Bruxelles byder nordisk kultur velkommen

2019-10-26T09:19:52+00:00 lørdag, 26. oktober, 2019|
I de tre efterårsmåneder i 2019 er Bruxelles vært for mere end 400 nordiske kunstnere og kreative udøvere. Nordic Fall er arrangeret af en af Europas mest indflydelsesrige kulturinstitutioner, BOZAR, og udforsker de kreative aspekter af emner som bæredygtighed, ungdomsengagement, Arktis og ligestilling gennem kunstneriske udtryk såsom musik, litteratur og film.

Af Eva Englund, Norden.org

Nordisk kunst og kultur er centrale bestanddele af Nordens ry som globale pionerer og fortalere på det sociale og det miljømæssige område. Hvert år går cirka 1,3 millioner besøgende gennem dørene til BOZAR, som derfor har en unik profil som europæisk kulturhus.

Organisationens administrerende direktør og kunstneriske leder. Paul Dujardin, angiver Finlands ambitiøse EU-formandskab som et godt eksempel på denne profil:

“Finlands program for sit EU-formandskab er indbegrebet af den holistiske, innovative og samlende tilgang, som gør Norden til en så interessant stemme i Europa og en spændende kunstnerisk partner for BOZAR. Det er en fornøjelse for BOZAR at samarbejde med nordiske kunstnere og den nordiske kulturscene om at udforske nogle af disse emner gennem kunstneriske udtryk, dialog og kulturelle oplevelser.”

Nordic Fall støttes af de nordiske kulturministre, der har som ambition at styrke nordiske kunstneres internationale netværk og innovative samarbejder.

Nordic Festival – en musikalsk smeltedigel
Nordic Festival er en af hovedbegivenhederne på Nordic Fall. Festivalen er vært for adskillige musikere og komponister fra hele Norden inden for en bred vifte af genrer fra klassisk og traditionel musik til jazz, folk, electronica og sågar samisk joik. Teitur, Johannes Skoog, Marja Mortensson, Anne Hytta, Kamus Quartet og den finske dirigent Susanna Mälkki, som vandt Nordisk Råds musikpris i 2017, er blot nogle få af de kunstnere, der kan opleves på scenen.

“I og med vores fokus på nordisk kultur dette efterår var det os en stor glæde at kunne åbne Nordic Festival med Susanna Mälkki og Helsinki Philharmonic Orchestra, som akkompagnerede Tero Saarinen Company ved en helt speciel optræden på BOZAR,” fortsætter Dujardin.

BOZARs Nordic Fall åbnede i september i forbindelse med Den Europæiske Mobilitetsuge. I november fortsætter Nordic Fall med kortfilm og litteratur om Arktis, og i december afholdes en festival med nordiske tv-serier.

Nordic Fall-initiativet ledes af BOZAR – Brussels Centre for Fine Arts – i tæt samarbejde med de nordiske diplomatiske repræsentationer og kulturinstitutioner i Bruxelles.

Ovenstående artikel blev første gang bragt i Norden.org den 11.10.2019

Billede i artiklens top: Maarit Kytöharju


 

Magasinet Europa er hverken annonce- eller abonnementsbaseret. Hvis du er enig i vores fravalg af distraherende reklamer og restriktive betalingsbarrierer og gerne vil have flere dybdegående artikler og temaer om dagens Europa, vil vi sætte stor pris på din støtte.

Støt os med et engangsbeløb: