Fotoreportage: Suppekøkkenet i Kijev

2018-05-31T13:38:21+00:00 torsdag, 24. maj, 2018|

For egen regning laver de i sammenslutningen ’Hjælp den hjemløse’ mad og te til Kijevs hårdest ramte indbyggere. Det udendørs suppekøkken samler hver uge langt over hundrede sultne hjemløse og andre i social nød i den ukrainske hovedstad.

Af Jens Malling

FOTOREPORTAGE | De hvide plastiktallerkener bugner af bønner, løg, gulerødder og svinekød. Dem, der endnu ikke har fået deres portion, venter tålmodigt i en lang kø. Et fællesskab af unge frivillige prøver at afbøde de værste konsekvenser af en barsk spare-politik i Ukraine. For egen regning laver de i sammenslutningen ’Hjælp den hjemløse’ mad og te til hovedstaden Kijevs hårdest ramte indbyggere. Det udendørs suppekøkken samler hver uge langt over hundrede sultne hjemløse og andre i social nød. Det er et af de eneste steder, de kan få hjælp. Statens støtte til den udsatte gruppe er storts set ikke-eksisterende.

De unge arbejder uafhængigt af politiske og religiøse interesser. Alle aldersgrupper nyder godt af initiativet, men der er en overvægt af ældre, hvis pension ikke slår til. ’Hjælp den hjemløse’ uddeler desuden medicin og tøj. Sammenslutningen har været aktiv i mere end to år. Allerede inden EU og USA via den internationale valutafond IMF krævede den økonomiske hestekur i 2014, var Ukraine et af Europas fattigste lande. Den barske økonomiske politik, som Danmark støtter, er blevet kritiseret for at ramme de svageste ukrainere hårdest. Blandt andet har Ukraines regering med IMF’s billigelse skåret kraftigt i de i forvejen lave pensioner. Den månedlige ydelse ligger typisk på lidt over 300 kroner.

Alle fotos: Jens Malling

 

 

 

 

 

 

 

Jens Malling er freelancejournalist med speciale i Øst- og Centraleuropa.

 

Vi ønsker hverken at være annonce- eller abonnementsbaserede. Hvis du er enig i vores fravalg af distraherende reklamer og restriktive betalingsbarrierer og gerne vil have flere dybdegående artikler og temaer om dagens Europa, vil vi sætte stor pris på din støtte.

 

Støt os med et engangsbeløb via MobilePay                          Støt os fast via Patreon

                                   Image result for patreon