Det bayerske skofirma Meindl har lavet sko i 300 år – men væksten begyndte først rigtigt i 1949, da passionen kom ind i firmaet.

Reportage af Jesper Ernlund Lassen

Allerede da jeg skiftede tog i Flensborg på vej mod Kirchanschöring, så jeg det første par på en sportslig klædt dame, og det var ikke det sidste par sko af samme mærke, jeg så på vejen mod Tysklands sydligste hjørne i Bayern.

Jeg kendte ikke mærket, da en kammerat for snart 20 år siden nærmest holdt en salgstale om sine Meindl vandrestøvler. Han gik allerede dengang ikke i andet.

Salgstalen virkede ikke på mig, men jeg huskede mærket og følelsen af kvalitet, når man løftede støvlerne, der prismæssigt ikke ligger i den billige ende.

Senere hørte jeg på Caminoen samme fortælling om skomærket fra Meindl, der netop kommer fra landsbyen Kirchanschöring i det dybeste Bayern. Vi er tæt på den østrigske grænse og Mozarts fødeby Salzburg, der trækker udenlandske turister til i hobetal. Det mærker man ikke i Kirchanschöring, selvom man kan tage toget de kun 25 kilometer til og fra Salzburg i timetakt.

Her ånder ro, og der er ikke run på hverken hos byens slagter, bager eller ved frisøren. Selv hos Meindls butik i bymidten er der kun enkelte kunder. Byen er ikke blevet et outletmekka, for udover en kælder med let nedsatte andensorteringsvarer så er priserne som i andre butikker i Tyskland. Kun discountsupermarkedet ved byranden trækker mennesker til.

Fra lokal traditionsskomager til bayersk verdensfirma
Få hundrede meter derfra ligger Meindls hovedsæde og tyske fabrik på vejen Lukas-Meindl-Straße. Jeg har en interviewaftale med Lukas Meindl, der sammen med sin bror Lars Meindl er niende generation i firmadynastiet Meindl, der begyndte tilbage i 1700-tallet, hvor Petrus Meindl begyndte  som skomager i bymidten i Kirchanschöring.

Meindl er næsten lig med vandrestøvler i alle afskygninger. Samtlige af firmaets topmodeller bliver lavet på firmaets fabrik i Kirchanschöring. Andre modeller bliver lavet på fabrikker i Ungarn, Slovenien, Italien og hos et partnerfirma i Vietnam.

Det er ikke kun vandrerne, der er vilde med Meindls sko, for selv Tysklands forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier er en bekendende fan af skoene og personlig venner med Lukas Meindl. Præsidenten er langt fra den eneste tyske kendis, der har delt sin begejstring for skoene fra det sydtyske. Men det har virksomhedsejeren ikke fået stjernenykker af, for hos Meindl er kun skoene stjerner.

“Det er funktionen. Det er vores funktionsbestemte sko, der gør, at vi er anderledes end alle andre,” fortæller Lukas Meindl, der frisk og i godt humør kom springende til fra en anden morgenaftale.

Vi iler gennem foyeren med historiske Meindl sko, og frem til et hjørne i et mødelokale med endnu flere sko på alle væggene. Her er et billede af Alfons Meindl fra 1949. ”Faderen” som Lars Meindl kalder sin far, er på messe i München som 19-årig.

46-årige Heinz Franke er skomagermester hos Meindl, hvor han blandt andet står for rundvisninger for firmaets besøgende og kvalitetskontrol af et partnerfirma i Vietnam. Vandrestøvlen på billedet er en størrelse 51 uden sål, der er den næststørste hos vandrestøvle hos Meindl.

“Min far ville slet ikke have været en del af firmaet, han ville gerne have læst matematik eller fysik. Men tiderne var sådan, at der ikke var andre muligheder, så han blev en del af firmaet,” fortæller Lukas Meindl om en beslutning, der skulle have stor betydning for, hvordan firmaet Meindl skulle vokse.

I 1949 var skomagerfirmaet Meindl nemlig ikke det, hvad det er i dag.

