Et plot centreret om forkastelige normbrud iscenesat af dygtige skuespillere med flormelis drysset i øjnene: Sæson 2 af serien om fire rigmænds skødesløse leg med penge og mennesker er tilbage med en vanvittig og lamslående dramatisering af hændelser fra virkelighedens norske finansmiljø.

Baggrund af Morten Rohde, NabolandsKanalerne

’Exit’ slog alle streamingrekorder i hjemlandet og endte med over 1,5 millioner seere i snit per episode, da første sæson rullede over skærmen i 2019.

Også herhjemme blev serien set af titusindvis af danskere, mens det samme gjorde sig gældende i mange af de yderligere 35 lande, som serien også blev solgt til og dermed vist i.

Det gjorde den med al sandsynlighed på grund af sin noget afstikkende karakter i det ellers tilbageholdende Norge, hvor højtråbende scener med prostitution, narko og spirituskørsel bestemt ikke er hverdagskost.

Seriens omdrejningspunkt er ganske vist ikke kriminalitet, men derimod den finansielle verden i Oslo, som portrætteres af de fire småsociopatiske hovedroller Adam, Jeppe, Henrik og William.

Netop det faktum fik sat gang i en større offentlig debat om de superrige og deres usmagelige vaner, og det kan kun have medført endnu større opmærksomhed om serien.

Når en dramaserie med fiktive karakterer kan starte den slags debatter, skyldes det, at selve manuskriptet til ’Exit’ er skrevet ud fra historier, som skaberne bag har fået fortalt af faktiske rigmænd og ægtefæller til disse samt af finanseksperter og det norske bagmandspoliti.

Og en fantastisk serie er det blevet til. En serie, som altså nu er tilbage med en ny sæson, som skaberne har lovet, bliver endnu mere voldsom end den første.

Skaberne bag serien blev kontaktet af rigmandsfruer
I sæson 1 lærte vi de fire rigmænd at kende, mens de drev lyssky forretninger, festede med prostituerede og bedrog deres koner.

Og rigmændenes samlevere lærte vi også at kende. Specielt Celine og Hermine, der begge endte i svære situationer på grund af deres mænds utilgivelige opførsel.

MÅSKE HERMINE FÅR HÆVN OVER ADAM I SÆSON 2. – FOTO: NRK/EXIT

Sæson 2 kommer til at fortsætte i samme spor, og vi kommer blandt andet til at følge Adam, Jeppe, Henrik og William indgå i en skummel insiderhandel og have fortsat fart over feltet i deres pulserende liv med hurtige biler, fester og stoffer.

Men i løbet af sæsonen kommer vi derudover endnu tættere på kvinderne, der får lov at fortælle deres side af historien.

For da seriens første sæson havde rullet over skærmen, blev seriens skabere kontaktet af flere kvindelige bekendtskaber til mænd i finanssektoren, som også ønskede at fortælle, hvad de havde haft af voldsomme oplevelser med pengemænd i branchen, og på den måde kom der masser af spændende materiale til at skabe en ny sæson.

Ikke helt socialrealisme
Selv om serien altså er baseret på sande beretninger, skal man dog tage scenerne med et gran salt.

En del kritik løb i kølvandet på første sæson, hvor mange pointerede, at man ikke så et finansielt miljø, men snarere et kriminelt miljø portrætteret.

Serien er i sagens natur også drama, og det er blevet gjort klart fra flere sider, at skuespillerne ikke engang har mødt de rigmænd, som de spiller i serien.

Dramaet er klart prioriteret over autenticiteten.

Karakterer og ej heller kronologien i serien kan vi derfor se som virkelighedsnære, men mange af selve historierne skulle ikke desto mindre være sket i virkeligheden.

SIMON BERGER SOM DEN SOCIOPATISKE ADAM. – FOTO: NRK/EXIT

Socialrealismen er derfor heller ikke det største salgsargument. Tværtimod er det bare en ekstremt god dramaserie med masser af kant.

Et plot uden grænser
Der er nemlig både utallige humoristiske scener og masser af ækle øjeblikke, som gør, at man får lyst til at få det hele med.

At man beder en håndfuld skuespillere spille personer, der aldrig ville skulle vende en mønt, gør, at man næsten har fjernet begrænsningerne i plotudviklingen.

Men ved, at der næsten ikke er et problem, der ikke kan købes væk, eller en drøm, der ikke kan købes til.

JEPPE HAR IKKE SPARET PÅ NOGET TIL SIN FEST. – FOTO: NRK/EXIT

Hovedpersonernes handlinger i sæson 2 ser da også ud til at være nøjagtigt lige så impulsstyrede som i første sæson.

Med de actionskabende kameravinkler og det eminente skuespil fra nogle af Norges største skuespillere – og en enkelt svensker, der gør det lige så godt – er det en serie med bid i.

Lange nætter og flormelis
Og helt til tænderne er serien da også udrustet, for i optagefasen er portrætteringen af rigmændene Adam, Jeppe, Henrik og William gennemtænkt ned til mindste detalje.

Simon Berger, der spiller den sociopatiske Adam, fortæller på sin private Youtube-kanal, hvordan han, dagen inden optagelserne begyndte, fik klippet sit hår og bleget sine tænder med formaning om ikke at drikke kaffe de næste dage.

Vil man spille selvglad sociopat, må de hvide tænder nødvendigvis indtænkes.

Også selve skuespillet har for de ellers i privaten ret så regelrette skuespillere krævet et par uortodokse metoder.

Berger fortæller nemlig endvidere, hvordan han under indspilningen af en scene tyede til et trick med at duppe en smule flormelis på øjnene for at irritere dem og dermed opnå det klassiske look som en mand, der har festet hele natten og vågner med øjne, der er både blanke og tomme.

De hvide tænder og de blanke øjne er gode symboler på, hvad seriens tema er.

For når man har alt, man har drømt om samt de hvideste tænder i verden, bliver livet gråt og kedeligt. Hovedpersonerne leder hele tiden efter et exit fra hverdagen, og når man ikke kan finde det på normal vis, så tyer man til eskapader af den ene eller anden slags.

Glæd dig til sæson 2
Glæd dig derfor til sæsonstarten d. 6. marts kl. 22.30 på NRK.

Her starter gensynet med blandt andet Tobias Santelmann, som for nylig har været en fast del af mange danske tv-seeres fjernsynsflade for sin rolle som prins Olav i storserien ’Atlantic Crossing’.

Ligeledes er besætningen stadig den samme resten af vejen rundt, og Jon Øigarden (’Mammon’, ’Norsemen’, ’22 juli’) og Pål Sverre Hagen (’Kon-Tiki’, ’Amundsen’) er derfor stadig i hovedrollerne med sammen med føromtalte Simon Berger samt blandt andet Agnes Kittelsen og Ine Marie Wilmann.

Læs mere om første og andet afsnit her.

Ovenstående artikel blev oprindeligt bragt på nabolandskanalerne.dk den 1. marts 2021.

Billede i artiklens top: NRK/EXIT