Lige op til påske har ARD premiere på den todelte film ’Overløberen’, som er baseret på den tyske forfatter Siegfried Lenz’ bestsellerroman ’Der Überlaufer’. ARD har talt med folkene bag serien, og her kan du kan læse et udvalg af tankerne bag filmatiseringen og de temaer, som den berører.

Baggrund af NabolandsKanalerne

I anledningen af 75-årsdagen for afslutningen på Anden Verdenskrig sender ARD et historisk drama i to dele, som handler om de tyske Wehrmacht-soldater i slutningen af krigen og om deres indbyrdes venskab og kærlighed i en verden, der er løbet løbsk.

’Overløberen’ gør samtidig op med den skyldfølelse og manglende nationale stolthed, der har fyldt meget hos den tyske befolkning siden krigens afslutning.

Krig og kærlighed
Filmens handling udspiller sig i Masurien i det tidligere Østpreussen, som den sovjetiske magt sammen med polske partisaner er ved at overtage i slutningen af krigen. Tilværelsen for en gruppe tyske soldater bliver mere og mere absurd. De bevogter en jernbanestrækning i et isoleret område fra en lille hjemmebygget fæstning, og vi får et indblik i, hvordan hovedpersonen Walter Proska oplever tingene.

Foto: ARD/Overløberen

Han møder den polske partisankvinde Wanda, da han skal bevogte et tog. I krigens uro overgiver Walter sig til sine følelser og forelsker sig vildt og naivt i hende – og hun lader ham tro, at det er gengældt.

Til sidst da de kun er ganske få soldater tilbage i den i forvejen lille deling, deserterer Walter og arbejder siden for Sovjetmagten.

Erindringer fra ungdommen
’Overløberen’ er baseret på Siegfried Lenz’ roman ’Der Überlaufer’ fra 1951, som handler om hans egne erindringer fra ungdommen under Anden Verdenskrig, hvor han var indkaldt af Værnemagten.

Lenz afleverede manuskriptet til sit forlag i 1951, men romanen blev ikke udgivet på det tidspunkt, da emnet var alt for aktuelt og betændt. Den blev derfor først udgivet efter Lenz’ død i 2016.

Efter 65 år i skuffen blev romanen imidlertid straks hyldet som en litterær succes hos både anmeldere og læsere, og endte som nummer 1 på bestsellerlisterne. Og nu er tiden kommet til filmatiseringen.

Fiktion eller virkelighed
At filmatisere en nyudråbt litterær klassiker kræver mod og en særlig respekt for det originale værk, og det har filmproducent Stefan Raiser, der står bag ’Overløberen’, i hvert fald.

I et interview til ARD fortæller Raiser, at ”han aldrig tidligere havde læst en Lenz-roman, og at noget af det, der særligt fascinerede ham, var, hvordan en 25-årig Lenz kunne skrive så mesterligt. I stedet for en heroisk historie fortæller romanen, hvordan Walter Proska går fra at være en efterfølger til en afhopper. Proska er Lenz, Lenz er Proska.

– Foto: ARD/Overløberen.

For det er en historie, der til forveksling minder om Lenz’ egen, og ikke mindst er det en historien om de uendeligt mange tyske soldater, der kæmpede for en sag, de ikke selv troede på, og som de ikke længere kunne være medløbere på.

Vigtigere end nogensinde
Ud over dette fremhæver producent Stefan Raiser også, at ”historien om den umulige kærlighed mellem Wehrmacht-soldaten Proska og den polske partisan Wanda skulle være et bærende element i fortællingen.”

Her har Raiser løsrevet sig fra romanen – og fra Lenz – for at give denne del mere plads.

”Samtidigt virkede dét at filme et sådant materiale for nutidens publikum vigtigere end nogensinde før”fortsætter Raier. ”Populister, EU-modstandere, højreorienterede og venstreorienterede ekstremister fylder mere og mere, selvom vi er en generation, der har alt: Fred, frihed og velstand. Jeg ønskede at skabe en rørende filmatisering, der minder os alle om vigtigheden af ​​fortsat at kæmpe for netop disse resultater, som Lenz sandsynligvis også selv ønskede med sin roman” , afslutter producenten.

Hvor alle kneb gælder
Med fare for at afsløre for meget, så lader filmen – blandt meget andet – også til at hævde, at kærligheden kan overvinde alt. For følelserne mellem Walter og Wanda overvandt i hvert faldt krigen.

Da ARD talte med filmens instruktør Florian Gallenberger om iscenesættelsen af den stærke kærlighed, sagde han, at ”mangetror, at kærlighed ikke vil finde sted i krig” ,men at han selv tror, at det modsatte ofte er tilfældet: ”Folk i krig lever i frygt for at dø og ved, at det, de ikke gør nu, aldrig kommer til at ske. Derfor har vi iscenesat historien sådan, at der ingen tøven er for Wanda og Walter. Det er der helt enkelt ikke tid til.”

– Foto: ARD/Overløberen

Gallenberger håber, at ”scenen hvor Walter og Wanda mødes for første gang, vil opleves som en svævende, næsten uvirkelig sekvens, hvor de to elskende tages ud af krigens virkelighed et øjeblik”. Det er det, kærligheden kan, og Gallenberger ønske er, at filmen også formår at vise det.

Seere, der har læst bogen, vil også opleve, at mange detaljer og facetter fra romanen er overført til det store lærred. Men som altid når en bog filmatiseres, har det også været nødvendigt at tage sig visse friheder for at tilpasse fortællingen til et velfungerende filmmanuskript.

For hele teamet bag filmen er det dog gennemgående, at det handlede om at ”bevare Lenz’ intention med fortællingen.”

’Overløberen’ sendes i to afsnit på ARD med danske undertekster. Første afsnit sendes 8. april kl. 20.15. Andet afsnit sendes 10. april kl. 20.15

Ovenstående artikel blev først bragt på NabolandsKanalerne den 26. marts 2020.

Du kan lige nu vinde Siegfried Lenz’ roman ‘Overløberen’ på Nabolandskanalernes konkurrenceside.

Billede i artiklens top: ARD/Overløberen


 

Magasinet Europa er hverken annonce- eller abonnementsbaseret. Hvis du er enig i vores fravalg af distraherende reklamer og restriktive betalingsbarrierer og gerne vil have flere dybdegående artikler og temaer om dagens Europa, vil vi sætte stor pris på din støtte.

Støt os med et engangsbeløb: