Det højreradikale og stærkt EU-kritiske nationalistiske parti Front National står til at få 30 pct. af stemmerne i Frankrig. Kommer de til magten, vil en udmeldelse af EU stå højt på dagsordenen. Men hvad bunder den franske EU-skepsis i? (artiklen bringes i samarbejde med Askov Højskole).

21.6.2015 | FRANKRIG | Nationalismen vokser i Frankrig. Partiet Front National, som befinder sig på den yderste højrefløj, vinder frem.

Især i områderne omkring Marseille og Nice har partiet stor tilslutning. Ifølge Frankrig-ekspert Henrik Prebensen skyldes fremgangen i disse områder, at den etniske befolkning er stor, og dermed har vælgerne tendens til at blive mere fjendske over for de etniske minoriteter.

”I gamle dage kom en del indvandrere til Frankrig fra Nordafrika, fordi Frankrig på mange måder mindede om det, de kom fra. Derfor ser vi nu, at de etniske minoriteter i høj grad befinder sig i Sydfrankrig. Og hvis integrationen så ikke lykkes i disse områder, kan man let blive indvandrerfjendsk. Det gør, at et parti som Front National vinder frem,” siger Henrik Prebensen, der er lektor ved Københavns Universitet.

Nationalismen bunder i uløste problemer
Ifølge forhenværende Europaparlamentariker Jens Peter Bonde bunder nationalismen blandt andet i de uløste integrationsproblemer. Og uløste integrationsproblemer skaber en grundlæggende mistillid til den siddende regering.

”Når integrationen fejler, skaber det en mistillid til indvandrerne og til styret,” siger han og bakkes op af Henrik Prebensen, som også peger på arbejdsløsheden som en væsentlig faktor.

I marts 2014 var 3,3 millioner franskmænd arbejdsløse.

”Front National stiller en diagnose af det franske samfund, som imødekommer mange menneskers behov for en forklaring på det, de oplever. Eksempelvis arbejdsløshed og dårlig økonomi,” siger Prebensen.

Ifølge Bonde og Prebensen er det blandt andet disse ting, der gør, at et parti som Front National kan opnå så stor en vælgertilslutning.

En trussel mod EU
Med nationalismen breder sig en større EU-skepsis i Frankrig.

Partiet Front National har nemlig et stærkt ønske om at forlade den Europæiske Union og har varslet folkeafstemning om fortsat medlemsskab, hvis de kommer til magten. Partiets leder Marine le Pen er stor modstander af EU og taler i kraftigt negativt ladede gloser om unionen.

”EU er et skadeligt, antidemokratisk monster, som slår armene omkring al lovgivning. Historisk set er millioner af mennesker døde, for at vores land kan forblive frit. Franskmændene ønsker at have kontrol over deres eget land,” er hun tidligere citeret for at have sagt.

Marine le Pen drager paralleller til Sovjetunionen og siger, at den nuværende union bliver nødt til at opløses, for at vi i fremtiden får et bedre Europa:

”Nu om dage er EU ligesom U.S.S.R. (Sovjetunionen red.): Det kan ikke forbedres. Vi bliver nødt til at lade det smuldre, for derefter at opbygge et Europa med frie og suveræne nationer.”

Marine le Pen har kørt store anti-EU kampagner, hvor hun blandt andet lægger vægt på den franske økonomi og de problemer, hun mener følger med, når man er i en europæisk union.

Hun mener, at EU har negativ indflydelse på Frankrigs økonomi.

Professor og EU-ekspert på Københavns Universitet Peter Nedergaard forklarer, at fordi kursen bliver bundet til den tyske valuta, hæmmer det væksten.

”I Marine le Pens øjne forringer et eurosamarbejde den franske konkurrenceevne. Hun mener, at EU bremser væksten og dermed skaber arbejdsløshed,” siger han.

Britisk og fransk EU-farvel kædes sammen
Marine le Penn har selv udtalt, at hun mener, at den franske nationalbank selv vil kunne finansiere landet.

I forhold til et fransk EU-exit spekuleres der i, om det britiske valg også kan have konsekvenser.

David Camerons konservative parti fastholdte ved maj-valget regeringsmagten, hvilket betyder, at der kommer en folkeafstemning omkring fortsat medlemskab af EU senest i 2017.

Melder briterne sig ud, vil unionen blive mindre, og det kunne tænkes at skabe et større incitament for også at melde sig ud fra fransk side.

Henrik Prebensen mener dog ikke, at et britisk exit ville ændre ret meget i den franske bevidsthed.

”Franskmændene vil se det som om, at England aldrig har villet være kontinentale,” siger han og i følge Prebensen er der i det hele taget ikke en særlig stor chance for, at Frankrig melder sig ud af EU.

”Det ville simpelthen have for store konsekvenser”.

På trods af dette står EU-skeptikerne fra Front National stadig stærkt i meningsmålingerne.

Når franskmændene i flere omgange skal til stemmeurnerne i 2017 står de derfor over for et afgørende valg: Ønsker man en folkeafstemning om fortsat medlemskab af EU, eller ønsker man, at landet fortsat er en del af unionen?

Frederik Fogde, Frederik Christensen og Mathias Lorenzen er elever på journalistlinjen på Askov Højskole

Dette er den anden af fem i en artikelserie, hvor elever fra Askov Højskole skriver om samhørighed i Europa

Billede i artiklens top: Flickr Creative Commons / Blandine Le Cain

 

Front National har ikke ønsket at medvirke i artiklen. Citater fra Marine le Pen er taget fra nedenstående udtalelser til andre medier:

http://www.wsj.com/articles/SB10001424052702303468704579571964018179596

http://www.ft.com/cms/s/0/5907b5a6-d128-11e3-bdbb-00144feabdc0.html#axzz3btGDrGi5