlatan Ibrahimović skulle være blevet mindre populær siden.

Nu er filmen baseret på 2011-bogen om det altså stadigt populære fodboldspiller på trapperne, og det er med Jens Sjögren (’Inden vi dør’ og ’At date’) i instruktørstolen og med de to vordende skuespillere Dominic Andersson Bajraktari og Granit Rushiti som en hhv. ung og lidt ældre Zlatan i hovedrollerne.

’Jeg er Zlatan’ viser Zlatans opvækst i Malmøforstaden Rosengård. Et område, de fleste danskere nok mestendels kæder sammen med integrationsproblemer, men som altså bliver rammen for den unge Zlatans liv i de unge år, hvor han finder fodbolden og udvikler et kæmpetalent for sporten.

Filmen ’Jeg er Zlatan’ udkommer i hjemlandet i efteråret 2021.

‘Alle hader Johan’ – en sprængfarlig komedie
Den Cannes- og Palme d’Or-vindende instruktør Hallvar Witzø er også aktuel med en ny film i 2021.

Med et manuskript af Erland Loe og en hovedrolle besat af Pål Sverre Hagen er der lagt op til en spændende film, når ’Alle hader Johan’ får premiere.

Filmens omdrejningspunkt, Johan, lever i et mindre bysamfund, og han har hele livet kæmpet med at blive accepteret.

Som en enspænder på hest med en forkærlighed for sprængstof har det aldrig været let at passe ind.

Vi følger hans kamp for samhørighed med bygden og hans brændende kærlighed til nabopigen, som han i sin ungdom desværre kom til at sprænge en lille smule i stykker.

Premieredatoen er ikke sat endnu, men planen er, at filmen kommer i biograferne i slutningen af året.

‘Kampen om Narvik’ – et norsk krigsdrama
-”I vores havn ligger engelske og tyske skibe fredsommeligt side om side”.

Det er stilhed før storm i ’Kampen om Narvik’. En norsk krigsfilm, der skriver sig ind i rækken af fortællinger om den norske indsats mod tyskerne før den endelige kapitulation tre måneder efter tyskernes indtog i landet i april 1940.

Filmen fortæller historien om den nordnorske havneby Narvik, hvis indbyggere op til tyskernes ankommen til Norge finder verdenskrigen ganske langt væk.

Det ændrer sig dog hurtigt, da tyskerne angriber landet.

Bykommandanten i Narvik overgiver byen uden kamp, mens et kompagni på 200 soldater formår at bluffe sig ud af byen for at tage kampen op mod tyskerne.

Soldaterne må se til, mens tyskerne spreder sig i lokalområdet, og situationen besværes af tyskernes nu pludseligt daglige omgang med byens indbyggere.

Ovenstående artikel blev oprindeligt bragt den 26. april 2021 på nabolandskanalerne.dk

Billede i artiklens top: Pål Sverre Hagen i “Valkyrien” (2016). Foto: NRK