Her er de nominerede til Nordisk Råds filmpris 2020

2020-08-26T09:38:55+00:00 onsdag, 26. august, 2020|
Hvilke film kan vinde Nordisk Råds filmpris i år? De nationale juryer har nomineret fem nordiske film, og blandt dem finder vi fire dramaer og en dokumentar samt tre tidligere nominerede filmskabere. Vinderen findes den 27. oktober.

Af Salma Reiermark Karoliussen og Elisabet Skylare, Norden.org

Nordisk Råds filmpris er siden 2002 blevet uddelt til en spillefilm, som er forankret i den nordiske kultur, har en høj kunstnerisk værdi og udgør et helstøbt værk. Her er de nominerede til Nordisk Råds filmpris 2020:

DANMARK: Onkel (Uncle) af instruktør og manuskriptforfatter Frelle Petersen og producer …

ISLAND: Bergmál (Echo) af instruktør og manuskriptforfatter Rúnar Rúnarsson samt produc…

NORGE: Barn (Beware of Children) af instruktør og manuskriptforfatter Dag Johan Hauger…

Vinderen af Nordisk Råds filmpris 2020 præsenteres den 27. oktober ved prisuddelingen i Reykjavik i forbindelse med Nordisk Råds session. På grund af coronapandemien er det stadig uklart, i hvilket format prisuddelingen kommer til at foregå. Information opdateres løbende på www.norden.org.

Prisen på 350.000 danske kroner deles ligeligt mellem filmens manuskriptforfatter, instruktør og producer. Dette skal understrege, at film som kunstart er resultatet af et tæt samarbejde mellem disse tre hovedfunktioner.

Nordisk Råds filmpris gives til en kunstnerisk vigtig, nordisk produceret spillefilm. Filmen skal have haft national biografpremiere mellem 1. juli 2019 og 30. juni 2020.

Nordisk Råds filmpris blev uddelt for første gang på forsøgsbasis i 2002 i forbindelse med Nordisk Råds 50 års jubilæum. Den blev permanent i 2005, og siden da er den blevet uddelt hvert år sammen med Nordisk Råds andre priser for musik, litteratur og miljøarbejde. Nordisk Råds filmpris administreres af Nordisk Film & TV Fond.

Fremme af nordisk spillefilmsproduktion
Hensigten med filmprisen er at fremme produktionen af nordisk film og udvikle det nordiske filmmarked og på længere sigt også bidrage til at styrke nordisk film internationalt.

Den skal gives til en spillefilm, som er forankret i den nordiske kultur, har en høj kunstnerisk værdi, har udmærket sig i kraft af kunstnerisk originalitet og udgør et helstøbt værk. Nytænkning inden for filmgenren er også et plus ved sammenligningen af de nominerede film. Filmene skal helst være på et nordisk sprog for at kunne komme i betragtning til filmprisen.

Et jurymedlem fra hvert nordisk land
Der vælges et jurymedlem samt en suppleant i hvert nordisk land. Disse personer er filmeksperter, men de skal være uafhængige af det pågældende lands filmbranche og må ikke have private økonomiske interesser i de nominerede film.

De nationale jurymedlemmer danner en nordisk jury. Det er de nationale jurymedlemmer som foreslår hvilken film der skal nomineres fra deres eget land. De nominerede film offentliggøres i begyndelsen af september. Derefter er det den samlede nordiske jury som beslutter hvilken af de nominerede film – i øjeblikket én fra hvert nordisk land – som skal have prisen.

Film fra de selvstyrende områder ligger uden for landenes kvote på en film hver. Nominerede film fra de selvstyrende områder skal forelægges den nordiske jury. Når en færøsk, grønlandsk eller ålandsk film skal bedømmes indkaldes et midlertidigt jurymedlem fra det pågældende selvstyrende område.

Ovenstående artikel blev oprindeligt bragt i Norden.org den 18. august 2020.

Billede i artiklens top: Norden.org.