Kijevs østlige del er oversået med endeløse rækker af betonbyggeri. Boligblokkene stammer overvejende fra Sovjettiden. Her bor omkring en tredjedel af den ukrainske hovedstads næsten tre millioner indbyggere. 

10.05.2017 | UKRAINE | Kijev, Ukraines hovedstad, blev grundlagt på den højre bred af floden Dnepr. Her ligger det historiske centrum og alle seværdigheder. Man begyndte først at bygge på den venstre bred i 1960’erne. Dengang startede de sovjetiske myndigheder på at opføre en skov af højhuse til beboelse. I dag bor omkring en million mennesker i betonboligbyggeri – i Darnytsja og tilstødende bydele. Boligområdet er enormt og udgør sin helt egen verden. Her er et vidt udbygget netværk af infrastruktur og transport, samt et væld af indkøbsmuligheder.

Gængse fordomme dikterer at denne type grå, sovjetisk, halvfjerdser-boligbyggeri blot er deprimerende og ikke interessant. Men som billederne herunder viser, er arkitekturen kendetegnet ved mange fine, overraskende og spændende detaljer. Ofte åbner betonblokkenes placering i forhold til hinanden op for anderledes perspektiver og nye synsvinkler, når man bevæger sig tæt forbi dem.

Jens Malling er freelancejournalist med speciale i Central- og Østeuropa.

Alle fotos: Jens Malling.