Tema: Europa dokumenteres

2018-04-23T14:46:12+02:00torsdag, 6. november, 2014|

I dag og den næste halvanden uge fyldes de københavnske biografsale med dokumentariske beretninger fra hele Europa. Magasinet Europa er igen i år dykket ned i CPH:DOX-programmet for at undersøge, hvordan kontinentet tager sig ud på film.

6.11.2014 | DOX:TEMA | Hvis man skulle vælge et enkelt emne, som stort set alle europæere har talt om de seneste mange måneder, er det svært at komme uden om en af de største europæiske kriser i nyere tid: Borgerkrigen i Ukraine og den russiske aggression, som vækker frygtelige minder om Den Kolde Krig.

Historier om og fra Rusland og Ukraine er stærkt repræsenteret i årets DOX-program, hvor emnet har fået sin helt egen sektion med titlen We Need To Talk About Russia. Magasinet Europas dækning af de dramatiske begivenheder i Øst sker med udgangspunkt i den nyfeministiske gruppe FEMEN, men vi kommer også helt tilbage til den rigtige kolde krig, som kulminerede i 1983, da en enkelt sovjetisk officer skulle beslutte, om han ville gengælde et formodet amerikansk atomangreb og formentlig indlede en ny verdenskrig – eller om han blot skulle lade det passere som en computerfejl.

Plakat

Vi tager også fat i et – på overfladen – mere tilforladeligt tema som europæisk musik i SuméLyden af en revolution og Pulp – a film about life, death and supermarkets. Men under overfladen fortæller de to musikfilm historierne om henholdsvis grønlandsk higen efter selvstændighed og et Sheffield i ’Udkantsengland’ med skæve eksistenser, hvor byens helte spiller afskedskoncert.

Flygtninge- og asylpolitik har ligeledes fyldt mediernes sendeflader det seneste år, ligesom det internt i de europæiske lande giver anledning til diskussioner om ansvar, byrder og sammenhængskraft. Igennem tre meget forskellige film samlet i én artikel får vi sat flygtningedebatten i perspektiv.

I temaets afsluttende artikel får vi en række snapshots fra det europæiske kontinent, hvor folk demonstrerer, drikker te, ser tv og kæmper om og mod historien. Tag med ud i virkeligheden – og ind i biografmørket – hvor Europa dokumenteres.

Rasmus Leander Nielsen og Anders Elleby Nielsen er hhv. ansvarshavende redaktør og journalistisk konsulent på Magasinet Europa

Ved mindre andet er anført, er alle billeder stillet til rådighed af CPH:DOX

Hvad europæerne dog gør!

Det viser CPH:DOX også: Film om dem, der bor i Europas geografiske, sociale og mentale udkant. Magasinet Europa er taget på tourné via fem dokumentarer, der viser hvordan livet leves langt væk fra Bruxelles.

søndag, 16. november, 2014|

Den sovjetiske antihelt, der redede verden i 1983

The Man Who Saved the World fortæller historien om Stanislav Petrov. Hvis du ikke kender historien, bør du se den på CPH:DOX i morgen eller læse videre, for den viser, hvor tæt verden var på Tredje Verdenskrig og atomar ruin. Alt sammen på grund af en computerfejl.

fredag, 14. november, 2014|

Bandet, byen og de helt almindelige mennesker

Pulp vender tilbage til hjembyen Sheffield for at spille afskedskoncert på deres genforeningstour. Undervejs møder vi byens indbyggere, der på fineste vis er med til at tegne et billede af den verden, der har formet et af 90’ernes mest populære bands.

onsdag, 12. november, 2014|

Flygtningenes fortællinger

Dette års tragiske flygtningerekord er blevet ledsaget af en ophedet debat om flygtninge- og asylpolitik i Europa. CPH:DOX giver gennem 1001 syrere, desillusionerede flygtninge i Athen og en gammel mand i Portugal et nyt perspektiv på debatten.

mandag, 10. november, 2014|

Ind bag ikonet

Oksana Sjasjko var et mærkeligt barn. Hun kunne sidde i timevis helt opslugt af ikonmalerier, og som tolvårig var hun parat til at gå i kloster. Seks år senere blev hun topløs aktivist i en af nutidens mest ikoniske feministiske grupper, ukrainske Femen.

lørdag, 8. november, 2014|

Lyden af en grønlandsk revolution

I 1973 udgav bandet Sumé verdens første grønlandsksprogede rockalbum og indledte en politisk kamp mod den tidligere koloniherre, Danmark. Fyrre år efter indfanger de revolutionære tekster stadig den grønlandske sjæl, landets sociale udfordringer og kampen for uafhængighed.

torsdag, 6. november, 2014|