Budapests termalbade er en kilde til både velvære og indsigt i byens historie og arkitektur.
18.08.2012 | SOMMER I EUROPA | Budapest hører med god grund til blandt de mest populære storbyer i Europa. Byen byder på to bydele, Buda og Pest, en borghøj, cafeer, teatre, modebutikker, arkitektur, boulevarder og ikke mindst termalbade. Selvom kurbad og wellnessferier er et relativt nyt fænomen i turistbranchen, har ungarerne i Budapest kendt til det i århundreder.
Over 800 kilder i Ungarn og 123 i Budapest forsyner termalbadene med mineralrigt vand, med temperaturer der varierer fra 21 til 76 grader. En af de første kilder blev fundet i det nordlige Budapest i anden halvdel af det 16. århundrede, ved begyndelsen af den tyrkiske besættelse i Ungarn. Besættelsen førte til indførelsen af den ottomanske badekultur, hvor badehusene tjente som steder for socialt samvær og rituel udrensning. Nogle af disse gamle badehuse er stadig i brug i dag, herunder Király-badet, hvis opførelse startede i 1565. Selvom badet er blevet skadet flere gange, blandt andet under anden verdenskrig, er det hver gang blevet genopbygget i samme monumentale stil, der er karakteristisk for det tyrkiske bad.
Badning gennem generationer
I generationer er kilderne blevet anvendt både til velvære, til terapeutisk og medicinsk anvendelse, og mennesker fra hele Europa har rejst til Budapest for at få glæde af de helbredende egenskaber. De fleste bade er delt op i forskellige sektioner med swimming pools og termalbade – ligesom der også er saunaer og dampbade. Derudover tilbyder mange steder også forskellige wellnessbehandlinger, såsom massage, ansigtsbehandlinger og mudderbade.
Hvis man vil have opleve det tyrkiske bad i overensstemmelse med traditionen skal man skifte mellem sauna, varme bade, dampsauna og kolde bade. Når et bassin med 40 graders varmt vand bliver for ulideligt, kan man gå ned i et med kun tyve grader koldt vand. Et par minutter her vil være nok før det er retur til det varme vand igen. Rutinen kommer hurtigt og snart vil en afslappende virkning kunne mærkes. Af samme grund kan det også anbefales ikke at planlægge en større omgang sightseeing lige efter den intenst kropslige oplevelse.
Badekultur
Ved begyndelsen af det 18. århundrede blev nye kilder opdaget i Budapest og nye spaer blev bygget, herunder det mest berømte Gellért-bad, en bygning med hotel og badeanlæg i Art Noveau-stil. Hotellet har et storslået pool- og spaområde med mosaikker i guld, grønt og blåt, søjler i romersk stil og løvehoveder i sten.
Et andet termalbad fra denne tid er Széchenyi-badet i byparken, der samtidig er byens store hovedattraktion når det gælder afslapning. Badet er berømt for sine skakspil og store udendørs anlæg, hvis vand opvarmes af det 76 grader varme vand, der strømmer op fra 1200 meters dybde. Indendørs venter desuden 15 forskellige bassiner, vandaktiviteter og saunaer med mere. Den nybarokke hovedbygning blev etableret i 1913 og minder om den habsburgske atmosfære på den tid med enorme lysekroner i lobbyen til skulpturer af Venus og Neptun, der omgiver de udendørs bassiner.
Om sommeren er der i Széchenyi-badet et væld af turister, der benytter storbyens mulighed for badning og wellness en dag eller to. Byparkens bad er dog ikke kun en fornøjelse om sommeren. Efterår og vinter er det en ganske særlig oplevelse at se hvordan ungarerne tydeligt har badekulturen i sig. Alle sommerens turister er nu væk og Budapests indbyggere tager sig et udendørs bad i al slags vejr, selv i regn og sne. Så for badeentusiaster og kulturturister er byen bestemt et besøg værd, også uden for højsæsonen.
Fakta:
- Tilbage i det 16. århundrede var adgangen til termalbadene forbeholdt mænd. Siden da er det blevet kønsopdelt, og nu findes der både dage med kønsopdelt og fælles badning.
- Flodhestenes bassin i Budapest Zoo er faktisk fyldt med termalvand fra samme underjordiske kilde, som forsyner Széchenyi-badet. I zoo giver dyrepasserne det lokale termiske kildevand æren for, at zoo’en har en højere fertilitet blandt flodheste end gennemsnittet i andre zoologiske haver.
Forsidebillede: Széchenyi-badet. Modstrømskanalen med det lille boblebad i midten skaber glæde for børn og barnlige sjæle (Foto: Yvonne Christensen)