Tyske Filmdage er arrangementet til ære for den tyske filmkunst. En ung kvindes kamp mod fascismen og en ung mands selvdestruktive vej mod sine drømme er at finde på årets program, der byder på en rolleliste, der tæller skuespillere kendt fra både Babylon Berlin, fra store internationale film og fra Danmarks filmscene.
Af Morten Rohde, NabolandsKanalerne
Langt fra Holly-, Nolly- og Bollywood bliver der produceret stærke fortællinger om mennesket og om meningen med det hele. Det sker i Tyskland, og det har her til lands skabt en opmærksomhed om filmscenen i syd, der hvert år sender stærke produktioner på markedet.
En hyldest til den tyske filmkunst findes i form af Tyske Filmdage, der byder på et flerdages program med visninger af nogle af tidens allerstørste tyske film.
Arrangementet løber af stablen i Aarhusbiografen Øst for Paradis og i Københavns Grand Teatret fra 30. maj til 2. juni, og vi har her fundet et par anbefalinger til festivalen.
Undine og den mytiske kærlighed
Manuskriptet til ’Undine’ skriver sig i retning af guddommelige apologier om det store kærlighedsliv. Det er i hvert fald følelsen man kan stå med efter at have set filmen, der med et minimum af visuelle effekter formår at fortælle en inderlig og hjerteskærende historie om kærlighed.
Instruktør Christian Petzfold udfolder fortællingen om Undine, en historiker på Berlins Humboldt-Institut, der efter et brud med kæresten Johannes falder for Christoph, da hun et i et skæbnens øjeblik redder ham fra en mindre ulykke.
Men kærlighedens uransagelige vej i livet bliver det store spørgsmål mellem de to i filmen, der er skabt som en moderne version af fablen om åndsvæsnet Undine, der bliver menneske ved at finde sammen med en mand, men som er afhængig af hans troskab for at fortsætte med at være det.
Bag filmen står instruktør Christian Petzold, der er kendt for film som ’Barbara’, ’Phoenix’ og ’Transit’, og som har flere priser i ryggen, bl.a. for ’Barbara’, der i 2012 vandt Bedste Instruktør på Berlinalen.
For ‘Undine’ blev det til en nominering til Guldbjørnen på 2020’s Berlinale, mens hovedrolleindehaver Paula Beer vandt prisen som den bedste kvindelige skuespiller.
‘Undine’ er åbningsfilm på Tyske Filmdage og kan ses søndag d. 30. maj.
Und morgen die ganze Welt – om hadet indeni
“Mod enhver, der modarbejder tysk lov og orden, har alle tyskere ret til at kæmpe” – således er indstillingen fra hovedpersonen i ‘Und morgen die ganze Welt’.
Louisa er en ung jurastuderende, der finder sig utilpas med det voksende fremmedhad og de nazister, hun ser gruppere sig rundt omkring i landet.
For at gøre en forskel tilslutter hun sig en radikal gruppering på venstrefløjen.
Hvor hun til at begynde med møder den ikke-voldelige organisering mod fascismen og højrefløjen, møder hun også snart Alfa og Lenor, der ikke mener, at man skal møde vold med blot fredelige aktioner.
Hendes grænser skubbes derfor hurtigt, og snart bliver råb og bannere afløst af kasteskyts, vold og sprængstof.
Bag filmen er Julia von Heinz, der for ’Und morgen die ganze Welt’ vandt en pris på både Chicagos Internationale Filmfestival og Den Bayerske Filmfestival foruden en nominering på Venedigs Internationale Filmfestival.
‘Und morgen die Ganze Welt’ er på festivalprogrammet tirsdag d. 1. juni.
Babylonstjerner og et enkelt dansk bidrag
Foruden ’Undine’ og ’Und morgen die ganze Welt’ består programmet af et bredt felt af film, der finder sine skuespillere i bl.a. både danske rækker og i flere internationalt kendte kredse.
I ’Schwesterlein’ er danske Jens Albinus at finde i rollen som husbond til dramatikeren Nina, hvis kreative længsler bliver vækket til live igen, da hendes bror bliver alvorligt syg af kræft, og hun må vende hjem til Berlin og den verden, hun har så kær.
I filmen ’Prelude’ er Babylon Berlin-hovedrolleindehaver Liv Lisa Fries at finde ved siden af Louis Hofmann (’Under sandet’, ’Dark’) i en fortællingen om en ung mand, der drives af sine drømme om en international karriere som pianist, men som hurtigt taber sig selv i jagten på at være den absolut bedste.
Også Maren Ade og Sandra Hüller, kendt fra ’Min far Toni Erdmann’, er i filmen ‘Exil’ at finde på kreatør- og rollelisten. Her er plottet centreret om den kosoviansk-tyske Xhafer (Misel Maticevic), der kæmper mod chikane på grund af sin etniske baggrund, men som måske er mere paranoid og overanalyserende, end han faktisk selv er klar over.
Det fulde program for Tyske Filmdage kan du se her.
Vi håber, vi ses i biografen til en stor filmoplevelse. Husk, at du kan vinde to billetter til en valgfri film i vores konkurrence.
Ovenstående artikel blev oprindelig bragt på nabolandskanalerne.dk den 19. maj 2021
Billede i artiklens top: LOUIS HOFMANN I PRELUDE. FOTO: ABOUT:FILM