Mens resten af Tyskland stille og roligt åbner samfundet igen, må indbyggerne i delstaten Bayern, som er den region med flest tilfælde af Covid-19 og de strengeste restriktioner, vente lidt endnu.
Baggrund af Mette Mølgaard
TEMA: EUROPA I UNDTAGELSESTILSTAND | Genåbningen af samfundene er begyndt flere steder i Europa, og nu følger Tyskland trop. Som Danmark allerede har gjort, fik skolebørn i Tyskland også lov til at gå i skole igen fra mandag den 4. maj. Dog ikke i Bayern, den største af de 16 delstater, som ligger i det sydlige Tyskland. Her har den konservative ministerpræsident Markus Söder (CSU) nemlig besluttet, at skolerne først åbner en uge senere, den 11. maj.
Det er ikke første gang, at Bayern går sin egen vej under coronakrisen. Bayern var den første delstat til at lukke ned og bede sine 13 millioner indbyggere om at holde sig hjemme. Det skete fredag den 20. marts, imens den føderale regering i Berlin var i gang med at diskutere de nationale foranstaltninger.
“Der vil være fundamentale begrænsninger på at gå ud. Vi låser ikke bayerne inde, men vi afvikler det offentlige liv næsten fuldstændigt,” sagde Söder ifølge The Local på et pressemøde.
På det tidspunkt havde Bayern 3.000 bekræftede Covid-19-tilfælde.
Söder handlede hurtigt, og siden da har han som bayersk ministerpræsident indført nogle af de strengeste tiltag i Tyskland.
Det var ikke et decideret udgangsforbud, som vi har set det i lande som Italien, Frankrig og Spanien, men siden fredag den 20. marts har det meste af Bayern været lukket ned; regionens 13 millioner indbyggere blev bedt om at blive hjemme, og det blev forbudt at mødes med andre end husstandens beboere og nære familiemedlemmer. Det har dog stadig været tilladt at gå på arbejde, selvom det anbefales at arbejde hjemmefra, handle ind, gå til læge, gå på apoteket og bevæge sig udenfor for at motionere – men kun alene eller sammen med andre fra husstanden.
“Politiet vil overvåge og kontrollere alt dette … enhver, der bryder reglerne, kan forvente enorme bøder,” sagde Söder på pressemødet.
På cykeltur til Steinsee
At politiet er til stede i Bayern for at holde øje med, at restriktionerne bliver fulgt, oplevede søstrene Lisa og Anna Pöll, da de sammen med Lisas peruvianske kæreste var på cykeltur til Steinsee. De bor alle tre hjemme hos søstrenes forældre i Haar, en forstad til München, så de havde ikke regnet med, de ville få problemer.
“Lisa, Franklin og jeg var på cykeltur, og vi bor alle sammen. Franklins fly til Peru er blevet aflyst, og derfor er han stadig hos os. Vi cyklede til Steinsee, hvor vi holdt en pause for at spise frokost, og så kom politiet, en mand og en kvinde, og spurgte, om vi boede i samme husstand. Vi sagde ja, og så gik de videre til den næste gruppe,” forklarer 24-årige Anna Pöll, der læser til lærer.
Lidt efter kom politikvinden dog tilbage og bad om at se dokumentation på, at de boede i samme husstand. De viste hende deres ID-kort, men da Franklin blot er på besøg, er det hans peruvianske adresse, der står oplyst på ID-kortet.
“Hun (politikvinden, red.) sagde, at det ikke var tilladt, at Franklin var sammen med os, fordi vi ikke har den samme adresse. Vi fortalte hende, at han bor hos os, fordi han ikke har adresse i Tyskland, så hans adresse er vores adresse,” fortæller 27-årige Lisa Pöll, der læser til miljøingeniør.
“Det er hverken fair eller logisk, fordi vi har boet sammen siden februar. Det giver ingen mening.”
Politikvinden mente, der var tale om en gråzone. Hun tog et billede af deres ID-kort og fortalte dem, at hun er nødt til at sende sagen videre til kommunen. Den skal tage stilling til, om de skal betale en bøde på 160 euro hver.
Hver stat sin regel
I Bayern var det indtil den 20. april kun tilladt at være sammen med husstandens beboere og nære familiemedlemmer i det offentlige rum, men som led i en gradvis åbning må bayerne mødes to og to med andre end husstandens medlemmer. Dette er i tråd med det kontaktforbud, der blev vedtaget af den føderale regering den 22. marts, som forbød forsamlinger på mere end to personer.
Tysklands føderale system betyder, at de 16 delstater hver især har ansvaret for uddannelses- og sundhedsområdet. Derfor kan hver ministerpræsident bestemme, hvordan hver enkelt stat håndterer coronakrisen. Og i Bayern har Söder valgt at gå et par skridt længere end sine ministerpræsidentkolleger. Derfor blev der også indført Maskenpflicht, krav om at påføre sig mundbind eller andet, der dækker både næse og mund, i supermarkeder og i offentlig transport fra mandag den 27. april. Det krav har de fleste stater tilsluttet sig, på nær Berlin, den måske mest overbærende stat, der kræver mundbind i offentlig transport, men ikke i butikker.
