Årets store FN-klimatopmøde skulle have fundet sted i disse dage i den skotske by Glasgow. Men 2020 er som bekendt coronaens år, og som så meget andet er COP26 derfor også udskudt til 2021. Det sker, selvom det er åbenlyst for enhver, at klimakampen ikke kan udskydes. På Nabolandskanalerne lever klimakampen imidlertid med en lang række aktuelle klimaprogrammer i den kommende uge.

Baggrund af Astrid Bugge, NabolandsKanalerne

På det planlagte klimatopmøde COP26 var det meningen, at de globale klimaambitioner skulle hæves, og topmødet blev betragtet som det vigtigste siden Paris-topmødet i 2015.

Her blev verdens lande enige om at sikre en begrænsning af den globale temperaturstigning og om klimabistand til verdens fattige lande. Den aftale og de ambitioner skulle være løftet yderligere i 2020. Det var tid til at genforhandle og om nødvendigt hæve ambitionerne på klimaets vegne. Men så kom corona i vejen.

”Covid-19 er den mest akutte fare, menneskeheden står over for i dag, men vi må ikke glemme, at klimaforandringerne er den største fare, menneskeheden står over for på længere sigt,” siger chefen for FN’s klimasekretariat Patricia Espinosa. For selvsagt sætter klimaforandringerne ikke tempoet ned, fordi forhandlinger og handlingsplaner forsinkes af en pandemi.

Foto: © ARD / EXPEDITION ARKTIS

På Nabolandskanalerne er det dog tydeligt, at klimaet ikke er glemt. I disse uger er der nemlig et særligt fokus på klimakampen med en lang række klimaaktuelle programmer. Og vi har samlet en håndfuld af de bedste her.

Polarforskning og ungdomsaktivisme
ARD inviterer os med på den største arktiske ekspedition nogensinde i programmet ’Den eventyrlige jord – Expedition arktis – ein jahr’.

Med en ambition om at opnå viden, der kan kaste nyt lys over klimaforandringerne drager 300 førende forskere fra 20 nationer afsted mod Arktis med isbrydere, polære fly og helikoptere på en 389-dages ekspedition. Du kan se med i dokumentaren og få indblik i deres forskning mandag den 16. november kl. 20.15 på ARD.

Samme aften sender kanalen også et fængslende portræt af pigen, som har formået at råbe hele verden op i den globale kamp for klimaet. Det er selvfølgelig svenske Greta Thunberg, der nægter at se passivt til, mens det globale klima udvikler sig i den forkerte retning. På rekordtid blev hun kendt over det meste af verden med sin ungdomsbevægelse ’Fridays for Future’.

Foto: ©  ARD / GRETA

Følg hendes rejse helt frem til FN-klimatopmødet i New York og få et indblik i hvem Greta er, i dokumentaren ’Greta’, det er kl. 23.20 på ARD mandag den 16. november.

Findes de ansvarlige?
Senere på ugnr spørger ARD, hvem man kan stille til ansvar, når klimaændringer som flodbølger og tørke får fatale konsekvenser for millioner af mennesker?

Det gør de med ’Miljødrabet’, der tager os frem til år 2034 hvor følgerne af klimaændringerne er katastrofale. Tørke og oversvømmelse har ødelagt millioner af menneskers levebrød.

Klimakatastrofen bliver genstand i en retssag, hvor to advokater repræsenterer 31 lande, der står overfor en total ødelæggelse og sikker undergang, hvis ikke verdenssamfundet griber ind. Anklagerne kræver erstatning og at nogen står til ansvar. Hvis ikke verdenssamfundet skal gøre det, hvem så?

Højtstående internationale politikere og embedsfolk er inviteret med som vidner i retssagen og skal afgøre, om tyske politikere skal holdes ansvarlige for deres manglende klimabeskyttelse. Her trænger et nyt spørgsmål sig på, for vil deres afgørelse kunne skabe præcedens? Se med, og afgør selv hvad du tror, det er kl. 20.15 onsdag den 18. november på ARD.

På vej mod tropiske tilstande
Klimakampen går heller ikke ubemærket hen på SVT, for lige straks har tv-kanalen premiere på en ny tv-serie, der begiver sig på rejse i sporet på klimaforandringerne.

Programmets vært er Anders Lundin, som mange vil genkende fra SVT-serien ’Mitt i naturen’. Denne gang opsøger Anders dyr, der som konsekvens af klimaændringerne lider last – og dyr, der på den anden side kan drage fordel af forandringerne.

Foto: © SVT / I KLIMAETS SPOR

For verdens klima bliver varmere, og i Sverige stiger temperaturerne dobbelt så hurtigt som andre steder på kloden. I dag svømmer vandskildpadder rundt i svenske farvande, men de er en trussel mod planter og smådyr. Flagermus kan lide et fugtigt og varmt klima og spreder sig længere og længere nordpå. Antallet af vildsvin øges drastisk, og de kan leve på større områder, når sne og frost mindskes, for blot at nævne nogle af de forandringer, det nye klima har ført med sig.

Se med, og bliv klogere på naturens mange forandringer, der venter forude. ’I klimaets spor’ har premiere på SVT1 torsdag den 19. november kl. 21.00 og sendes i fire afsnit. Naturligvis med danske undertekster.

Ovenstående artikel er tidligere blevet bragt på nabolandskanalerne.dk den 13. november 2020.

Billede i artiklens top: © ARD / EXPEDITION ARKTIS