To franske personligheder har med få dages mellemrum besøgt København. Den højrenationale politiker Marine Le Pen og den progressive offentlige intellektuelle Bernard-Henri Lévy. De to indflydelsesrige stemmer udstikker markant forskellige retninger for Europas fremtid. Det giver anledning til eftertanke.

Kommentar af Jytte Lyngvig

Med få dages mellemrum (fredag den 26. april og søndag den 28. april) havde vi her i Danmark besøg af to meget forskellige personligheder i anledning af det forestående EU-valg i maj. De kommer begge fra Frankrig og har hver deres vision for Europa og det europæiske samarbejde – og selvom man behøver ikke være enig med nogen af dem, kan deres synspunkter og holdninger helt sikkert give anledning til tanker og overvejelser. Det ene var lederen af Rassemblement National (tidligere Front National) Marine le Pen og den anden franske debattør og forfatter Bernard-Henri Lévy.

Le Pens perspektiv
Marine le Pen var her for at markedsføre den alliance af højrenationale europæiske partier, som Dansk Folkeparti har tilsluttet sig, og hun deltog i den anledning i flere møder og interviews. Fredag eftermiddag var hun gæst ved et møde, som Udenrigspolitisk Selskab og Berlingske Tidende, var værter for. Her fik hun mulighed for at præsentere sine hovedsynspunkter om EU og unionens fremtid. En opsummering af hendes hovedsynspunkter om EU er baseret på, at globaliseringen har spillet fallit, og at det er nationalstaterne, der er grundstammen i Europa, og fra at ville have Frankrig ud af EU hurtigst muligt, vil hun nu ændre samarbejdet indefra. Hun mener, at:

  • Europa og EU ikke er det samme, uanset at udtrykket ofte bruges i flæng: EU er blot en organisatorisk konstruktion
  • EU skal ændres til nationernes EU og alle ideer om et føderalt skrinlægges
  • Det nuværende politiske samarbejde skal erstattes af et EU ”à la carte”, også når det drejer sig om overnationale spørgsmål
  • ”Globalisation” skal afløses af ”localisation”, så alt, hvad der kan produceres lokalt, skal det. Slut med outsourcing til tredjeverdenslande med underbetalt arbejdskraft
  • Kommissærposterne skal afskaffes, og kommissionen skal omdannes til et sekretariat for ministerrådet
  • EU skal ændres indefra, og det er muligt i dag, fordi der i en række europæiske lande, er sket en markant politisk forandring, så nationalt orienterede partier er kommet til magten eller har fået betydelig indflydelse
  • Disse ændringer skal også ske for, at Europa igen kan blive en modvægt til USA og Kina
  • Brexit-processen er ikke gået godt, fordi EU ønsker en skilsmisse, der er så hård og dermed afskrækkende som mulig

Bernard- Henri’s perspektiv
Søndag aften stod Bernard-Henri Lévy på scenen i et fyldt Skuespilhus, hvor han opførte sit one-man show, ”Looking for Europe”, som han turnerer med over hele Europa og vil opføre i mere end 20 europæiske byer i perioden fra marts til maj. Han er også en af initiativtagerne til den manifest, der blev offentliggjort i januar, og som er underskrevet af 30 kendte europæiske forfattere. Det advarer, ligesom stykket, om den stigende populisme rundt omkring i de europæiske lande. Den truer i sidste ende idéen Europas eksistens, ”det europæiske hus står i flammer.” Bernard-Henri Lévy mener, at Europa angribes indefra af falske profeter, der ikke vil noget, og som er ved at ødelægge det Europa, der siden oplysningstiden har været et hjem for frie individer, og som har været rollemodel for undertrykte over hele verden. På denne baggrund mener han, at:

  • Selvom Europa og EU ikke er det samme, så er der brug for en organisation, der giver Europa en stemme
  • EU skal ændres til et føderalt samarbejde
  • Internationalt samarbejde skal styrkes
  • Overnationale udfordringer skal løses overnationalt
  • Europa skal træde frem og have ”ansigter”, så de, der skal bære den europæiske ide i og uden for EU-samarbejdet, skal være synlige og tro mod de europæiske ideer: frihed og menneskerettigheder
  • EU-institutionerne kan meget vel lokaliseres over hele Europa, så de ikke er koncentreret i Bruxelles
  • Det er vigtigt at handle nu, så de nationalt orienterede partier ikke ødelægger EU og den europæiske idé
  • Disse ændringer skal også ske for, at Europa igen kan blive en modvægt til USA, Rusland og Kina
  • Brexit-processen er ikke gået godt, fordi UK ikke har vidst, hvad de ville, og befolkningen her er splittet

Samarbejde eller enegang
Begge taler for markante ændringer, men de går i fuldstændig modsatte retninger. Begge mener, at det er meget hastende, og at EU-valget er en vigtig anledning til, at de europæiske vælgere viser, hvilken retning, man skal gå.

Den ene tror på ”nationen” og den anden ”idéen”. Ingen af dem anviser konkrete veje at gå, og det skal de ikke bebrejdes. Hver af os må reflektere over, hvad der bringer os videre i en verden med udfordringer omkring klima, sikkerhed, demografi og økonomisk ulighed: Skal vi satse på samarbejde, hvor bøvlet det end måtte være, eller skal vi tro vi kan klare os alene?

Jytte Lyngvig er PhD studerende ved Institut for Engelsk, Germansk og Romanske Sprog, Københavns Universitet.

I Magasinet Europa gælder det for alle artikler i genren “kommentar”, at kommentaren udelukkende er udtryk for skribentens egne holdninger.

Billede i artiklens top: /Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen/ 


 

Magasinet Europa er hverken annonce- eller abonnementsbaseret. Hvis du er enig i vores fravalg af distraherende reklamer og restriktive betalingsbarrierer og gerne vil have flere dybdegående artikler og temaer om dagens Europa, vil vi sætte stor pris på din støtte.

Støt os med et engangsbeløb:    

Støt os fast:    Image result for patreon