“Der var syv ansatte i 1949, og da min far tog på messe i 1949 fyldte vores kollektion to sider. I dag fylder det 97 sider,” fortæller Lukas Meindl

“Se på billedet af min far med kollektionen. Der er også helt almindelige sko. Men min far var en passioneret bjergbestiger, så han ville lave gode sko til brug i bjergene. Derfor er funktionen blevet så vigtig for vores sko. Det er min fars skyld, at Meindl er blevet til det, som det er i dag,” fortæller Lukas Meindl om sin far, der døde som 77-årig i 2006. Allerede på det tidspunkt var firmaet vokset til at have 700 ansatte.

1 million par sko
Meindls topmodeller bliver stadig lavet i Kirchanschöring, hvor der er 200 ansatte, mens andre modeller bliver lavet på fabrikker i Ungarn, Slovenien og i Italien. Samtidig har Meindl et partnerfirma til at lave andre sko i Vietnam.

Meindl laver i alt lidt over en million sko per år, og Lukas Meindl griber en børnesko på en hylde for at forklare, hvorfor produktionen i Fjernøsten er nødvendig.

“Se bunden her. Den er lavet at mange små dele, og alle er sat ned med håndkraft, inden den bliver vulkaniseret sammen til en sål. Det tager lang tid, og det kan ikke lade sig gøre i Tyskland,” forklarer Lukas Meindl om bunden på en fritidssko til et barn.

Meindls sko bliver solgt i næsten hele verden, men Europa er hovedmarkedet for firmaet. Danmark er et relativt lille marked for Meindl.

“Vi leverer omkring 3000 par støvler til det danske forsvar og cirka 3000 par sko til mere til butikkerne i Danmark,” fortæller Lukas Meindl, der har en dansk importør.

Holdbarheden er vigtig
Brug og smid væk kulturen har ikke holdt sit indtog hos Meindl. Kunderne sender deres sko til firmaet for at få ny sål på selv efter mange år.

“Vi oplever tit, at vores kunder sender 20 og 30 år gamle sko for at få nye såler på. Det er meget vigtigt for os, at vores sko har et langt liv. Det er bæredygtighed for os, sådan har det altid været hos os,” fortæller Lukas Meindl mens han viser brugte vandrestøvler, der er over 20 år gamle.

En del af både skoene og vandrestøvlerene er sålen syet på. Det gælder også den såkaldte haferlsko, der bliver brugt sammen med traditionel bayersk dragter som lederhosen.

“Når folk sender deres sko til os, så tilbyder nogle gange vi at købe dem tilbage. Mange skriver så historier om oplevelser med deres sko til vores museum,” siger Lukas Meindl, mens vi betragter en hel væg med Meindls absolut mest populære model ”Island”. Næsten hvert par af de brugte støvler har A4-ark stukket ned i støvleskaftet med historierne fra kunderne.

Den første model ”Island” støvle blev produceret i 1990.

Huderne til denne form for vandrestøvle kommer udelukkende fra tyre.

“Læderet fra tyrene er det stærkeste, derfor bruger vi udelukkende det til vandrestøvlerne,” fortæller Lukas Meindl om tyrene der i deres korte liv på omkring to år stadig har det gode seje læder til holdbare støvler.

De økologiske sko
Men Meindl bruger også huderne fra køerne, og det er der kommet en hel ny serie ud af.

“Her i området er der utrolig mange gårde med økologiske køer. Derfor fik vi for ti år siden ideen til, at lave en serie med fritidssko med det bløde og elastiske læder fra køerne. Fordi køerne er økologiske, så må de ikke blive transporteret lang vej til slagteriet. Derfor er alle slagtet her i området,” fortæller Lukas Meindl om læderet til en linje af sko hos Meindl, der blev døbt ”Identity”.

Skomagermester Heinz Franke inspicerer her læderet fra regionale økologiske køer, der skal bruges til Meindls linie Identity.

“Vores identitet er vigtig for os, så alt læderet til ”Identity” køerne kommer højst 90 kilometer herfra, og det ene øremærke som koen har haft følger huderne helt frem til skoen,” fortæller Lukas Meindl om skoene, der hver har et nummer, så kunden kan finde frem til det sted, hvor koen har levet sit liv.

Det er en linje, der først er kommet til Danmark for et år siden.