Og enhver, der bryder reglerne i Bayern, kan forvente enorme bøder. Hvis du i Bayern ikke bærer mundbind i supermarkedet eller i offentlig transport, risikerer du en bøde på 150 euro. Sker det igen, stiger bøden til 300 euro. Og hvis du som ejer af en butik ikke sørger for, at dine medarbejdere bærer mundbind, risikerer du en bøde på 5.000 euro. I andre stater er bøderne lavere – f.eks. 25 euro i den nordlige stat Mecklenburg-Vorpommern – mens andre slet ikke deler bøder ud.
Anna, Lisa og Franklin venter stadig på at få at vide, om de hver især skal betale bøden på 160 euro.
“Jeg synes ikke, det er en god løsning, at Bayern altid gør noget andet end de andre stater” siger Anna, og hendes storesøster tilføjer:
“Det er forvirrende. I nyhederne hører du om regler i Tyskland, men du skal selv informere dig om, hvad der gælder i Bayern.”
Bayern er den delstat, der har bekræftet flest tilfælde af Covid-19. Tal fra den 4. maj viser, at der er 42.997 bekræftede tilfælde af Covid-19 og 1.926 dødsfald ifølge Robert Koch Institute (RKI).
Forebyggelsens paradoks
Generelt handlede Tyskland hurtigt, og nedlukningen har vist sig at være en succes, for den frygtede situation i Italien og Spanien blev undgået. Kansler Angela Merkel er blevet rost for sit lederskab og sine taler til befolkningen, hvori hun altid er ekstremt velinformeret, og hvor hendes baggrund som forsker kommer til udtryk, når hun videregiver de nyeste tal, så man som seer ikke er i tvivl om, at hun har helt styr på dem.
Reproduktionsraten – smittetrykket – er nu på 0,76 (i Danmark er det 0,9), og dødsraten er på fire procent. Ifølge Robert Koch Institute var der den 4. maj bekræftet 163.175 smittede og 6.692 døde i Tyskland.
Netop fordi det er gået så godt, er mange tyskere nu utålmodige, og opbakningen til nedlukningen falder. Men også fordi delstaterne vedtager så forskellige tiltag, medvirker det til, at mange mister tiltroen til restriktionerne. Det tyske svar på Søren Brostrøm, coronavirus-eksperten Christian Drosten fra Institute of Virology på Charité Hospital i Berlin, frygter nu ‘the prevention paradox’, forebyggelsesparadokset på dansk. Paradokset opstår, når tiltagene virker så godt, at befolkningen glemmer, hvorfor de blev indført, og hævder, at Tyskland har overreageret.
Det kan Anna og Lisa relatere til.
“De fortæller os, at årsagen (til de strengere tiltag, red.) er, at der er flere tilfælde af Covid-19 i Bayern end i resten af Tyskland, men vi er også mange flere mennesker. Så det er logisk, vi har flere tilfælde,” siger Lisa.
Bayern har 329 tilfælde per 100.000 indbyggere, og det er mere end nogen anden delstat. For eksempel har Baden-Württemberg næstflest tilfælde med 293 per 100.000 indbyggere, mens Mecklenburg-Vorpommern med 43 tilfælde af Covid-19 per 100.000 indbyggere har færrest.
“Men det er ikke kun på grund af restriktionerne, vi ikke har mange dødsfald. Det er også fordi sundhedssystemet er virkelig godt i Tyskland. Restriktionerne er lidt overdrevne, for du kan ikke sammenligne Tyskland med andre lande,” siger Lisa.
Derfor mener begge også, at det er på tide at åbne mere.
“Ja, helt bestemt, for når vi holder afstand og passer på de ældre og dem i risikogruppen, så kan vi stadig håndtere det. Vi skal også kigge på de andre problemer,” siger Anna og henviser blandt andet til psykiske problemer, vold i hjemmet og til sine lærervenner, der fortæller, at de har mistet kontakt til mange børn siden nedlukningen.
“Måske var det rigtigt at skabe frygt i starten, så alle blev hjemme. Men når vi ser nu, at hospitalerne er tomme, så skal det håndteres på en anden måde,” siger Lisa.
Den føderale regering planlægger at åbne stille og roligt, men hver delstat – Bundesland – bestemmer deres egne regler, og det bekymrer Drosten, siger han til den britiske avis The Guardian:
“Jeg frygter, vi vil se en masse kreativitet i fortolkningen af planen. Jeg er bekymret for, at reproduktionsraten vil stige igen, og vi vil få en anden bølge.”
I denne uge åbner Tyskland endnu mere. Skolerne i flere delstater åbnede mandag den 4. maj – dog ikke i Bayern, hvor de først åbner mandag den 11. maj. Der vil stadig være strenge krav til hygiejne og afstand, og store offentlige begivenheder vil stadig ikke være tilladt indtil i hvert fald den 31. august, siger Merkel.
Kontaktforbuddet – forbuddet om at mødes mere end to personer foruden familiemedlemmer og husstandens medlemmer – varer indtil i hvert fald 10. maj.
Mette Mølgaard er uddannet journalist og cand.soc. i Development & International Relations. Hun er freelancejournalist og skriver om europæisk politik og kultur med særligt fokus på Sydtyskland.
Billede i artiklens top: /Ritzau Scanpix/Reuters/Andreas Gebert/
Læs hele temaet “Europa i undtagelsestilstand”
Magasinet Europa er hverken annonce- eller abonnementsbaseret. Hvis du er enig i vores fravalg af distraherende reklamer og restriktive betalingsbarrierer og gerne vil have flere dybdegående artikler og temaer om dagens Europa, vil vi sætte stor pris på din støtte.
Støt os med et engangsbeløb: