De fleste unge gider ikke EU. Men hvad sker der, når man beder dem skifte Netflix og Facebook ud med blazerjakker og storpolitik? Et stort anlagt EU-rollespil skal vække de yngste vælgeres interesse for europæisk politisk og lokke dem til stemmeurne den 25. maj.
4.5.2014 | EP-TEMA | Der er stille i Landstingssalen denne lørdag morgen i begyndelsen af marts. Der er fyldt til randen med stole, og i midten af rummet står en kvadratisk bordopstilling dekoreret med 28 flag. Om kort tid indfinder stats- og regeringscheferne sig – vel at mærke deres weekendafløsere, som alle er mellem 15 og 30 år.
Deltagerne har fået en rolle og repræsenterer enten et land, en EU-institution eller spiller rollen som journalist. Landene har mærkesager, de vil have igennem, og derfor kræver det gode argumenter – og alliancer – at nå sine mål.
Unge mænd i jakkesæt og piger i kjoler og blazerjakker begynder så småt at ankomme. Vi er til Ungdommens EU Topmøde på Christiansborg.
En form for demokratiskole
Arrangementet er arrangeret af Fagligt Internationalt Center (FIC) og den almennyttige organisationen FIC SOLIDAR Ungdom, der arbejder med at styrke menneskers sociale, økonomiske og demokratiske rettigheder og muligheder i samfundet.
Formålet med topmødet er at engagere unge, højne deres kendskab til, hvordan EU fungerer og at få sat deres holdninger og synspunkter til Europas fremtid på dagsordenen.
I år var temaerne klima og miljø i en økonomisk krisetid og unges deltagelse i valget til Europa-Parlamentet d. 25. maj 2014.
Direktør for FIC, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne, Claus Larsen-Jensen, siger om idéen bag det store rollespil:
”For fire år siden hjalp jeg unge til at etablere FIC SOLIDAR ungdom. Ud af deres indsats voksede ideen om Ungdommens EU Topmøde på Christiansborg en gang om året for unge fra hele Danmark. Alle tre gange har det været en stor succes, og der har været et kæmpe engagement blandt de unge. Jeg er dybt imponeret over niveauet.”
Claus Larsen-Jensen betegner topmødet som en ”demokratiskole” og håber, at man ved at engagere en gruppe unge kan få interessen til at sprede sig til deres kammerater. Og det er der brug for, viser en Eurobarometerundersøgelse fra sidste år foretaget blandt 15 til 30-årige EU-borgere. Blandt de adspurgte danske unge var kun 29 pct. helt sikre på, at de vil stemme d. 25. maj. Til gengæld var kun 11 pct. helt sikre på det modsatte.
Der er altså en stor midtergruppe der helt basalt ikke ved, om de overhovedet vil stemme. Ifølge undersøgelsen føler mange unge sig ikke tilstrækkeligt informeret og mangler interesse for EU-politik – og politik generelt.
EU skal sælges bedre til de unge
Topmødets deltagere er bredt sammensat i forhold til både køn og uddannelsesbaggrund. En af dem er 17-årige Louise Cornelius fra Viborg Handelsskole. Hun forstår godt, hvorfor mange af hendes jævnaldrene ikke er særligt interesseret i EU.
”EU-stof kan være svært at forholde sig til. Det er ikke noget, man ser så meget i fjernsynet, hvor der mest er nyheder fra Danmark. EU er måske lidt stort i forhold til ens eget land og ens egne interesser,” siger hun.
Thomas S. Jensen, 16 år og fra Frederikshavn, er enig:
”Jeg tror, at politik i det hele taget er kedeligt for unge. Der er ikke action i det. Men det kan jeg jo godt lide i stedet for at se et program som Paradise Hotel.”
Louise og Thomas har repræsenteret henholdsvis Danmark og Finland i forhandlingerne og har begge fået meget ud af at være med.
”Det er en måde at få viden på, uden at det absolut skal være kedeligt. Jeg er blevet klogere på mange områder, især hvordan hele forhandlingsprocessen hænger sammen. Jeg har repræsenteret Danmark og har derfor også fået et lidt større indblik i de danske synspunkter,” fortæller Louise.
Før topmødet var Thomas meget kritisk over for EU, men de to dage på Christiansborg har flyttet ham:
”Jeg har fået øjnene op for, at vi i EU faktisk gør meget godt i modsætning til, hvad man måske går og tror. Jeg har fået mere information i forhold til, hvad man har hørt i medierne om f.eks. velfærdsturisme.”
Paradoksalt, at flere ikke stemmer
Ud over forhandlinger om klima og energi handlede topmødet også om det kommende valg til Europa-Parlamentet.
19-årige Emma Severin Hansen fra Bornholms Gymnasium indtog under topmødet rollen som Europa-Parlamentets formand og mener, at det er paradoksalt, at så få vælger at stemme til Europa-Parlamentsvalget.
”Mange ved ikke, hvor meget EU egentlig påvirker os fra vi står op til vi går i seng,” siger hun og tror på, at større viden ville kunne få de unge til at stemme.
”Det er helt essentielt at få fat på os unge, for det er os der skal bringe EU videre,” påpeger Emma.
Både Louise og Thomas opfordrer til, at man møder de unge, hvor de er og gør det på deres egne præmisser. Både emner og format skal tilpasses de unge, lyder opfordringen. Som Thomas udtrykker det:
”De unge ser jo meget tv, så man burde lave nogle tv-programmer. Unge gider ikke læse lange artikler og høre om indviklede emner.”
Cathrine Nygaard Christensen og Rikke Johan er journalister på Magasinet Europa
Billede i artiklens top: Jimmy Rehak, Mediehuset København