“Da vi fik ideen til ”Identity” var det ikke trendy, men nu rammer den lige i tidsånden med bæredygtighed og økologi,” fortæller Lukas Meindl.

Verdensåben skomager
Jeg når slet ikke spørge Lukas Meindl om, hvilke værdier der står bag Meindl sko. Svaret kommer helt af sig selv, mens receptionisten kommer med en kop espresso til firmachefen og en sort kop kaffe til mig.

“Vi vil være blandt de bedste til de funktionsbestemte sko. Kirchanschöring er vigtig for os, og at vi forbliver jordbundne. Specialisten har altid en fremtid, og bjergene bliver aldrig flade,” siger Lukas Meindl med hentydning til, at den funktionsbestemte sko og vandrestøvler har et godt marked med loyale kunder.

Lukas Meindl bor selv under en kilometer fra fabrikken i Kirchanschöring, og han betegner også sig selv som skomager.

“Jeg kunne cykle på arbejde, men tit har jeg aftaler senere på dagen, som jeg skal køre til. Derfor tager jeg tit bilen,” fortæller Lars Meindl, der samtidig ærgrer sig over, at en fræk tyv har stjålet hans cykel fra en ulåst garage fra hjemmet i den lille by. Et tyveri som forsikringsselskabet ikke vil dække på grund af en uaflåst garage.

På et punkt er Kirchanschöring dog blevet fravalgt af Lukas Meindl. Det drejer sig om det bayerske undervisningssystem.

“Skolerne i Bayern lægger maksimalt belastning på eleverne helt fra skolestarten, og det mener jeg ikke, er godt. Så mine børn tager toget til Salzburg hver dag i skolen. I Østrig begynder skolen langsomt for eleverne, og så får eleverne flere og flere udfordringer senere i skolegangen,” fortæller Lukas Meindl, hvis to sønner begge går i skolen i Salzburg.

Man mærker også tydeligt, at Lukas Meindl tit kommer ud i verden. Under interviewet kommer vi til at tale om København, og jeg får et indtryk af, at virksomhedsejeren kender byen særdeles godt.

Som brødre vi dele – men ligeligt
Mange virksomheder sikrer,  at der er altid kan tages beslutninger med et flertal eller en majoritet i ejerforholdet. Sådan er det ikke hos Meindl, hvor brødrene Lukas og Lars Meindl er ejere af firmaet.

“Vi ejer hver 50 procent af Meindl, og sådan skal det være,” fortæller Lukas Meindl om ejerforholdet, der kræver enighed mellem brødrene, når der skal tages beslutninger i firmaet.

Brødrene Lars Meindl og Lukas Meindl ejer og driver Meindl sko i fællesskab. De er niende generation i firmadysnatiet. Lars Meindls ældste søn er allerede i lære som skomager.

Uenighed blandt brødrene er ikke noget, Lukas Meindl end ser som en mulighed. Heller ikke min konstatering af, at jeg eksempelvis ofte ikke er enige med mine to brødre, ændrer den holdning. Her mærker man, at Meindl er et firmadynasti, der har flere hundrede år bag sig. Uenighed er bare ikke eksisterende mellem de to brødre, når det drejer sig om firmaet.

“Jeg ser mig selv som forvalteren sammen med min bror på tid, så vi forbereder en god basis til næste generation. Vi har et tæt forhold til hinanden i familien, og vi er altid enige,” fortæller Lukas Meindl, der mener, at alt for mange topledere i erhvervslivet sidder alt for kort på deres poster til at skabe langsigtede løsninger for deres firmaer.

Meindl laver også traditionelle bayerske læderjakker og de såkaldte lederhosen, der er korte bukse i læder med seler på. Men denne del er ikke en del af skofirmaet Meindl mere.

“Så snart vi bevæger os væk fra kerneforretningen, så laver vi et nyt firma,” fortæller Lukas Meindl om tøjdelen af Meindl, som hans fætter Markus Meindl ejer og driver. Tøjet bliver blandt andet solgt i Meindls butik i Kirchanschöring og i en nyåbnet butik i Salzburg.

Når den europæiske politik truer forretningen
Bekymringer er der egentlig ikke hos Meindl sko, men den europæiske politik skaber dog en vis forundring hos Lukas Meindl.

