Artikler2018-04-21T15:54:45+02:00

Nye muligheder for et stærkere nordisk sikkerheds- og forsvarspolitisk samarbejde

Finland og Sveriges optagelse i NATO fjerner den største hindring for integreret nordisk sikkerheds- og forsvarssamarbejde. Det kræver udsyn og nye ideer at udnytte de ændrede forudsætninger, men også gamle ideer bør genbesøges. Policy brief af Petra Mathilde Jørs, Mikkel Runge Olesen og Jakob Linnet Schmidt, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)

lørdag, 5. april, 2025|

Europa med sin egen fredsplan

I et lynende tempo tager Europa fat på et styrket, fælles forsvar og et fredsudspil over for Ukraine og Rusland – med eller uden Trump – og samtidig tager Merz det første skridt til at etablere en europæisk atomafskrækkelse. Analyse af Hugo Gaarden.

lørdag, 8. marts, 2025|

Trumps chock giver et stærkere Tyskland

Trump og Vance river tæppet væk under den meget pro-amerikanske holdning i Tyskland. Det kan føre til en stærkere flertalsregering efter valget næste søndag og kan få tyskerne til at arbejde for et stærkere og mere selvstændigt EU. Analyse af Hugo Gaarden.

onsdag, 19. februar, 2025|

Europa rykkede til højre i 2024 – men næppe så meget som du tror

I den brede fortælling om det store valgår 2024 nævnes det ofte, at det generelt var en stor succes for højrefløjspartierne i Europa. Det er også en stor del af sandheden – men i hvor høj grad holder tesen om den europæiske højrefløjs ultimative sejrsmarch egentlig? Vi har kigget alle europæiske valg i årets løb igennem og set på mandatforskydningerne. Analyse af Michael Winther.

lørdag, 25. januar, 2025|

EU må vise kant over for både Trump og Putin

Donald Trump river realpolitikken, globaliseringen og det internationale samarbejde midt over, og EU må gå direkte imod Trump og ikke forsøge at please ham. Kommentar af Hugo Gaarden.

lørdag, 25. januar, 2025|

Trump er et farvel til USA som et demokratisk fyrtårn

USA tager et skridt hen imod et autoritært styre, hvor oligarker får enorm magt. Det giver Europa en unik mulighed for at manifestere sig over for resten af verden, men indtil videre er de europæiske regeringer eftergivende. Analyse af Hugo Gaarden.

lørdag, 18. januar, 2025|

Merkel eller kaos

Det aktuelle globale kaos står i en skærende kontrast til Angela Merkels tid. Hun skjuler mange af sine egne fejl i sin biografi, men den viser værdien af hendes stabilitetspolitik, og den afslører, hvor inkompetente de vestlige ledere har været de seneste 35 år. Analyse af Hugo Gaarden

tirsdag, 10. december, 2024|

Panderynker hos de etablerede partier i Rumænien

Rumænsk politik fortsætter med at overraske. Først kom Calin Georgescus helt uventede sejr i præsidentvalgets første runde den 24. november. Den næste overraskelse kom i begyndelsen af december, da forfatningsdomstolen annullerede første runde. Nu skal præsidentvalget begynde helt forfra. Analyse af Kjeld Erbs.

søndag, 8. december, 2024|

Handelsaftalen med Sydamerika må ikke blive kørt over af Macrons traktor

EU’s kommissionsformand Ursula von der Leyen er rejst til Sydamerika for at færdigforhandle EU's handelsaftale med Mercosur-landene. En handelsaftale vil være til gavn for både Sydamerika og EU med hensyn til både adgang til vitale råstoffer og varer, skabelse af arbejdspladser og den grønne omstilling. Fransk modstand på grund af en mulig konsekvens for franske landmænd må ikke få lov at blokere aftalen. Kommentar af Johan Moesgaard Andersen, EU-chef i Dansk Metal.

fredag, 6. december, 2024|

EU må lancere en Ukraine-plan inden Trump tiltræder

Trump vil utvivlsomt kunne standse krigen i Ukraine lige efter sin tiltræden den 20. januar, men det giver ingen fred i Ukraine eller Europa. Det er nødvendigt, at Europa selv skaber freden med en uafhængig forsvars-og sikkerhedspolitik. Kommentar af Hugo Gaarden.

torsdag, 28. november, 2024|

At digte Europa frem

Bogen ”Europa er en sprække” dissekerer bogstav for bogstav Europa for at blive klogere på, hvem vi er, og hvor vi gerne vil hen. "Når alt ser sortest ud, er det vigtigere end nogensinde, at vi digter og drømmer på fremtidens vegne,” mener bogens forfatter, Gurli Marie Kløvedal, der her skriver om bogen, og hvorfor hun digter om et kontinent.

tirsdag, 26. november, 2024|

Trump får global modstand – EU tøver omkring Ukraine

Fire internationale møder demonstrerer, at der er ved at samle sig en global modstand mod Donald Trump, inden han indsættes. G20 og BRICS træder i karakter, mens EU tøver, når det drejer sig om at sikre Ukraine efter krigens afslutning. Analyse af Hugo Gaarden.

lørdag, 23. november, 2024|
Go to Top