Først allersidst i marts lukkede den britiske regering samfundet ned. Siden har briterne undværet besøg på deres højt elskede pubber, som for mange er en fast bestanddel af hverdagen og et vigtigt socialt fællesskab. Pubberne har kæmpet for at overleve, og i weekenden fik de igen lov til at åbne for besøgende gæster.

Baggrund af Kristine Nødgaard-Nielsen

TEMA: EUROPA I UNDTAGELSESTILSTAND | I de sidste dage af marts begyndte de ansatte på London-pubben Duke of York at stille sig op skulder ved skulder bag baren. Mens de holdt om hinanden, kiggede de på tv’et i pubbens hjørne, der viste den britiske regerings daglige pressebriefing. Mens Danmark og størstedelen af Europa havde lukket ned, fortsatte Storbritannien ufortrødent. Folk gik fortsat til sportsbegivenheder, i fitnesscenter og på pub.

”Vi vidste alle sammen, at der ville ske noget. Det store spørgsmål var hvad? Bliver vi lukket? Vi håbede på, at vi blev lukket, for det betød, at vi kunne få penge, så pubben kunne overleve,” siger danske Filip Foldrup, der arbejdede som bartender på Duke of York, en lille pub gemt godt af vejen i en snørklet sidegade i det fashionable London-kvarter Fitzrovia.

I ugerne forinden var det tyndet ud i turister og tilfældige forbipasserende, men stamgæsterne holdt ved og kom fortsat på pubben. Som noget lidt usædvanligt for en pub i det centrale London kendte de fleste hinanden, og pubben fungerede som et lille landsbyfællesskab for både gæster og ansatte. Når en stamgæst ikke længere kom på pubben, blev de andre urolige, og når én af stamgæsterne, som var bager, havde brød og kager til overs, tog hun en stor pose med og delte det ud til de ansatte.

Fredag den 20. marts annoncerede den britiske premierminister, Boris Johnson, at Duke of York og de mere end 47.000 andre pubber i Storbritannien skulle lukke til midnat samme dag.

Da afklaringen kom, mødte stamgæsterne op for at få en sidste omgang, og Filip Foldrup, der stod bag baren, husker det som en af de travleste dage i mange uger. Corona-samtaler var forbudt, der blev kravlet op på baren og sunget, og gæsterne gav omgange til de ansatte, indtil det klokken 23 var slut. Efter den sidste servering blev stamgæsterne hængende i baren og hjalp med at tømme fustagerne, og så lukkede Duke of York.

Nøgne mænd og gale fulderikker
Selv under de to verdenskrige blev de britiske pubber ikke lukket, men i mere end tre end halv måned har briterne nu måttet undvære deres besøg på pubber. Pubberne, der i årevis har været økonomisk pressede af blandt andet stigende huslejer og store bryggeriers opkøb, har de sidste måneder kæmpet for at overleve med tiltag som virtuelle quizzer, kurser i hjemmebryg og mad ud af huset.

Først i den forgangne weekend fik pubberne i England og Nordirland igen lov at åbne deres døre for gæsterne, mens Skotland og Wales må vente til senere denne måned. Åbningen var ikke uden bekymring blandt befolkningen. Kun syv procent af den britiske befolkning ville rent faktisk besøge pubberne denne weekend, viste en meningsmåling.

Høj musik, servering ved baren og sport på tv’et er nogle af de ting, der nu er forbudt. Gæster skal blive siddende ved deres bord, undgå at hæve deres stemmer, og de skal opgive deres navn og kontaktoplysninger til pubben, så de kan blive kontaktet, hvis et udbrud af corona-virus skulle opstå. Desuden skal de holde afstand. Regeringen anbefaler folk at være to meter fra hinanden. Dog må man gerne være ned til en meter fra hinanden, hvis man tildækker sit ansigt og ikke sidder ansigt til ansigt.

Søndag lød det tørt fra politiet, at fulde folk tydeligvis ikke kunne holde ordentlig afstand til hinanden. Talspersonen for politiforbundet og politimand, John Apter, opdaterede løbende sin Twitter-profil med weekendens udviklinger.

”En travl vagt. Vi har håndteret aggressiv opførsel, nøgne mænd, besiddelse af hårde stoffer, glade fulderikker, gale fulderikker, slåskampe, flere gale fulderikker, og vi er blevet kaldt fascistiske svin af en person, vi forsøgte at hjælpe,” skrev John Apter blandt andet efter en vagt lørdag nat i Southampton.

Søndag uploadede Twitter-brugere flittigt og forarget billeder fra London-kvarteret Soho, hvor folk stimlede sammen i gaderne i det centrale teaterkvarter, der er kendt for dets natteliv.

Selvom politiet havde travlt rundt omkring i landet, konkluderede John Apter dog, at det trods alt kunne have været meget værre.

“Der har ganske vist været utroligt travlt nogle steder, for alkohol og fysisk afstand er ikke en god blanding, men det var dog ikke det blodbad, som nogle havde forudset.”

Venter til august
Tilbage i maj frygtede brancheorganisationen British Beer and Pub Association (BBPA), at op mod 40 procent af Storbritanniens pubber ikke ville overleve coronakrisen, hvis ikke de fik hjælp fra staten og fik lov til at åbne hurtigt igen. Det ville have betydet 320.000 tabte jobs i Storbritannien ifølge BBPA og et farvel til det sociale samlingssted og hjertet i mange byer. Organisationen vurderer, at omkring 28.000 pubber har kunnet åbne denne weekend.

“Åbningen er et vigtigt skridt for os, men det er kun det første skridt på en meget lang vej mod genopretningen af vores sektor,” siger Emma McClarkin, direktør i BBPA.

Selvom pubberne igen kan åbne, går mange en svær tid i møde. Restriktionerne betyder, at de kan omsætte for mindre, og den skrantende britiske økonomi og stigende huslejepriser er ligeledes med til at presse pubberne økonomisk.

London-pubben Duke of York er endnu ikke åben. Den familieejede pub er så lille, at ejerne vurderede, at det ville være umuligt at leve op til regeringens krav om afstand og om, at gæsterne skal sidde ved bordene og drikke. Foreløbigt har ejerne af pubben meddelt, at de indtil videre lader de tunge drenge om at åbne, mens de selv venter til august, hvor situationen måske er blevet lidt mere normal.

Den danske bartender Filip Foldrup er tilbage i Danmark. Han fik sagt farvel til stamgæsterne tilbage i marts, og han tror, at de glæder sig til at kunne vende tilbage til august.

”Pubberne betyder utrolig meget for briterne, og Duke of York var et frirum for stamgæsterne. Den var et fællesskab, hvor de lige rundede dagen af med hinanden, inden de gik hjem.”

Billede i artiklens top: /Ritzau Scanpix/Reuters/Henry Nicholls/

Læs hele temaet “Europa i undtagelsestilstand”