“Politikernes håndteringen af Brexit synes jeg ikke er i orden. Der er meget kort tid til den 31. Oktober, og der er endnu ikke en plan, der sikrer, at samhandelen kan fortsætte,” siger Lukas Meindl.

“Det er samtlige de europæiske politikere, der skal arbejde sammen om en løsning. Storbritannien er et stort og vigtigt marked for os,” fortæller Lukas Meindl, der tydeligt giver til kende, at ansvaret ligger både hos politikerne i London, Berlin og Paris sammen med de andre lande i EU. Firmachefen går endda et skridt videre i sin kritik.

“Jeg synes, at processen, måden man fandtden kommende kommissionsformand, var forkert. Man havde spidskandidaterne – men man endte med at vælge en helt anden end for eksempel en Manfred Weber,” siger Lukas Meindl om den tyske spidskandidat, der er fra Bayern og medlem af konservative kristne parti CSU, der har sin sidder solidt på magten i stort set hele Bayern.

“Hvor demokratisk er det lige af de europæiske politikere?” spørger Lukas Meindl afsluttende retorisk om en udvælgelsesproces, der har været meget kritiseret.

Meindl-brødrene

Lukas Meindl er 53 år og driver Meindl sammen med sin 51-årige lillebror Lars Meindl.

Lukas Meindl er uddannet skomagermester, og han har ledet udviklingen og produktionen af skoene siden 1990. Broderen har siden 1996 stået for salg og økonomistyring i virksomheden.

Begge brødre bor i Kirchaschöring. Lukas Meindl er samlevende med moderen til sine to sønner. Lars Meindl er gift en datter og to sønner. Den ældste søn er allerede i lære som skomager, så den næste tiende generation er allerede sikret hos Meindl.

Virksomheden

Virksomheden Lukas Meindl GmbH & Co. KG er niende generations skomagere. Familievirksomheden havde sin begyndelse i 1700-tallet, hvor Petrus Meindl begyndte i som skomager her i bymidten i Kirchanschöring.

Meindl producerer i Kirchanschöring, hvor der er 200 ansatte og på fabrikker i Ungarn, Slovenien og i Italien. Samtidig har Meindl et partnerfirma til at lave andre sko i Vietnam. Det bliver til mindst 1 million par sko om året. Årsomsætningen var på 60 millioner euro i 2018.

Brødrene ejer Lukas Meindl GmbH & Co. KG i fællesskab ligeligt med 50 og 50 procent ejerandele.

Miniserie: Tyskerne danskerne ikke forstår

Tyskland er Danmark største eksportland, men danske virksomheder svært ved at nå de rigeste tyske delstater Bayern og Baden-Württemberg. Potentialet er enormt, for de to delstater står til sammen for en tredjedel det samlede tyske økonomi, der også bliver kaldt Tysklands økonomiske lokomotiv.

Skiftende danske regeringer har med vækstinitiativer siden 2015 forsøgt at sætte gang i eksporten til Sydtyskland. Afstanden til det sydlige Tyskland, sproget og kulturforskelle bliver givet som grund til den manglende eksportsucces. Magasinet Europa rejste derfor på en over 3100 kilometer lang togrejse for at besøge tre sydtyske virksomheder, der alle omvendt eksporterer til Danmark.

Tre små og mellemstore virksomheder, der eksporterer traditionelle varer som vin og træ fra Baden-Württemberg og vandresko fra Bayern.

Jesper Ernlund Lassen er freelancejournalist og Erasmus Mundus Master fra Aarhus Universitet og City University London med speciale i finansjournalistik. Er uddannet journalist ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole med praktik blandt andet hos partiet SPD i Berlin. Siden har stationerne været Tænketanken Cevea, Flensborg Avis, TV2 Business og Grundfos Communication.

Alle fotos: Jesper Ernlund Lassen


 

Magasinet Europa er hverken annonce- eller abonnementsbaseret. Hvis du er enig i vores fravalg af distraherende reklamer og restriktive betalingsbarrierer og gerne vil have flere dybdegående artikler og temaer om dagens Europa, vil vi sætte stor pris på din støtte.

Støt os med et engangsbeløb: