Merkel eller kaos
Det aktuelle globale kaos står i en skærende kontrast til Angela Merkels tid. Hun skjuler mange af sine egne fejl i sin biografi, men den viser værdien af hendes stabilitetspolitik, og den afslører, hvor inkompetente de vestlige ledere har været de seneste 35 år. Analyse af Hugo Gaarden
Panderynker hos de etablerede partier i Rumænien
Rumænsk politik fortsætter med at overraske. Først kom Calin Georgescus helt uventede sejr i præsidentvalgets første runde den 24. november. Den næste overraskelse kom i begyndelsen af december, da forfatningsdomstolen annullerede første runde. Nu skal præsidentvalget begynde helt forfra. Analyse af Kjeld Erbs.
Er du også vild med store dramaserier? – her er fem serier, du skal se på nabolandskanalerne
Vi har kigget kanalerne fra vores nabolande efter i sømmene og fundet frem til 5 skarpe anbefalinger, som du kan hygge dig med i de kommende vintermåneder. Se nederst i artiklen, hvordan du streamer dem hjemmefra sofaen. Baggrund af Frederikke Blom, NabolandsKanalerne.
Handelsaftalen med Sydamerika må ikke blive kørt over af Macrons traktor
EU’s kommissionsformand Ursula von der Leyen er rejst til Sydamerika for at færdigforhandle EU's handelsaftale med Mercosur-landene. En handelsaftale vil være til gavn for både Sydamerika og EU med hensyn til både adgang til vitale råstoffer og varer, skabelse af arbejdspladser og den grønne omstilling. Fransk modstand på grund af en mulig konsekvens for franske landmænd må ikke få lov at blokere aftalen. Kommentar af Johan Moesgaard Andersen, EU-chef i Dansk Metal.
Tyskland og Frankrig i krise – Europa har brug for chokkur
EU's motor – de to største lande – er ikke bare i en politisk krise, men deres økonomier er gået i stå. Kun en chokkur kan gøre Europa konkurrencedygtig med USA og Kina. EU må gøre sig selvstændig. Analyse af Hugo Gaarden.
Unik europæisk sangbog åbner for musikalsk udveksling på tværs af EU-landene
På dansk initiativ og efter 10 års arbejde er The EU Songbook med 6 sange fra hvert EU-land nu klar til udgivelse. 4000 danskere har stemt om de danske sange og valget er bl.a. faldet på H. C. Andersens I Danmark er jeg født, som er oversat til engelsk af Isam Bachiri og Suzanne Brøgger i fællesskab.
EU må lancere en Ukraine-plan inden Trump tiltræder
Trump vil utvivlsomt kunne standse krigen i Ukraine lige efter sin tiltræden den 20. januar, men det giver ingen fred i Ukraine eller Europa. Det er nødvendigt, at Europa selv skaber freden med en uafhængig forsvars-og sikkerhedspolitik. Kommentar af Hugo Gaarden.
At digte Europa frem
Bogen ”Europa er en sprække” dissekerer bogstav for bogstav Europa for at blive klogere på, hvem vi er, og hvor vi gerne vil hen. "Når alt ser sortest ud, er det vigtigere end nogensinde, at vi digter og drømmer på fremtidens vegne,” mener bogens forfatter, Gurli Marie Kløvedal, der her skriver om bogen, og hvorfor hun digter om et kontinent.
Trump får global modstand – EU tøver omkring Ukraine
Fire internationale møder demonstrerer, at der er ved at samle sig en global modstand mod Donald Trump, inden han indsættes. G20 og BRICS træder i karakter, mens EU tøver, når det drejer sig om at sikre Ukraine efter krigens afslutning. Analyse af Hugo Gaarden.
Håndtering af oversvømmelser afslører mangler i den spanske ’føderale’ model
De katastrofale oversvømmelser i Valencia er mest af alt en menneskelig tragedie, men det er også en politisk skandale, som i øjeblikket udvikler sig dag for dag. Myndighedernes og politikernes håndtering af katastrofen og befolkningens reaktioner afslører nogle af de fundamentale udfordringer som Spanien står overfor. Analyse af Frederik Kirst Müntzberg.
Moderate politikere svigter vælgerne
Den tyske regering faldt, fordi politikerne ikke turde investere heftigt i forbedringer for de almindelige vælgere, og Kamala Harris gav ikke demokraterne tillid til en bedre økonomi. Dét gavner Trump og partierne på fløjene. Kommentar af Hugo Gaarden.
Trump 2.0 og USA’s Ukraine-politik
Trumps sejr ved præsidentvalget vil få store konsekvenser for USA’s Ukraine-politik. Selvom Trump er kritisk overfor støtten til Ukraine, er hans konkrete planer uklare. Tre mulige scenarier inkluderer fredsaftale, adoption og eskalation. Analyse af Rasmus Sinding Søndergaard, seniorforsker på DIIS.
Brutaliteten sejrer med valget af Trump
Den overvældende valgsejr for Trump bliver en mavepuster for EU og en overvældende sejr for den brutalitet, som Putin og Netanyahu har vist med deres krigsførelser. Kommentar af Hugo Gaarden.
Opposition om Lukasjenkos pseudovalg: “Vi opfordrer belarussere og det internationale samfund til at afvise denne farce”
Den autokratiske skønhedsplet på det europæiske kontinent gennemfører den 26. januar 2025 præsidentvalg, hvor landets diktator Alexandr Lukasjenko genopstiller. Baggrund af Cornelius Dohn.
Trump eller Harris? – betydningen for Ukraine og for EU
Flere danske aviser skriver om valget i USA, og hvordan resultatet kan få betydning for krigen i Ukraine og stille Europa i en svær situation. EU-kommissionens repræsentation i Danmark har skrevet en sammenfatning.
EU-kommissionen lancerer informationskampagne i hele EU om retsstatsprincippet
Kampagne med animationer på sociale medier skal bringe det abstrakte retsstatsbegreb tættere på EU-borgerne ved at fremhæve dets håndgribelige indflydelse på deres daglige liv.
Israels angreb kan føre til reelle fredsforhandlinger
Det israelske angreb natten til lørdag var begrænset, og det kan snarere føre til omfattende forhandlinger end en eskalation, med fokus på Gaza. Men hvor er EU? Analyse af Hugo Gaarden.
Det her er ikke “Eurovision”
Europa-Parlamentets formand Roberta Metsola måtte stoppe en protest mod den ungarske statsminister Viktor Orbán, da han som EU-formand skulle tale for parlamentet. EU's repræsentation i Danmark har opsummeret de danske avisers dækning.
Nu begynder forhandlinger om forhandlinger om Ukraine
Ukraine er så presset af krigen på landets østfront, at der allerede er uformelle drøftelser om, hvorvidt tiden er inde til fredsforhandlinger. Det bliver måske mere konkret, når præsident Joe Biden i denne uge kommer til Tyskland, f.eks. med kontakter mellem Ukraine og Rusland. En fredsaftale har dog lange udsigter. Analyse af Hugo Gaarden.
Afgørende valg forude i Moldova
Den 20. oktober skal indbyggerne i Moldova både stemme ved præsidentvalget og sætte kryds ved en folkeafstemning om, hvorvidt landet skal fortsætte sin kurs mod EU. Præsident Maia Sandu satser på at få fornyet sit mandat hos vælgerne - og på, at de stemmer ja til hendes proeuropæiske kurs. Men både en russisk indblanding i valget og en mulig lav stemmeprocent udgør en trussel mod den plan. Analyse af Kjeld Erbs.
Håbets gennembrud
Hvad var hovedårsagen til Den Kolde Krigs afslutning? Det forsøger Poul Villaume at svare på i "Håbets gennembrud", som afslutter hans imponerende trilogi om Den Kolde Krig og dens betydning. Sammen med de første bind," Frygtens logik" (2020) og "Mellem frygt og håb" (2023), er dette den hidtil mest dybtgående oversigtsfremstilling på dansk om Den Kolde Krig og dens betydning. Vi bringer et uddrag.
Europa efter 1989. Fra Berlin til Butja.
I 2024 er 1989 fortsat en funklende stjernestund, der fortjener at blive genfortalt, pointerer europaekspert Lykke Friis i sin nye udgave af "Håbets Europa i 89 billeder", som markerer 35-året for Murens fald. Meget er sket i Europa siden 1. udgaven udkom i 2019, og denne nye udgave indeholder – udover en række nye billeder og reviderede kapitler – to nyskrevne essays om Europa før og efter 1989. Vi bringer et uddrag af bogens kapitel 5: "Europa efter 1989. Fra Berlin til Butja".
Kan den nye kommission leve op til Draghi-udfordringen?
Den tidligere ECB-chef Mario Draghi har med sin rapport om den vaklende europæiske økonomi givet den nye kommission en kolossal udfordring. Der er behov for en langt mere effektiv erhvervspolitik og et fuldstændigt indre marked. Kan von der Leyen klare dét? Analyse af Hugo Gaarden.
Ny EU-Kommission har sikkerhed som topprioritet
I tirsdags blev den ny EU-kommission præsenteret af EU-Kommissionsformand Ursula von der Leyen. EU's repræsentation i Danmark har gennemgået, hvad de danske aviser skrev i den anledning.
Ideologien bag Ruslands nye verdensorden
Lektor ved Københavns Universitet, Mikhail Suslovs nye bog “Putinism – Post-Soviet Russian Regime Ideology” giver indsigt i den ideologi, der i de seneste to årtier har udkrystalliseret sig i Vladimir Putins Rusland. Den ideologi udgør ifølge Suslov en reel udfordring til den liberale verdensorden og skal derfor dissekeres og besejres på ideernes slagmark. Boganmeldelse af Peter Alexander Woller.